biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:184/363)

bajaderki 180

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ok. 20 szt. małych: 150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka mascarpone 50 g czekolady 15 g masła 2-3 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu opcjonalnie: bakalie dodatkowo: kakao drobno posiekane orzechy wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z orzechową wkładką 183

papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka(...)będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy powidłem

Domowy Smak Jedzenia
Kawowy krem sułtański 204

koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :)kawowy krem sułtański

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada cappuccino 668

kilku czynników, między innymi od prawidłowego postępowania z ciastem po wyjęciu z piekarnika, a także odpowiednio przygotowanego kremu lub masy, jaką chcemy mieć w roladzie.Ciast biszkoptowych nie należy się bać, zwłaszcza rolady, która z założenia ma być niezbyt grubym płatem biszkoptu, więc odpada problem z opadaniem ciasta. Jeśli zaś chodzi o prawidłowe zwinięcie rolady, ważne jest, by po wyjęciu(...)Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino.Krem to  klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem kokosowym 127

okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch.  Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 żółtka 50g masła(...)najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (zostawiamy ok 50g aby posypać wierzch ciasta. Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego. Ciasto zaserwowałam na eleganckich talerzykach Valenica marki  Ambition

Słodki Zakątek
Tiramisu 154

Tiramisu fot. Izabela Magdalena 2 serki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy na biały krem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. 4. Na wolnych obrotach miksera rozmieszać mascarpone. 5. Dodać(...)ubite jajka, wolno i na wolnych obrotach miksujemy. 6. Do masy dodajemy śmietanę. 7. Do tak powstałej masy dodać Amaretto - wymieszać. 8. Dno naczynia cieniutko posmarować kremem. 9. Położyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego

Kuchnia smaków
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 139

Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Korzenne tiramisu z malinami 191

Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi  maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem.  Tutaj na filmiku fajny trik od #beko jak zmiksować bez bałaganu: Białka ubijamy  osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy

Wanilia i Kardamon
Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym 164

Delikatny biszkopt o smaku piernika z puszystym kremem pomarańczowym w słodkiej mlecznej czekoladowej polewie na myśl przywołuje zbliżające się święta. Święta to czas pysznych dań na stole, żebyście mogli cieszyć się nimi w pełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA  PIERNIKOWA(...)studzimy) W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Ubitą śmietanę łączymy z masą budyniową, odstawiamy do lodówki na kilka minut,aby masa zaczęła tężeć.  Tężejącą masę przekładamy na biszkopt,który ponownie zwijamy.  Roladę odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.  wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, na końcu dodajemy miękkie masło. Studzimy i polewamy nią wierzch rolady

Bon appetit mon amie
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 194

było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne.  Zapraszam;)  Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu  łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych  Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda(...)połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu

Krakowskie smaki Ani
WUZETKA 140

dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej wilgotny

KUCHNIA POLSKA
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 253

delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać(...)Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać.  Przed polaniem tortu schłodzić polewę do temperatury maksymalnie 32 stopnie Tort nasączony jest słodką lemoniadą Wykonanie Z podanych kremów złożyć tort zaczynając od pianki truskawkowej. Za każdym razem nasączać biszkopt lemoniadą. Po złożeniu schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny. Schłodzony tort posmarować dokładnie kremem o kolorze lazurowym. Kolejny raz schłodzić.  Schłodzony tort

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Metrowiec 185

Ciasto trochę zapomniane,   dla mnie odkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru

Malinowo w kuchni
Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą 207

wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)   Warstwy: Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza. Na koniec można udekorować polewą czekoladową

W garach u Gosi
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 375

dość, że choróbsko nie odpuszczało, to jeszcze jakiś czas temu złamało mi się jedno z mieszadeł miksera :( Musiałam więc odpuścić pieczenie tradycyjnego biszkoptu i wymyślić coś innego. Padło na ciasto, które można z powodzeniem wymieszać widelcem. Natomiast krem udało mi się ubić z dwoma różnymi mieszadłami i dzięki temu tort mógł w ogóle powstać :D Powiem szczerze, że nie żałuję

Ratunku obiad