całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany 30 % 2 opakowania fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru krem kawowy(...)wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko. Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIdealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki:Biszkopt: 6 jajek10 łyżek cukru1 szklanka mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć waniliowego)Nadzienie:1 kg jabłekpłaska łyżeczka cynamonucukierponadto:cukier puderBiszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania
Słodka Stronamakowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady(...)część truskawek zachowała się w kawałkach) Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady. ciasto kruche: Z mąki,cukru,proszku do pieczenia,jajka, masła zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na blaszkę (20x30cm) pieczemy
Bon appetit mon amienazwy zakładów. Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki. Normal 0 21 false false false(...)nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. Polewa: śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem. Z wierzchu
Obiad gotowybiszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka(...)gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy
Słodki Zakątekwszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać. Najlepszym sposobem będą desery. Zapraszam po soczysty przepis. Składniki na biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowujemy(...)biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy
Słodki Zakątekdziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau(...)Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Dekorujemy chałwą według uznania. Wkrótce zapraszam na drugi torcik
Moje Pyszne Siódme Niebopestek, użyłam mrożonych przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin biszkopt jest lekki, delikatny i można go podawać z różnymi masami, kremami, dżemami...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczęściach ,przesiewając przez sitko i delikatnie mieszając łyżką aby masa jajeczna nie opadła. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 175 stopniach przez około 20 minut.Zaraz po upieczeniu biszkopt w foremce upuszczamy z niewielkiej wysokości na podłogę , nie opadnie.Odstawiamy do przestygnięcia.Przecinamy wzdłuż na pół. Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)Kiedy będzie delikatnie rumiany zdejmujemy z patelni na talerz . Jeśli lubicie taki prosto z torebki ,też może być ,ale mnie nie smakuje. Przecięty biszkopt przekładamy wystudzoną masą ,przykrywamy drugim blatem . Na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę pozostałego kremu budyniowego i posypujemy wiórkami.Smacznego
Ladylaura.Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony(...)ugotować budyń . Pozostałe mleko zagotować i do tego wlać masę z żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie , nasączamy ponczem ( ja w tym przypadku użyłam wody + soku z cytryny.) Część masy wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją. Układamy jedna obok drugiej truskawki. Na wierzch kładziemy resztę
Pysznosci Babci Basijest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z michałkami: 500 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 10 sztuk orzechowych michałków ½ szklanki cukru pudru Poncz(...)dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1 galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę
Wanilia i KardamonKochani! Z całego serca dziękuję Wam za to, że byliście ze mną cały ubiegły rok- mam nadzieję , że nie zawiodłam Waszych oczekiwań i moje przepisy nadal
Domowe ciastaKiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia
Kuchnia PokoleńDodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę Dodałam krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie tortu : Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta
Proste Potrawy