fixem, cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Następnie przetrzeć kawę w granulkach, wlać whisky i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. 8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu położyć drugi biszkopt, nasączyć go i posmarować dżemem morelowym. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i przykryć ostatnim nasączonym biszkoptem ( patrz FILM ), lekko docisnąć. Tort
Mała Cukierenkałyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ¾ szklanki cukru • szczypta soli • cukier waniliowy Na krem: • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 250 g mascarpone • 1 śmietan-fix • 250 g kremu kokosowego • wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli. Rozgrzać(...)zimna, przygotować krem. 13. W wysokim naczyniu ubić śmietanę, mascarpone i śmietan-fix. 14. Gdy masa zacznie gęstnieć i pojawią się na niej fale, przerwać na chwilę ubijanie. Kilka łyżek śmietany pomieszać z kremem, aby rozluźnić jego zwartą konsystencję. 15. Krem dodać do śmietany, zmiksować, aż powstanie lekka masa. 16. Ostudzoną roladę rozwinąć. 17. Na biszkopt nałożyć krem, zostawiając
W mojej kuchniminuty, do przestudzenia. Wystudzić. Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim(...)krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu, na nim ułożyć borówki. Owoce przykryć ostatnim blatem, nasączyć go resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe
Domowa cukiernia Ewycukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać.Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.Przygotować krem czekoladowy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną
Mix smakumakowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: Tortownica 23 cm 6 jaj ½ szklanki(...)serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat biszkopta nasączyć 1/3 ponczu wyłożyć połowę konfitury wiśniowej oraz posmarować 1 częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem, czynność powtórzyć, przykryć ostatnim blatem
Wanilia i KardamonDelikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) ziarenka z połowy laski wanilii 3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu łyżka kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę przesiać ze skrobią i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki cukru, okrągłe biszkopty, 2 łyżki kakao. Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. Śmietanka: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 opak. śmietan-fix. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze(...)stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami". Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę
Salonik smakówelegancko, ale jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Niezbędna będzie końcówka do szprycy (tylka) w kształcie zamkniętej gwiazdki (poniżej na zdjęciach). Sam tort to biszkopt, nasączony sokiem pomarańczowym i przełożony prostym kremem budyniowym. Piekłam go w formie o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji) Składniki(...)bardzo rozcieńczyć całość. Zaczynamy od jak najmniejszej ilości barwnika. Wyciskamy sok z pomarańczy na poncz – ja zużyłam w sumie około 3/4 szklanki. Do nałożenia kremu potrzebna będzie końcówka szprycy w kształcie gwiazdki. Pierwszy biszkopt układamy na podstawce i nasączamy sokiem z pomarańczy. Smarujemy cienką warstwą najciemniejszego kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Całość wyrównujemy szpatułką lub nożem, nie musi być
Ciastkozercykakao. Podłużne biszkopty nasączamy również kawą z amaretto, ale bardzo delikatnie tak by nie nasiąkły zbyt mocno gdyż później się rozpadną i do niczego nie będą nadawać. Biszkopty układamy na warstwie kremu, jeden koło drugiego tak by utworzyły warstwę. Na ułożone biszkopty wykładamy pozostałą warstwę kremu i znów na koniec oprószamy kakao. Tak przygotowane ciasto Tiramisu wstawiamy do lodówki
Aromatyczne Podróżekwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy: 450 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate(...)Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym. Złożenie ciasta: W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie
VioletoweKucharzenieMusze powiedzieć, że trochę się obawiałam robiąc to ciasto. Nie wiedziałam czy kajmak nie spłynie po kremie śmietanowym z dodatkiem mascarpone.Jednak pokombinowałam i wyszło smaczne i fikuśne. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna pół szklanki mąka ziemniaczana pół szklanki szczypta proszku do pieczenia. ksylitol zmielony 2 łyżki Składniki na krem : śmietana 400 ml mascarpone(...)miksuje.Kremem ubitym na sztywno przekładam biszkopt i smaruje górę. Krok 3 Słonecznik prażę na suchej patelni. Kajmak rozpuszczam w garnuszku z gorącą wodą i nakładam widelcem na wierzch biszkoptu wysmarowanego kremem. Robię takie esy floresy na które posypuje prażony słonecznik. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto rewelacja, polecam naprawdę bo warto zrobić
Różowa kuchniaprzygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Delikatnie rozłożyć biszkopt, cały spód posmarować kremem, następnie na środek wyłożyć trochę więcej kremu, ułożyć maliny, ponownie krem (ale tym razem na same maliny) i maliny. Delikatnie zrolować. Boki nadziać resztą kremu. Przygotowaną roladę(...)posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu. ** bezowy biszkopt jest bardzo delikatny, dlatego popęka podczas rolowania. Po nadzianiu kremem, udekorowaniu cukrem pudrem i schłodzeniu - pęknięcia nie będą "rzucać się" w oczy :) Sprawdzone! Przygotowywanie bezowego spodu Od lewej strony: spód przed upieczeniem, po upieczeniu i po zrolowaniu oraz przełożeniu kremem Najpierw krem na całym spodzie, następnie
Ugotowaćwięc czas na mnie.Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu mojej mamy;/biszkopt kakaowy:(źródło: Moje Wypieki) 5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki(...)pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę, co zapobiegnie odbiciu. Studzę, a następnie kroję na 3 blaty.krem karpatkowy:3 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itki