wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni ( wydrylowanych) 1 galaretka wiśniowa 1 szkl wrzątku Krem z mascarpone: 375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. 4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę
Kto ugości moich gości?dobrego deseru, już sam krem na bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły(...)jeszcze raz krótko miksujemy. Przed „złożeniem” deseru można masę wstawić na chwilkę do lodówki – delikatnie stężeje. Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie (1-2 sekundy wystarczą). Następnie układamy 2 łyżki kremu, dalej wiórki i starta czekolada. Warstwy powtarzamy. W wierzchniej warstwie zamieniłam czekoladę z wiórkami, tak aby to wiórki były na wierzchu. Deser wkładamy
Relaxtimeśrednicy) w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego(...)masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu. Smacznego
Salonik smaków1.Wegańskie ciasto "kopiec kreta" Biszkopt upiekłam taki , jak tu, a krem wg tego przepisu (dodałam do niego jeszcze sok z cytryny). Wszystko wyszło świetnie, ale trochę zmieniłam, zamiast tradycyjnego ciasta, powstało coś a’la tort, smak niezmieniony – ciasto smakuje obłędnie! Zdecydowanie warte czasu i uwagi. 2. Kotlety z grochu Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jeśli macie zapasy, to warto
Qlinarnie i Qlinarniemasa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka
Domowe ciastabyć powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej żurawiny Ciasta kruszymy
KardamonovyRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi
Moja DelicjaCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany
Smakowite DaniaMalinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy silikonowe w kształcie półkul. Do wykonania żelki malinowej użyłem średnich foremek, do całości dużych. Składniki na biszkopt: 2 duże jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 50g drobnego cukru do wypieków 5g cukru waniliowego
AleTorcikTort przygotowany dla kolegi na jego 16 urodziny. Sto lat Paweł! 🙂 16th Birthday cake for a friend. Best wishes Paweł! 🙂 Składniki: PROSTOKĄTNY BISZKOPT z tego przepisu -> KLIK WANILIOWY KREM MAŚLANY z tego przepisu -> KLIK LEMON CURD – KREM CYTRYNOWY z tego przepisu -> KLIK truskawki „coś” do ozdobienia wierzchu tortu* wyrównaj [...] Artykuł TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM
SandraFrej.comciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej
Biały fartuszekwłasną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin
Kuchenne Wariacjeciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru
To co kochamCzekoladowy tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo […] Artykuł Tort
Domowe TortyPrzepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową i smacznym kremem chałwowym tworzą jego wyjatkowy smak, a wiórkowo-kokosowe opruszenie, śmietanowe zdobienia oraz delikatne serduszkowe pianki w elemencie ozdoby, nadają całości romantyczny charakter. Zostawiam Was z tym pysznym przepisem dedykowanym wszystkim wielbicielą słodkosci-a szczególnie tym zakochanym […] Artykuł Tort Chałwowy
Domowe TortyBardzo lubię smak chałwy , szczególnie tej tradycyjnej waniliowej . Jak do tej pory jakoś sporadycznie wykorzystywałam ją do wypieków A szkoda , bo ciasto wyszło bardzo smaczne , nie
Malinowa Kawiarenkaproszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje
Di gotujeW okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O
Malinowa KawiarenkaDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić
Zrób to smacznieŚnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Pyszności SłodkościCoś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki
czarrna od kuchniLekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2
czarrna od kuchniOdrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
czarrna od kuchniŁączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim. 5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą. 6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę
Kuchnia w czekoladziewylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przygotować krem budyniowy : do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance wymieszać budyń, cukier, mąkę oraz roztrzepać jajka. Masę ze szklanki powoli wlać do gotującego się
Ugotowaćtaki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami
Pychotkaaarozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem podzielić na 2 części. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć delicje przykryć drugą część masy. Na koniec kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę , zalewamy schłodzoną tężej ącą galaretką
Darcia w kuchniBiszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1
Na Ciasteczkowych PapierachMelba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaidealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek
Mango Papajaoraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone) 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła
Kto ugości moich gości?Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Salonik smakówwyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej wybrać. I nagle
les mirabelles