któremu tam się dostałam! ) postanowiłam stworzyć równie obłędny tort na słodki konkurs pt. Cukier z głową na portalu Durszak.pl A że Cukier Królewski , to i królewski musiał być tort. 2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz(...)zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu 1 łyżeczki żelatyny – masa dłużej pozostanie sztywna. CAŁY TORT: Na spód tortownicy wkładamy biszkopt, nasączamy herbatą, wylewamy krem karmelowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy, nasączamy, smarujemy częścią kremu z białej czekolady. Ponownie przykrywamy biszkoptem, nasączamy i smarujemy. Czynność wykonujemy do momentu wykorzystania
Ostra na Słodkomężczyzny, który nie przepada za standardowymi tortami. Z pomocą przyszła mi moja przyjaciółka, która piecze przepyszne ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort. Składki na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek oliwy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do piezenia Składanki na warstwę pestkową: 3/4 kostki masła(...)gładkiej masy. Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin
Słodki Zakątekrazem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort jaki mi tylko wychodził. Był po prostu idealny! Przygotowanie tortu nie zajęło zbyt dużo czasu, z wieczora upiekłem biszkopt, a z rana go przełożyłem kremem i udekorowałem. Tort wychodzi bardzo wilgotny, smaczny, lekki i w miarę słodki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt upieczony(...)zważyła. Żelatynę dodajemy do kremówki i ubijamy jeszcze maksymalnie jedną minutę. Biszkopt kroimy na 3-4 równe blaty, u mnie wyszły 4 części. Rozpoczynamy składanie tortu. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy dokładnie ponczem, na to układamy 4-5 łyżek kremu, równamy, układamy na to kilka raniej pokrojonych truskawek, w taki sam sposób nasączamy i przekładamy kremem wszystkie pozostałe
Kuchnia ŁukaszaSekretem udanego tortu jest biszkopt (obok masy oczywiście). Ja lubię te puszyste, niezbyt suche, ale rozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny
ChilliJemycieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części. mus truskawkowy 20 świeżych lub mrożonych truskawek(...)puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężał. Przełożenie tortu Każdy blat ponczuję kilkoma łyżkami herbaty cytrynowej. Dolny blat układamy na paterze lub sztywnym podkładzie pod tort. Na biszkopt wykładamy mus truskawkowy (połowę z całości) , a następnie na niego krem śmietankowo – karmelowy. Za pomocą noża lub łopatki delikatnie wyrównujemy krem. Krem przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą
Raj dla Podniebieniasię w większych sklepach są do dostania, a w najgorszym wypadku można je także upiec samodzielnie. Dla kogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego do kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto(...)może to potrwać nawet 10minut). W drugiej większej misce rozmiksować serek mascarpone na gładką masę. Do serka dodać masę jajeczną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Złożenie tortu: Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić go likierem amaretto i przykryć 1/3 masy. Ułożyć drugi blat, również nasączyć likierem i przykryć 1/3 masy
Mania WypiekaniaKakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki
Smakołyki Asigalaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy(...)pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki temu łatwiej będzie skleić poszczególne warstwy, a sok z malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały
CiastkozercyBounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa(...)wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:100 g czekolady gorzkiej50 g masłaniewielka ilość mlekaniewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie
Słodka Stronamojeprzepisna.pl | Tort Szwardzwaldzki Ten tort wiążę się z wieloma „pierwszymi razami” ;-). Pierwszy raz robiłam i jadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy ilości cukru. Pierwszy raz mój biszkopt kakaowy wyrósł na kształt półkuli :). Ale nie ma „problemów”, których nie da się rozwiązać :). Tort przygotowałam z okazji przyjazdu rodzinki ze Szczecina. Przyjeżdżają na cały długi(...)ogóle wyjdzie. Wyszedł i to bardzo smaczny, więc jeżeli ktoś będzie chciał zrobić tort z mniejszą ilością cukru np. dla cukrzyka, spokojnie może ograniczać cukier. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość
moj przepis najakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia
Mała Cukierenkajakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia
Mała CukierenkaBiszkopt czekoladowy Pięknie wyrastający, pachnący czekoladą, domowy biszkopt. Będzie pyszną podstawą tortu. Możecie go przekroić na 3 – 4 blaty, przełożyć swoim ulubinym kremem lub bitą śmietaną, owocami i galaretką. Jeżeli chcecie nadać mu delikatny aromat alkoholowy- wystarczy urozmaicić przepis o zapach rumowy bądź arakowy (dodajemy do naczynia z żółtkami oraz cukrem i ucieramy razem). Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI(...)formy. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny krem do przełożenia biszkoptu, to zapraszamy do naszego kremowego działu: Przepisy na kremy Smacznego!!! Biszkopt czekoladowy – blaty Artykuł Biszkopt czekoladowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydelikatnie łączymy. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze (talerzu) ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę kremu ananasowego, równo rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, rozprowadzić resztę kremu ananasowego i przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Cały tort wraz z bokami smarujemy kremem śmietanowym. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki
Anielskie wypieki