biszkopt pociąć na 11 pasków o równej szerokości. Tortownice o wymiarach 24 x 24 cm wyścielić papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć spód z ciemnego biszkoptu. Następnie posmarować cienką warstwą schłodzonego kremu waniliowego. Wierzch starannie wyrównać. Na kremie ułożyć w równych odstępach 6 pasków wyciętych z jasnego biszkoptu. Każdy z nich posmarować z wierzchu cienką warstwą kremu waniliowego. Pomiędzy(...)galaretek. Na tężejącej galaretce ułożyć pozostałe biszkoptowe paski. Puste miejsca wypełnić resztą galaretek. Odstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przykryć ciemnym blatem i posmarować go resztą kremem. Na koniec wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin
Ciastka - domowe słodkościsuchego patyczka. Po czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać do miski, zmiksować do utrzymania gęstego kremu. Dodać cukier, wymieszać(...)nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopt wyłożyć połowę frużeliny ananasowej. Na frużelinę położyć 1/3 przygotowanego kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu. Na biszkopt wyłożyć pozostałą frużelinę ananasową, którą posmarować połową pozostałego kremu śmietankowego. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Wierzch posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Boki tortu posmarować dodatkowym kremem śmietanowym. Przechowywać w lodówce
kulinarnyswiatdomiSkładniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały krem - 600 ml jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru/słodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym(...)suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Masa "krówkowa" Daktyle odsączamy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy je na gładka, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Biały krem Jogurt zdejmujemy z ręcznika papierowego i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy cukier/słodzik i łączymy z jogurtem. Tak przygotowany krem wykładamy na masę "krówkową". Wierzch posypujemy startą czekoladą
Health-Fit-Lifedolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną(...)kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego
Różne smaki w kuchniMieszamy szpatułką, aż masa będzie miała jednolity kolor. Następnie wlewamy czekoladę, dalej mieszając. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki na noc lub do zamrażarki na ok. 3 godziny
Kuchnia Paulettesukładamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką, które przykrywamy drugą połową kremu. Na wierzch wykładamy owoce i zalewamy całość pozostałą tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Cynamonowe szczęściekieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Upiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem(...)utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz po drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka(...)rozpisywać. Napiszę tylko… aromatyczny kokos w karmelowej zalewie. Mmmm… Pycha :p Print Szarlotka z kremem i kokosową posypką. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine desery polskie Keyword jabłka, krem budyniowy, krem kokosowy, szarlotka, wiórki kokosowe Prep Time 3 hours Total Time 3 hours Servings 20 porcji Calories
SmartBake.plszklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki(...)czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę
O kuchni z uczuciemnajlepiej na całą noc. Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową i owocami Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową
coolinarnypochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już(...)budyniu, zrobić krem. MUS: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtwykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy(...)krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki, do stężenia galaretki. Następnie równomiernie wykładamy drugą część kremu i kładziemy ciemny biszkopt z otworkami. W środek każdego kółka układamy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy pozostałą część masy, układamy pozostałe owoce i całość zalewamy tężejącą wiśniową galaretkę. Wstawiamy do lodówki najlepiej
Domowy Smak Jedzeniasię na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam(...)Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój w na dwa blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz połową zaparzonej, zimnej kawy. Wysmaruj kremem maślano-kajmakowym. Przykryj drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw
Słodko-Słony Świat IlonyWszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku d pieczenia Krem: 330ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek(...)obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia
Kuchnia w czekoladziepojęcia. Nieistotne. Chodzi o to, że upiekłam tort. Na specjalne, urodzinowe zamówienie. Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem(...)nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć połowę wiśni, na wierzch połowę kremu. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć resztę wiśni, na wierzch resztę kremu. Przykryć ostatni blatem, nasączyć.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby wszystko stężało.Kremówkę ubić.Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze