temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery blaty ( Biszkopt bardzo wam urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia.) Do przełożenia tortu będziecie potrzebować: 1/2 słoika dżemu pomarańczowego. 1 galaretkę pomarańczową 1 Pomarańczę (obrać na cząstki, następnie z każdej cząstki zdjąć cieniutką białą błonkę(...)nasączenia tortu użyłam soku pomarańczowego. Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieśćcie na podstawce do tortu (możecie umieścić tam trochę kremu, co spowoduje przyklejenie się biszkoptu i nie będzie się przesuwał) Składajcie tort w tortownicy. Delikatnie nasączcie i wyłóżcie tężejącą galaretkę( galaretka musi być tężejąca, aby nie wsiąkła w biszkopt) W środek galaretki włóżcie obrane cząstki pomarańczy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można sprawdzić czy krem smakuje tak jak lubimy. Krem można nakładać na tort bezpośrednio przy użyciu noża lub szpatułki, można
Ciastkozercypowstały dwa torty na jedną sobotę. Jeden przepis już znajduje się na blogu i jest to Tort w stylu angielskim - przepyszny i uzależniający, a drugi powstał z czystego przypadku. Składniki na dwa cienkie biszkopty: szykujemy po- 3 jajka 6 płaskich łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1 łyżce octu Masa: 2 kostki masła(...)Obie masy odstawiam do lodówki. Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym
Ciasteczkowy Potwórmasła i bez cukru. Upiekłam orkiszowy biszkopt z mąki pełnoziarnistej i dodałam jeszcze warstwę jabłkową, która dodała świeżości i sprawiła, że tort nie jest mdły. Ten tort to dowód na to, że biszkopt można upiec w wersji razowej, trochę “fit” i bez dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli(...)przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa to jedna z moich ulubionych i na pewno wykorzystam ten pomysł jeszcze wielokrotnie Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru Biszkopt pełnoziarnisty: 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 5 jajek Krem budyniowy na śmietance kokosowej: 1 puszka mocno schłodzonego
Fitkotsokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Jak zrobić Tort Kinder? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną(...)wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju
Ciastkozercywłaśnie tak ma być. Dodatkowym atutem tego musu (przynajmniej dla mnie) jest fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach Tort czekoladowa rozkosz Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Mus czekoladowy(...)cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji tortu Średnica tortownicy to 26 cm. Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej
PatiGotujebiały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym amaretto. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Tort przyozdobić choinkami z białej czekolady Zapraszam na stronę www.ambition.pl gdzie możecie kupić wspaniałe serwisy, szklanki i garnki
Kuchnia w oparachTorcik ten zrobiłam na Dzień Matki. Chciałam, żeby był oryginalny, dlatego całkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki(...)czekolady deserowej 3 łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy. Na końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy
ciastkarnia na kruchym spodzieBezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia. Dekoracja tortu: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki. Wykonanie tortu: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż resztę masy czereśniowej i połowę
Kuchnia bezglutenowaMiśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i wiernie mi asystuje przez cały proces składania tortu. Powiedzmy sobie szczerze, zrobienie tortu to tak naprawdę dużo babraniny z jego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha(...)Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu. Smacznego! Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfMiśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i wiernie mi asystuje przez cały proces składania tortu. Powiedzmy sobie szczerze, zrobienie tortu to tak naprawdę dużo babraniny z jego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha(...)Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu. Smacznego! Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfTort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku
Wypieki i Rumieńceszklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy do tortów Dr. Oetkera mała paczuszka biszkoptów okrągłych 1 paczuszka groszków kakaowych kwiatki cukrowe Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i mąkę(...)pozostawiony w blaszce. Następnie na ser wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami. Do 300 ml mleka wsypać krem śmietankowy Dr Oetkera. Ubijać aż zgęstnieje . Kremem posmarować wierzch i boki tortu . Następnie przyklejać biszkopty lekko namoczone w herbacie . Wierzch udekorować groszkami i kwiatkami cukrowymi . Odstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili