biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:208/363)

Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 100

właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej czekolady i śmietanki będzie również(...)się zdarzyć, że polewa czekoladowa odchodzi od ciasta. To z kolei może oznaczać, że wierzch ciasta ma mało porowatą strukturę. Dobrym sposobem jest w tym przypadku delikatne ścięcie wierzchu biszkoptu przed wylaniem polewy. Szukasz wskazówek jak zrobić dobrą polewę? Znajdziesz je na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-polewe-czekoladowa . Co zrobić, by polewa nie była twarda? W tym przypadku trzeba dodać do niej

Kuchcik gotuje
Desery marcepanowe z masą chałwową 161

chyba że będziecie chcieli zrobić ich większą ilość. Na desery położyłyśmy z mamą inny krem, krem czekoladowy. Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy(...)kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy

Lili w kuchni
Biszkopt z likierem Baileys 196

podstawę wielu tortów. Irlandzki Likier Baileys nadaje mu wyjątkowy smak i piękny, ‘procentowy’ aromat. Połączenie go z kremem przygotowanym na bazie likieru, będzie spełnieniem marzeń nie tylko irlandzkich, ale wszystkich ( pełnoletnich ) łakomczuchów! Zapraszam do pieczenia!… SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 80 ml. likieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka(...)cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Dodajemy liker i miksujemu do momentu połączenia się likeru z kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek i likieru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy

Domowe Torty
Tort urodzinowy 224

sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe

Kuchnia Danusi
Biszkoptowy piernik z granatem 143

wykałaczkę, wysokie naczynie do ubicia śmietany, nóż do przecięcia biszkoptu. Przygotuj składniki (12 porcji): Ciasto: 4 jajka, 100 g cukru pudru, szczyptę soli, 80 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę przyprawy do piernika, 1 czubatą łyżkę kakao, tłuszcz do wysmarowania blachy, Krem: 2 łyżki cukru pudru, 500 g śmietany kremówki (do chwili(...)minut. Biszkopt będzie upieczony, gdy wbity w ciasto zaostrzony patyczek (lub wykałaczka) nie będzie się obklejał ciastem. Ciasto odstaw do przestygnięcia. Dobrze wystudzony biszkopt wyjmij z blachy i przekrój w poprzek na dwa blaty. Przygotowanie kremu zacznij od umycia granatów. Z owoców wyciągnij pestki. Dokładne wyjaśnienie (wraz ze zdjęciami) jak to zrobić znajdziecie m.in. na stronie kucharz.wieszjak.pl . Z połowy cytryny

blog.moje-pasje.info
Ciasto z kremem wafelkowym 538

pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:).  Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette o smaku czekoladowym 1. Spód blaszki (30x15(...)Przekrawamy na 2 części.  2.  Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy.  3.  Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami

Szefowa kuchni
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 212

Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem(...)pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać. Na talerzu

Smakołyki Asi
Tiramisu z pomarańczową nutą 164

niezbyt dietetycznie, ale warto było :). Biszkopty ułożyłam w taki eksperymentalny sposób ze względu na pucharki w których podałam deser. Kawy do maczania biszkoptów nigdy nie słodzę, bo uwielbiam jak miesza się smak gorzkiej kawy ze słodkim kremem. Po tym sztywnym wstępie, zapraszam na niezwyczajne tiramisu ;). Składniki (6 porcji): - 400 g mascarpone - 2 jajka - 50 g cukru pudru - 18 podłużnych biszkoptów

Corner With Recipes
BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI 160

Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.   SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy

słodki bratek
Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher 1710

Lubię spełniać marzenia kulinarne mojego Męża :)Szczególnie takie smaczne i słodkie ;)Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz.A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego

Lawendowe Niebo
Tort leśny z jagodami 201

zachwyci Waszych gości. Jagody nie tylko nadają mu smak, ale również sprawiają, że krem jest pięknie fioletowy. Świetnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej(...)przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe oblaty. Nasączenie: Kawę lub kawę zbożową zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Krem: Białą czekoladę przełożyć do garnuszka, dodać 2-3 łyżki wody i mieszając rozpuścić. Do misy blendera

Passions hobbies life
Torcik Raffaello 191

wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :) *** Torcik Raffaello ***BISZKOPT 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Masa(...)suchej patelni. 9.Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z fixami. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję dodajemy powoli (nie przerywając miksowania) czekoladę, żelatynę i wiórki kokosowe.10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią  smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi.11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej

ciemna strona patelni
Babeczki tiramisu. 124

tiramisu nie można się oprzeć! Każda babeczka jest wypełniona espresso i pysznym kremem z mascarpone . Czy potrzebujemy specjalnej okazji by wykonać te babeczki ? Oczywiście, że NIE! Możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Babeczki są kremowe i aromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem . Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika kawy i mascarpone ! Płatki kokosowe(...)elegancji na nasz stół z deserami. Puszysta babeczka o bogatym smaku kawy , to najlepsza przekąska jaką możemy sobie wyobrazić. Te niesamowite babeczki tiramisu są nasączone klasycznym espresso z dodatkiem kremu z mascarpone . Są to super wilgotne babeczki nasączone kawą . Te babeczki to miniatura tiramisu , warto je zrobić i delektować się nimi z najbliższymi. BABECZKI TIRAMISU! The post Babeczki tiramisu. appeared

Zdrowy Styl Joanny
Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 132

żelatyną i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na tak długo, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Truskawki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą(...)zimna, gdyż nie będziemy w stanie połączyć jej ze śmietaną. Truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami. Blacha do pieczenia powinna być małych rozmiarów. Ja użyłam tortownicy o średnicy dwudziestu centymetrów. Biszkopt przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem. Suchy patyczek oznacza upieczony biszkopt. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 219

mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis, taki robiłam w zeszłym roku, musicie(...)ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt przekroiłam na dwa równe blaty. Jeden blat ułożyłam w tortownicy, w której się piekł, zapięłam obręcz. Wylałam na niego warstwę musu z żelatyną, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego warstwę zimnego kremu

Blondynka Gotuje