Dzisiaj polecam przepis na pyszny deser w owocami, kremem mascarpone oraz sokiem z owoców dzikiej róży. Deser jest szybki i łatwy do przygotowania. Idealny na każdą imprezę. SKŁADNIKI (na 3 porcje): 12 sztuk okrągłych biszkoptów, 150 ml soku z owoców róży POLSKA RÓŻA , 1 szklanka śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1/2 łyżki cukru pudru, 1 kiść ciemnych winogron, 3 plastry(...)Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem miksuję. Ananasa kroję w kostkę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. 2. Biszkopty maczam w soku z róży i układam na dnie pucharków. Następnie nakładam porcję kremu oraz owoce. Wierzch deseru dekoruję pozostałym kremem, posypuję płatkami śniadaniowymi i polewam pozostałym sokiem. Do przygotowania deseru wykorzystałam sok z owoców róży , który
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. białka(...)przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka i układamy na kremie, w dziurki wkładamy wycięte tym samym kieliszkiem kółeczka z g alarteki z truskawkami SMACZNEGO
Luźna KuchniaPost Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeprzeze mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących". Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada(...)biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy
Kulinarne przygodyBiszkopt nasączamy.Warstwa truskawkowego musu:80 dag truskawek,3 łyżki cukru trzcinowego,2 galaretki truskawkowe,1 szklanka wody,1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki(...)się zagotować), wrzucamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na nasączony biszkopt wykładamy masę śmietankowo- truskawkową. Na to układamy truskawki pokrojone w plasterki (30 dag truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu
Delicious Titbitsmamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku - rewelacyjny! Doskonałe połączenie składników i zharmonizowany smak. (Średnica 26 cm) Biszkopt rzucany: 7 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: 800 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej) 1 puszka brzoskwiń Nasączenie: 1/2 szklanki(...)biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Piec w 170 stopniach przed 40 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć blachę i zrzucić na koc z wysokości ok pół metra. Potem wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu przekroić na 3 części. Przygotować krem
Di gotujemieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :) Krem czekoladowy i waniliowy: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek z wodą wstawiamy na gaz na to idzie(...)ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały. Zakończenie: Biszkopt przekładamy masą czekoladową biszkopt masa biszkopt masa biszkopt Górę i boki smarujemy masa waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę
Różowa kuchniaRozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić. Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki(...)puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować posypką, wstawić
Wanilia i Kardamoncałość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany 30 % 2 opakowania fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru krem kawowy(...)wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko. Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIdealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki:Biszkopt: 6 jajek10 łyżek cukru1 szklanka mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć waniliowego)Nadzienie:1 kg jabłekpłaska łyżeczka cynamonucukierponadto:cukier puderBiszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania
Słodka Stronamakowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady(...)część truskawek zachowała się w kawałkach) Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady. ciasto kruche: Z mąki,cukru,proszku do pieczenia,jajka, masła zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na blaszkę (20x30cm) pieczemy
Bon appetit mon amienazwy zakładów. Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki. Normal 0 21 false false false(...)nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. Polewa: śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem. Z wierzchu
Obiad gotowybiszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka(...)gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy
Słodki Zakątekwszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać. Najlepszym sposobem będą desery. Zapraszam po soczysty przepis. Składniki na biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowujemy(...)biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy
Słodki Zakątekdziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau(...)Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Dekorujemy chałwą według uznania. Wkrótce zapraszam na drugi torcik
Moje Pyszne Siódme Niebopestek, użyłam mrożonych przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin biszkopt jest lekki, delikatny i można go podawać z różnymi masami, kremami, dżemami...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię