jabłkowo – orzechowy z musem morelowym Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy: 200g suszonych moreli skórka starta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 300ml gorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze(...)zmów wymieszać. Krem przełożyć do woreczka foliowego z szeroko końcówką (zdjęcie poniżej). 12. Krem wycisnąć „łezkami” dookoła brzegu (zdjęcie poniżej), następnie kremem wypełnić środek i posypać połową poszatkowanych, uprażonych orzechów. Na wierzch ułożyć drugi kawałek biszkoptu. Nasączyć go i wyłożyć resztę musu morelowego. Ozdobić bitą śmietaną, jak pierwszy biszkopt, posypać orzechami i nakryć ostatni krążkiem biszkoptu. 13. Biszkopt nasączyć
Mała CukierenkaMama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej(...)tortownicy o średnicy 18cm z wyłożonym dnem papierem do pieczenia (boki zostają niesmarowane, niewyłożone). Piec 30 minut w 170'C. Gotowy biszkopt upuścić w blaszce z wysokości kolan, wystudzić w piekarniku. Zimny przeciąć na 3 blaty. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, skórkę i mascarpone. Krem ma być sztywny. PONCZ: Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać
Cakes By Kejtbędzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki (ja dałam ryżowej) -3 jajka -3 łyżki słodzika -1 łyżka kakao -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka octu winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy(...)Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia. 3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać, łatwiej będzie nałożyć krem, a to co zostanie skruszyć i posypać jako ozdobę) i przekładamy 2 warstwy budyniem. 4. Śmietankę ubijamy, dodajemy fix i nakładamy krem na nasz
Zdrowie i pysznie na talerzuczasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(80g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy: 2,5 szklanki mleka (625ml) 2 op budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki(...)odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę i porcjami dodajemy miętowy budyń. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Odlewamy z tego ok 1/3 szklanki, . a pozostałą część odstawiamy do wystudzenia. Na kremie miętowym układamy namoczone w odlanej 1/3 szklance galaretki herbatniki. Schłodzony ganache wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem całość , aż nabierze
Malinowa KawiarenkaLekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego(...)mikserem. Wierzch: Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaje cukier i ubijam mikserem. Wykonanie tortu: Biszkopt kroję na trzy blaty, dolny blat nasączam, przekładam do obręczy metalowej, wykładam na nim pigwę kawałki lekko tężejącą. Układam drugi blat który nasączam i wstawiam do lodówki na godzinę. Wykładam krem pigwowy. I ostatni blat tortu który nasączam też. Zdejmuje obręcz metalową. Boki i górę
wesoła kuchniamiksując po każdym dodaniu. Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego np. 100% 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi
kulinarnyswiatdominiż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam w foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki(...)patyczka). Kremy i galaretka: Z odmrożonych truskawek odłożyć kilkanaście na talerzyk. Z pozostałych odlać cały sok do osobnego naczynia, zaś truskawki zblendować na jednolitą masę. Odlać 3/4 szklanki masy i odłożyć. Do pozostałych w blenderze truskawek wlać wcześniej odlany sok i uruchomić urządzenie. Przelać do garnka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt pokroić
Passions hobbies lifeSkładniki:biszkopt:50 g margaryny4 łyżki kakao2/3 szklanki mąki5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki cukruszczypta solikrem: 400 ml kremówki2/3 szklanki wiórków kokosowych2 łyżki cukru2
Aga w kuchnisię zakochałam w tym smaku. Muszę tylko opanować technikę nieprzypalania garnków podczas jego gotowania i będzie super :). Przepis na ten krem zaczerpnęłam od Doroty , bo większość jej przepisów wychodzi genialnie, a do tego zaproponowała wersję odchudzoną, bez masła. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd. Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na wierzch kładziemy trzeci blat i dekorujemy
Cynamonowe szczęścieszklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać ubitą śmietanę ciągle mieszając. Na biszkopt wyłożyć duży plaster arbuza, a następnie przykryć go kremem śmietanowym. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Źródło: Słodki świat Ewy Wachowicz
Pychotkaaawyjątkowy, podarujmy więc sobie wzajemnie odrobinę luksusu i wyjątkowości. Upieczmy sobie tort! Ale to nie byle jaki, bo red velvet cake. Wspaniały, wilgotny i ciężki biszkopt w kolorze bordowym, a do tego kontrastujący biały krem (trochę patriotycznie) o delikatnym smaku. Genialne i proste, bo chociaż prezentuje się zjawiskowo, to przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, prócz dobrego przepisu. Jak ten poniżej(...)surowym ciastem). Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku, następnie dzielę na trzy biszkopty. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny. Kiedy krem nieco
W kuchni Karmel-itkistole rabarbarowe tiramisu. jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru 2 łyżki miodu 2 garści pistacji Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtka i cukier utrzyj w misce na puszystą, jasną masę. 2. Partiami dodawaj do masy Mascarpone(...)pieczenia rabarbaru i wyłóż nimi cały spód blachy. 3. Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone i dokładnie rozsmaruj, wyrównaj. 4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów (nie musisz ich już maczać) i wyłóż drugą część kremu, rozsmaruj i wyrównaj. 5. Na wierzch tiramisu układaj kawałki pieczonego rabarbaru. 6. Wstaw do lodówki na min. 3h, najlepiej na noc. 7. Podawaj chłodne, posypane kruszonymi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 6 jajek 2 x 6 łyżek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Bardzo zachęcam wypróbować przepis! Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek ksylitolu 10 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część) 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo(...)blaty*. Krem: Wszystkie składniki na masę umieścić w naczyniu i zmiksować. Pod koniec wrzucić ok. 1 szklankę malin i bardzo delikatnie wymieszać. 3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić pozostałymi malinami. Następnie wsadzić do lodówki. *Można też upiec biszkopt na dwa razy
Healthy food explorerPogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)Przepis znalazłam na tym blogu , wprowadziłam kilka zmian. Biszkopt: 6 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao
Na moim talerzu