zawsze cukru dodaje do smaku. Tutaj cukier był nie potrzebny. Kompozycje smakowe z mango. Do musu z mango pasuje praktycznie każdy rodzaj biszkoptu , wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Innymi owocami , musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym. Doskonale pasuje też
SmartBake.plSezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie
Z Majeczką w kuchniwyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych(...)czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem
Kuchnia domowa Anizawieruszyła się śmietana kremówka, pilnie proszącą się o zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym z białą czekoladą, przełamane owocami, polane gorzką czekoladą – ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami(...)świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao 4 łyżki zimnej wody Białka ubijamy na sztywno z wodą, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy krótką
Made By Mom And SonPrzepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Wykonanie: Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać(...)zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka; sok wyciśnięty z połówki limonki; 40 g mąki ziemniaczanej
In my kitchenPolewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo paczka biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżkami spirytusu Wykonanie: Z podanych składników na krem budyniowy oprócz masła połączyć wszystko i gotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia, gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem. Białka ubić
PychotkaaaDelikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem(...)ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wysudzenia zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami(...)zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. ( mascarpone oraz śmietanka musi być dobrze schłodzona) Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Tryskawki do kremu kroimy w kostkę nie łączymy z kremem. Truskawki na poncz blendujemy a następnie dodajemy
Kulinarne przygodyMoże ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą(...)połowy cytryny Cukier wsypujemy do wody i mieszamy,wlewamy sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.Dolny blat umieszczamy z powrotem w blaszce,nasączmy ponczem i wykładamy 3/4 kremu .Przykrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy ponczem.Wierzch smarujemy resztą kremy i posypujemy ostudzonym słonecznikiem.Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekiwaniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych; polewa czekoladowa; Na krem śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok drugiego). Herbatniki polać polewą czekoladową. Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu i z sokiem z połowy cytryny
In my kitchenlesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód 1/3 szkl ciepłej wody 4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny(...)blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia. Krem jagodowy: Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko
Ala piecze i gotujedrewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć
Raj dla Podniebieniarazu się przyznaję bez bicia, że poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się bawić w pieczenie biszkoptów dlatego użyłam gotowych. Składniki na masę tortową: 500 g mascarpone 1 opakowanie kremu do tortów o smaku czekoladowym (chyba z delecty miałam) 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystko razem ze sobą dokładnie miksujemy. Składniki na resztę :) biszkopt - może
ClauditteMissCookingtestowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋 Składniki : Kasztanowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 duże jajka -25g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -65g mąki kasztanowej (lub 55g gryczanej) -10g kakao -150g ksylitolu -szczypta soli Dyniowo-orzechowy krem -850g ugotowanej na parze słodkiej dyni/batata -5-6 łyżek masła orzechowego (albo więcej(...)piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty. DYNIOWO-ORZECHOWY KREM Morele namoczyć na kilka minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętą dynię lub batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę
Candy PandasKrówka na biszkopcie Składniki: Biszkopt : jajka- 7 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2 łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić
Kuchnia Danusi