ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść(...)Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć na boki tortu, ewentualnie na dekorację. Nasączyć pierwszy krążek biszkoptu ponczem, posmarować Truskawellą lub dżemem, rozsmarować delikatnie pierwszą warstwę kremu.Przykryć drugim krążkiem , który nasączamy ponownie ponczem i smarujemy druą
Z Kuchni Do Kuchniżeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc jej wcale :D Zapraszam na urodzinowy torcik brzoskwiniowy Kolorowego Przepisownika ;) Smacznego :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 szkl. wody 2 galaretki brzoskwiniowe 2 budynie śmietankowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)blaty. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego. Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła
Kolorowy PrzepisownikSernik z wiaderka, mój ulubiony sernik na zimno. Przygotowałam go na miękkim pieczonym biszkopcie, jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, możesz zastąpić go gotowymi okrągłymi biszkoptami. Sernik jest kremowy, za sprawą dodatku masła i kremówki. Galaretka z zatopionymi apetycznie świeżymi owocami lata to sprawdzony sposób na dekorację sernika. Taki wierzch sernika to jedna z najpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się(...)/wp-content\/uploads\/2022\/02\/sernik-na-zimno-na-biszkopcie-480x270.jpg"],"description":"Sernik z wiaderka na biszkoptowym spodzie, z galaretk\u0105 i \u015bwie\u017cymi owocami. Tym przepisem przywo\u0142ujemy lato.","keywords":["biszkopt","bor\u00f3wki","galaretka","maliny","mas\u0142o","\u015bmietanka krem\u00f3wka","truskawki","twar\u00f3g"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2022-02-23T13:24:43+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT50M","recipeCategory
ProstePesto.plSkładniki: ( blacha o wymiarach: 37,5cmX23cm ) Biszkopt: 4 jajka ( żółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło(...)Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Gdy biszkopt ostygł poukładać na nim brzoskwinie. Owoce można pokroić w kostkę, plastry lub po prostu powykładać całe połówki brzoskwiń - wedle uznania. 3. Krem: Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera
W kuchni u Monikimasa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem: 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy kostka masła szklanka cukru spirytus Polewa(...)budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda
Cukiernia Pychotkizmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki na krem muszą być, w przeciwieństwie do składników na ciasto – wprost z lodówki. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki. Wydrążamy puszyste środki czubków i kruszymy. Na pierwszy blat nakładamy połowę kremu, rozsmarowujemy i przyciskamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostały krem i nakładamy
Poezja smakukwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego(...)rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem.. Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu, zaś
Ciasteczkowy Potwórktórym rosło to pierwsze :)Składniki na orzechowy biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 czubate łyżki kakao 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy(...)stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał: Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy
Bon Appetit MałgorzatyKryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie
Cztery FajeryKryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI:SPÓD:- białka – 6 szt- cukier – 0,5 szklanki- mak – 0,5 szklanki- kokos – 0,5 szklankiMASA:- mleko(...)śmietankowy – 1 op- mąka ziemniaczana – 3 łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C
Ostra na Słodkokiwi 10 sztuk kiwi 1 galaretka o smaku kiwi 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy 700 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo 3-4 kiwi, pół startej białej czekolady Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując(...)Ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem
Pysznie & PięknieBananowy kopiec BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę(...)głębokość ok. 1-1,5 cm Wydłubane ciasto zetrzeć na tarce, lub pokruszyć. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć w środku ciasta, skropić sokiem z cytryny. KREM Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli żelatynę, ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać
Kuchnia Danusi