pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kostka miękkiego masła lub margaryny Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku(...)cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoplecienia tortu Dolny blat układamy na paterze, nasączamy go równomiernie 1/3 espresso z amaretto. Następnie wykładamy na niego połowę przygotowanych wcześniej malin i równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni biszkoptu. Na to wykładamy 1/3 kremu i ponownie równomiernie smarujemy całość. Wszystko posypujemy cienką warstwą gorzkiego kakao. Proces powtarzamy jeszcze raz, a następnie układamy ostatni blat, nasączamy go i dookoła tortu ustawiamy podłużne(...)biszkopty, które oplatamy wstążką. Następnie na samej górze rozsmarowujemy pozostały krem. Nie musicie smarować boków tortu, bo jest już obłożony biszkoptami. Górę posypujemy kakao. Gotowe! :) Tort jest naprawdę fantastyczny, krem gęsty i treściwy, ale nie przesadnie słodki. Możecie dodać więcej cukru i ok. 50-100 ml śmietanki więcej jeśli lubicie mniej gęste kremy. U mnie niestety blaty są nieco poszarpane
Cooking Monsterciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie truskawkami, zimą z czymś z puszki. Z czasem przegrał z bardziej fikuśnymi ciastami i ptyśkami od Gondka. Nie było(...)wspomnień, że postanowiłam zostawić szklanki. Jestem pewna, że mimo to sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki
les mirabellestruskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek cukru 200 g masła Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku(...)Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa
Ala piecze i gotujejest wersja bez pieczenia jak i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie, za to idealnie współgra(...)mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel bita śmietana wiórki czekolady Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. * możecie użyć tylko krakersów lub tylko
Made By Mom And SonFakt pracochłonny, ale smaczny i efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym. Duży biszkopt: Tortownica śr. 24 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica(...)nagrzanym do 160*C piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru. Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy
VioletoweKucharzeniesama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :) Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/ Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wiśni(...)masa. Wystudzić. Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować. Wykonanie - Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce. Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewynigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii(...)zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę
Szybko Tanio SmacznieRolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika. Z ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, wylewamy(...)płaski talerz i zostawiamy aż zastygnie. Kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką
Magiczne Życie Martyniego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku woda do nasączenia(...)koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli mieszam wszystkie składniki. Upieczony i przestudzony biszkopt dziele na pół. Nasączam jedną część biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę kremu. Na to kładę kolejna część biszkoptu, ponownie nasączam wodą i układam resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówrazem zapraszamy Was na tort jarmużowy z cudownym truskawkowym kremem 🍓 Zielone-szpinakowe biszkopty goszczą u nas dość często więc poznajcie jeszcze ten z dodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg(...)wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość udekorować i zajadać :) Uwaga: Tort ze zdjęcia wykonany jest z połowy składników
Candy PandasCiasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie(...)okazało się jednak zupełnie inaczej. Biszkopt kakaowy dobrze równoważy słodycz kremu i ciasto jest o delikatnej słodyczy i wyraźnym mlecznym smaku. Do przygotowania kremu, należy użyć pełnego mleka w proszku z 24 - 26% tłuszczu, nie może być granulowane. Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej z pół godziny przed podaniem, wtedy krem nie jest zbyt twardy, a smak staje się bardziej wyrazisty
Kuchcik gotujePołączenie czekolady z pomarańczą zawsze kojarzyło mi się z okresem świątecznym. Dlatego pojawia się na blogu akurat teraz. Pyszny biszkopt czekoladowy przełożony pomarańczową galaretką oraz kremem czekoladowym. Całość polana czekoladą i ozdobiona plastrami pomarańczy i paroma czekoladowymi paluszkami. Uwaga tort wyszedł bardzo duży:-) Składniki na biszkopt czekoladowy (2 okrągłe blaszki) 400g masła 400g cukru 340g maki pszennej 60g kakao(...)łyżką wyjmujemy środek. Powinien mieć taką samą średnicę jak wcześniej przygotowana galaretka. Smarujemy lekko kremem czekoladowym i przekładamy galaretkę tak by stworzyła kopułę (smarujemy kremem również wierzch galaretki). Następnie wycinamy nożem w drugim biszkopcie dziurę o kształcie naszej galaretki i ją zakrywamy. Ucinamy boki by powstała okrągła kopuła. Całość pokrywamy kremem czekoladowym. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny
wysmienityPrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru(...)galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę
W królestwie smaków BeatySkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia(...)biszkopt się upiecze, ciepły przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.* Krem: Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty
Motylkowa Kuchnia