biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:99/363)

Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 448

masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało, co więcej mogę je Wam śmiało polecić bo jest po prostu pyszne. Delikatne, puszyste za sprawą biszkoptu i lekkiej masy budyniowej(...)łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt  przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest

Cynamonowe szczęście
Rolada orzechowo - czekoladowa 125

przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem: 250 g. serka mascarpone(...)ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 322

razem do otrzymania sztywnego kremu. UWAGA: Jeżeli obawiacie się o trwałość takiego kremu, można dodać 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu ". Z gotowego kremu odłożyć 5 pełnych łyżek. Złożenie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Jagody w syropie odsączyć na sitku; świeże jagody opłukać i delikatnie osuszyć. Poncz rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( ułatwi to dozowanie(...)wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Na krem śmietankowy wyłożyć połowę jagód. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu, wyłożyć drugą połowę kremu z nutelli, kremu śmietankowego oraz drugą połowę jagód. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ostatnią częścią ponczu. Boki tortu oraz wierzch posmarować odłożonym kremem śmietankowym. Boki udekorować okruszkami ciasta, lekko je dociskając ( warto wokół górnego brzegu utworzyć

Opowieści z piekarnika
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 500

kochają, a inni nienawidzą. Ja do ich wielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością. Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką. Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję

Ostra na Słodko
Mój pomysł na mini deserki i recenzja chłodziarki wolnostojącej Electrolux 162

spody z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki by lekko stężało, a następnie wykładamy gęstniejący mus truskawkowy. Pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Kawowo- orzechowe deserki z bananem: 12 okrągłych, małych biszkoptów 1 mała filiżanka espresso 200ml śmietanki 30% 120g mlecznej czekolady 150g mascarpone 1 duży banan 3 łyżki orzechów laskowych 1 opakowanie Kinder Bueno white Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy w garnku(...)biszkoptów (tak by nie rozmokły!) i układamy na dnie każdego pucharka. Wylewamy po 1-2 łyżeczki kremu z mascarpone, a po bokach układamy cieniutkie plasterki banana, tak by w miarę możliwości przylegały całkowicie do boku pojemniczka. Uzupełniamy pozostałym kremem, przykrywamy ponownie biszkoptem zanurzonym w kawie i polewamy pozostawionym wcześniej kremem śmietankowym z czekoladą. Orzeszki oraz 2 kawałki batona Kinder Bueno

Kuchnia w czekoladzie
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 349

Biszkopt:1 jajko2 białka3 łyżki cukru4 łyżki płaskie mąki pszennejKrem budyniowy:350 ml napoju waniliowego Alpro2 łyżki cukru2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej220 g masła o temp. pokojowejDodatkowo:1 opakowanie krakersów solonych1/2 puszki kajmaku waniliowegowiórki kokosoweWykonanie:Przygotować ciasto biszkoptowe.3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie.Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.Kwadratową tortownicę o bokach(...)muszą mięć temperaturę pokojową ! Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu.Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów.Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi.Ciasto najlepiej odstawić na kilka

kolorowotorcikowo
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone 224

Wystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała. Lekko tężejącą masą truskawkową posmarować jedną część biszkoptu i przykryć drugą, lekko docisnąć. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ziarenka wanilii

Kuchcik gotuje
Prosty tort Drip Cake z motylkami 124

oraz topper. I jak Wam się podoba efekt?     Prosty tort Drip Cake z motylkami - składniki:    (Tort o średnicy 18 cm) Biszkopt: 4 jajka 100g cukru  100g mąki pszennej Krem do przełożenia: 300 ml śmietanki 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem do obłożenia: 200 ml śmietanki 36% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)Krem do obłożenia. Krem przygotować w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Ale uwaga!  Przygotowujemy go po złożeniu i schłodzeniu tortu. Składanie tortu.   Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu z mascarpone, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu i umieścić ostatnią część biszkoptu

Di gotuje
Czekoladowy tort z chałwą 211

Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki na krem czekoladowo-chałwowy

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy tort z chałwą 305

Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki na krem czekoladowo-chałwowy

Kulinarna (nie)codzienność
Krokodyle oczy 186

godzinę. Ciasto 2; Jasny biszkopt; 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut. Krem; Składniki; 1/2 litra mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.   Przełożenie ciasta; Ciasto 1- krem - ciasto2 (biszkopt) - polewa.   źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Zimowe mini torciki 194

końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta soli  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru  1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych***  2 łyżki octu(...)czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kiedy biszkopt wystygnie, za pomocą foremek wycinamy z niego gwiazdki i przecinamy je, aby móc przełożyć kremem. Do tego przepisu najlepiej piec biszkopt w prostokątnej formie. Nie powinien być za wysoki, aby zachować proporcję z kremem. KREM: Orzechy drobno kroimy oraz ucieramy w moździerzu. Można także przekręcić przez maszynkę. Żelatynę rozpuszczamy

Kuchnia od dwojga
Desery tiramisu 215

Tiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów  Mamut Kakao  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów najlepiej posypać kakao tuż przed podaniem, desery

Bajeczna Kuchnia
Puszysty biszkopt z truskawkową pianką 313

minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić. Mus truskawkowy:  600g truskawek (mogą być mrożone),  2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook . Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Krem śmietanowy:   250 ml śmietanki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania