słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: 150 ml wiśniówki 150 ml wody** Dodatkowo: 16-20 czereśni lub wiśni w syropie * PRZYGOTOWANIE Biszkopt kakaowy Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas ubijając
Food SquareKostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka
Blog z Apetytemdokładnie wczoraj obchodził swoje 30 urodziny, więc z tej okazji upiekłam dla niego tort orzechowy z kremem nutella. Wyszedł wspaniały, bardzo smaczny. Polecam Wam przygotowanie tego torta, ponieważ jest bardzo prosty i przepyszny. No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy(...)łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany 36% -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu DODATKOWO -1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu -ozdoby Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury(...)gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.Krem bawarski (z tego przepisu):5 żółtek100 g cukru500 ml pełnotłustego mleka1 laska wanilii2 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36%Żółtka ubić z cukrem trzepaczką. Mleko zagotować
Food Squareodbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2/3 szklanki drobnego cukru(...)podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu
Czerwień i błękitCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)wykładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo
Blondynka Gotujecóż trochę schodzi;) Czy jednak można w mniej niż godzinę upichcić efektownego i co najważniejsze pysznego przekładańca? Jasne;) Słonecznikowiec jest tego najlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany w mig( bo na ciepło) i prażone ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie(...)przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę 22x 25 cm . Do zrobienia w mniej niż 60 minut. Składniki podstawowe: 70 sztuk okrągłych biszkoptów Składniki na masę: 3 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 100 g masła Jaja miksujemy
Domowe ciastaProste i bardzo smaczne ciasto. Nie jest za słodkie- bo słodkość kremu została przełamana kwaskowatą masą jabłkową, do tego kakaowy biszkopt- całość komponuje się idealnie. Robiąc to ciasto zastanawiałam się dlaczego nazywa się ono Kilimandżaro i szczerze powiedziawszy nic nie wpadło mi do głowy. Może Wy macie pomysły skąd ta nazwa? Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamci
Krakowskie smaki Anibył mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 mąki pszennej 3/4 szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru(...)galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy. 4) Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy blat przekładamy masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Ja tylko posypałam cukrowymi perełkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Kolorowy PrzepisownikMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej
Słodki Pomysłdoskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła(...)Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła
słodki bratekulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka i masła. I w dodatku wyrabiało się go ręką. To jest dla mnie jakiś cukierniczy kosmos :) Rozpuściłam już wici w rodzinie i mam zamiar odtworzyć ten przepis, a kiedy wreszcie mi się uda, na pewno(...)zanim to nastąpi mam dla Was przepis na taką moją wuzetkę – czyli musi być prosto, smacznie i z ogólnodostępnych składników. Ciasto biszkoptowe zrobiłam na bazie przepisu na biszkopt czekoladowy , ale dodałam do niego rozpuszczone masło i to jest strzał w 10! Dzięki temu spody są idealnie wilgotne i sprężyste, nie zgniatają się pod ciężarem masy śmietanowej. Moja blaszka
Ciastkozercykokosowej -mrożone maliny Krem „polewa” orzechowo - czekoladowa -300g orzechów ziemnych -80ml syropu klonowego -4 łyżki kakao -100ml mleka roślinnego Lub krem orzechowo-czekoladowy Choconutto ( recenzja ) Dodatkowo -maliny, kumkwat i rozmaryn (do ozdoby) WEGAŃSKI BISZKOPT Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć(...)wodzie i wlać do gorących malin, wymieszać. Gdy maliny z agarem się zagotują, połowę wlać do formy o tej samej wielkości co biszkopt (u nas wieczko od puszki po ciastkach :) i włożyć do lodówki na kilkadziesiąt minut. KREM KOKOSOWY Śmietankę kokosową ubić z ksylitolem. Następnie dodać mąkę kokosową , wymieszać i zostawić do napęcznienia mąki. Mrożone maliny nieco pokruszyć osobno. KREM
Candy PandasBiałka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu(...)gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta : Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego
Różne smaki w kuchniwiernych czytelników tortownica średn. 26 cm Składniki na biszkopt: 6 jajek o temperaturze pokojowej 140 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 110 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego Składniki na krem kawowy: 750 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)łyżka żelatyny Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka i zmiksowałam na bardzo puszysty krem. Miksowałam końcówką do ubijania piany na najwyższych obrotach. Suche składniki wymieszałam i wsypałam do ubitych jajek, wlałam olej
Kuchnia u Krysi