Wiśnia z makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku(...)nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy. --> Wykonanie: --> Ciasto makowe nasączamy ponczem. Na nie wykładamy krem śmietankowy i równomiernie rozprowadzamy. Wiśnie odsączamy dobrze z kompotu i wciskamy w masę. Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie z dodatkiem Amaretto i układać na cieście. Na biszkopty wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz
Marta GotujeDziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej . Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy(...)podzielić na dwa równe blaty pod względem wysokości i średnicy . Zarówno duże jak i małe. 2. Skropić pierwszy kakaowy blat wodą z cytryną. 3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ostudzony karmel kokosowy. 4. Następnie kremami w dwóch rękawach cukierniczych pokryć warstwę (np. waniliową masą zrobić jeden okrąg wokół brzegu blatu, następnie kakaową drugi i tak do samego środka na zmianę
Candy Pandaspewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY: * mleko – 3/4 l * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkomleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku(...)mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia
Moje domowe kucharzeniezarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów(...)zagotować z cukrem wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować, mieszając. Przykryć na górze folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, ułożyć delicje, rozsmarować resztę kremu. Na górze rozłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na noc w chłodne miejsce.Ps.Po upieczeniu biszkopt bakaliowy zrobił się dużo mniejszy
Ala piecze i gotujeblaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, aby krem ładnie trzymał się biszkoptu i biszkopt włożyć do blaszki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Pianka cappuccino: 10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 11. Napęczniałą żelatynę wstawić na około(...)partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . 14. Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/3 pianki cappuccino i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 10 minut. Pozostały krem w misce, od czasu do czasu, mieszać, aby nie stężał. 15. Na krótko schłodzone ciasto wyłożyć żelkę truskawkową, patrz FILM
Mała Cukierenkasumie mimo kilku warstw ciasto robi się dość prosto. Najwięcej czasu schodzi na chłodzenie poszczególnych warstw. Kiedy biszkopt wystygł, przełożyłyśmy na niego jabłka i zabrałyśmy się za krem budyniowy. Szykujemy biszkopt i blaszkę Biszkopt gotowy, teraz jabłka 2 kg jabłek to niemała ilość Sama szykowałam zawsze krem budyniowy dodając do niego jajka. A na końcu po ostygnięciu, ucierałam masło(...)kawałki. Wrzucamy do garnka i podsmażamy, żeby zmiękły, ale się całkowicie nie rozpadły. Na końcu dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy ciągle podsmażając, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt: – 4 jajka – szklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki ziemniaczanej – łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie
Relaxtimetrochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła 50 g zmielonych orzechów(...)łyżce budyniu i orzechy. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta. Masło rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :) Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru(...)szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich KREM -750ml śmietanki 36% -2 czekolady deserowe po 100g każda -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao -3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła -2 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów do dekoracji PONCZ -mocna herbata Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia BISZKOPT Jajka ucieramy z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g podłużnych(...)lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia. Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy
słodki bratekpamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę. Zapraszam i życzę smacznego:) Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy, wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. 4. Podanie: Po tym czasie roladę kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudem i podajemy. 5. Smacznego życzę. Roladę
Izabelawkuchniciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki. Krem 600 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodki ) cukru pudru. Wszystkie składniki miksujecie na gładki stabilny(...)kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu na posmarowanie boków
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpoświęcić duży nakład pracy. Możemy również go przygotować w szybszej wersji, po prostu bez robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu możecie udekorować wiórkami kokosowymi, a na wierzchu poukładać świeże maliny. Zapraszam 😃 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 7 szt, cukier puder biszkopty(...)sekund (tylko do rozpuszczenia) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy dokładnie łyżką. 1/4 kremu odkładamy na obłożenie tortu. Następnie p ołowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy ciastem kokosowym, nakładamy pozostały krem, kładziemy drugą część biszkopta, którą również nasączamy pozostałą wodą z cukrem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i schładzamy w lodówce
kulinarne odsłony patiwystygnięcia, dopiero ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i kładziemy na talerzu dołem do góry (góra biszkoptu będzie miała delikatną "górkę", w ten sposób biszkopt się wyrówna). Kroimy biszkopt na 3 blaty. Krem hibiskusowy- należy przygotować dzień wcześniej! 500 ml śmietanki doprowadzam do wrzenia, wsypuję suszone kwiaty hibiskusa i przykrywam garnek talerzem, by śmietanka naciągnęłam kwiatami. Odstawiam garnek do wystudzenia(...)cukrem pudrem Wykończenie Pierwszy blat biszkoptu umieszczam na talerzu i smaruję połową musu malinowego, następnie nakładam równomiernie na całą powierzchnię blatu porcję kremu (3-4 łyżki) i całość posypuję połową pokruszonych bez. Nakładam kolejny blat biszkoptu, dociskam do poprzedniego i ponawiam kroki. Nakładam trzeci blat, który mocno dociskam do reszty. Tort dekoruję pozostałym kremem- boki i górę. Górę tortu
Mango Papajadelikatnie łyżką nie mikserem. Biszkopt piekę w wysokim rancie o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni. Wstawiam blaszkę z rantem, zmniejszam piekarnik na temp 165 stopni i piekę 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostygnięcia. Wyjmuję biszkopt z rantu, obkrawam nożem. Kroję na trzy blaty. Krem czekoladowy: Śmietanę podgrzewam(...)być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem. Krem dzielę na trzy części. Galaretka mango: Żelatynę namaczam w 100 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Pulpę mango lekko podgrzewam i dodaję żelatynę, mieszam. Zostawiam do lekkiego stężenia. Wykonanie: Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem. Smaruję kremem czekoladowym. Układam drugi blat, znowu nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu
wesoła kuchnia