Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest tylko dla dorosłych. Biszkopt: 2 jajka 50 g cukru 10 g cukru waniliowego Delecta 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie) 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody 500 g śmietany(...)blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Krem: Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą adwocata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć
VioletoweKucharzenieSkładniki na biszkopt (tortownica 18 cm, potrzebne są dwa takie biszkopty): 4 jajka 80 g mąki pszennej 10 g kakao 132 g cukru 38 g mąki ziemniaczanej Składniki na krem Oreo (do przełożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 14 sztuk ciastek Oreo 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku(...)się go kroi. Ścinamy wypukłą część biszkoptu. Przekrawamy na dwie równe części (musimy otrzymać cztery blaty). Jeżeli potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek . Nasączenie Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Krem Oreo do przełożenia Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na pył
Słodkości na talerzujuż pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu: 900 ml śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru
Ratunku obiadwymiarze 31×25 cm Krem straciatella: 500 ml śmietany 36% 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Krem kawowy: 350 ml bardzo mocnej, zaparzonej kawy 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao(...)lodówki na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć. Wymieszaj 250 ml kawy z likierem lub wódką. W tak przygotowanym ponczu namaczaj podłużne biszkopty, a następnie ułóż je równą warstwą na masie kawowej. W międzyczasie przygotuj krem straciatella. Czekoladę posiekaj bardzo drobno – możesz pomóc sobie obieraczką do warzyw lub tarką. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj do niej
okolicepalnika.plOczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest(...)łyżki cukru pudru • 250 g serka mascarpone • 1 słoiczek (szklanka) dżemu żurawinowego Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu 10% Wykonanie: Biszkopt: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. • Wsypywać mąkę na przemian
To co kochambitą śmietaną do kawy , na każdą okazję. Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix - 1 opak cukier puder - 2 łyżki Dodatkowo : cukier puder do oprószenia tłuszcz do formy(...)Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć
Kuchnia Danusigustu jak np. krem orzechowo-kawowy z wanilią Nutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄 Postanowiłyśmy go wykorzystać do torcika kawowego... i nie to nie jest jeszcze tiramisu! Na to ciacho również przyjdzie czas w jeszcze innym wydaniu 💜 Składniki: Biszkopt (śr: 18cm) -3 duże jajka(...)ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. 8. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty. 9. Pierwszy blat umieścić w rancie cukierniczym
Candy Pandastakich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone + 200 g malin dodatkowo(...)cukrem i dodać do nich galaretkę. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Do szklanki włożyć biszkopt, wylać masę malinową, nałożyć na nią kremówkę z mascarpone, ułożyć kilka malin i znowu nałożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Zdobić maliną i miętą. Chłodzić 2 godziny. SMACZNEGO
Lili w kuchnijogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia miksera .Gdy uzywasz mleka kokosowego,schlodz puszke w lodowce na stojaco.Otworz puszke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoce, które nadają orzeźwiającego smaku. Ciasto leśny mech Drukuj przepis Składniki Biszkopt: -4 jajka -1 szklanka cukru -3/4 szklanki oleju -kilka kropelek aromatu śmietankowego -2 szklanki mąki pszennej -pół szklanki mąki ziemniaczanej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) Krem: -500 ml śmietany kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -3 łyżki cukru
Marta Gotujełyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów Krem grysikowy: 500 ml mleka 6 płaskich łyżek kaszy manny 150 g cukru 200 g masła + na wierzch polewa i siekane(...)wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut. 3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy
Kuchnia domowa Aniopakśmietana kremówka -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKAMargarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce(...)PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki
Kuchnia Danusiszklankach wody. 1/4 litra jagód blenderujemy na mus. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum
paapilotkaasztywno, a następnie delikatnie mieszamy z kremem. Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy . Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami , przekładamy ją warstwę kremu , a na wierzchu dajemy kolejną warstwę galaretki. Pucharek dekorujemy biszkoptem
Smakowite Daniasię rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Oba placki posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki(...)się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki
Smaki Natalii