tyle ułatwione, że dzieciaki chciały osobne torty, więc nie musiałam kombinować jak połączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem(...)biszkopt kremem, wyrównać. Na wierzch położyć kolejny płat biszkoptu, nasączyć i wysmarować kremem, położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i na samym wierzchu i po bokach posmarować biszkopt cienką warstwą kremu, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził. Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny. Składniki: * 250 g masła w temperaturze
Zrób to smaczniejest skomplikowany w przygotowaniu choć, jak każdy tort, czasochłonny. Ten powstał na urodziny mojej kochanej mamy:) niestety, nie dotrwał nawet kawałek do momentu sfotografowania jego środa:( ale obiecuję, że przy następnej okazji, gdy będę go robić, dołożę zdjęcia wnętrza tego smakołyku blaszka o średnicy 16 cm około 4 godzin Składniki: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka(...)mleka dodać mieszankę z mąką i energicznie mieszać aż do zagotowania. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Masło ubić na puszystą masę, powoli dodając wystudzony budyń. złożenie tortu: Pierwszy z blatów biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego. Położyć kolejny blat biszkoptu i ponownie nasączyć. Wyłożyć kolejną porcję kremu budyniowego. I to samo zrobić z ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć
Ania i Marcin gotująPuszysty, lekki biszkopt migdałowy, torty z jego wykorzystaniem są bajeczne! Przygotowanie nie zajmuję dużo czasu, a efekt na pewno Was zadowoli. Gorąco polecam! Składniki: 6 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas(...)około 60 cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 3. Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Można go przekroić nawet na 4 blaty :D Smacznego! Polecam również przeczytać porady dotyczące biszkoptu ( KLIK
Nastoletnie Wypiekanie400g serka mascarpone 150g serka waniliowego sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem zaczynamy od upieczenia biszkoptu, są na to dwa sposoby: możemy użyć jednej tortownicy, upiec cały biszkopt i potem przeciąć go na 3 plastry. Druga opcja to pieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy(...)blat, podsypując cukrem pudrem i wyrabiamy ciasto. Na końcu powinno przypominać konsystencją plasteline (ciasto nadal może się lekko kleić). Teraz gdy mamy przygotowane wszystkie składniki robimy tort. Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi wilgotny biszkopt to może go nasączyć np. wodą z cytryną, herbatą, kawą
Kolizje Smakówmotyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny(...)czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując. Krem przekładamy na wierzch drugiego biszkoptu i przykładamy trzecim blatem. Całość chłodzimy. Do przygotowania tego tortu użyłam biszkoptu genueńskiego. Jest smaczny, wilgotny i nie wymaga dodatkowego nasączania. Przepis na niego znalazłam TUTAJ . Na moim blogu polecam również inne pomysły na dekorację tortu: Pomysł na dekorację tortu
Trzeci talerzmną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy klasyczny tort. Ania upiekła dzień wcześniej biszkopt. A potem wspólnie zrobiłyśmy szybką masę z owocami. O tym napisze później. Ale najważniejsze tego dnia było dla mnie coś zupełnie innego. Poznałam lukier plastyczny, z którym wcześniej miałam(...)zaprezentuje wam efekt końcowy: Tort dla pielęgniarki Jak wam się podoba? W roli głównej wystąpiła moja bratowa Ania no i ja. Na koniec podaję wam przepis na sam tort czyli biszkopt z masą śmietanową: Foremka 24 cm, biszkopt (podaję miary w szklankach ponieważ taki przepis dostałam): – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 3/4 szklanki mąki pszennej
Relaxtimeśmiało go pominąć. Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru(...)Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i opcjonalnie likier kokosowy, ponownie zmiksuj chwilę. Wsadź na chwilę krem do lodówki.PONCZ:Składniki ponczu wymieszaj ze sobą w szklance.SKŁADANIE TORTU:Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Nasącz go 1/3 ilości ponczu. Posmaruj 1/3 kremu kokosowego. Na to wyłóż 1/2 frużeliny
Słodko-Słony Świat Ilonyserii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak w nim tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia(...)jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki na dużą tortownicę: Biszkopt: 2 szklanki mąki z samopszy*, 1 1/2 szklanki mąki
Jeść, by żyć w zdrowiuNiewiarygodna ilość słodyczy w jednym torcie. Czekoladowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym z dziurką w której znajdują się słodkie cukiereczki. Na koniec całość wykończona batonikami KitKat. Składniki na biszkopt: 250g masła 250g cukru 3 jajka 200g mąki 50g kakao łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem czekoladowy: 200g masła 250g cukru pudru 200g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 400g(...)chwilę do lodówki jeżeli krem jest trochę za rzadki. Wykończenie: w jednym z biszkoptów wykrawamy dziurkę. Następnie każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przystępujemy do układania tortu. Na początku pierwszy blat biszkoptu przekładamy kremem. Zakrywamy go blatem biszkoptu z dziurką i smarujemy kremem po raz kolejny. Zakrywamy drugim biszkoptem z dziurką i również smarujemy kremem. Do środka wrzucamy połowę
wysmienityTort dla osób lubiących Włoskie smaki i dla tych, którzy nie przepadają za cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku(...)lekko . ciepłą . żelatynę . i . mieszamy. W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą
RAROSSAoraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy(...)zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły **** opcjonalnie Notes - Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec dwa biszkopty w tortownicy o wymiarach
Wędrówki po kuchniPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej(...)kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na 160 stopni C białka ubijam
Upiecz sobie babeczkęOstatnio mam wrażenie, że staram się trochę zaklinać pogodę tym, co piekę :) Po babeczkach matcha przyszła kolej na zielony tort. Puszyste biszkopty, bita śmietana i duużo limonki! Spody zdecydowałam się upiec z odrobiną herbaty matcha, ale kolor nie był tak intensywny jak bym sobie życzyła, więc dodałam do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli używacie tych w żelu naprawdę wystarczy(...)żeby otrzymać w całości mniej więcej 3/4 szklanki płynu. Ja nie słodziłam już ponczu, bo same biszkopty mają sporo cukru, poza tym chciałam, żeby tort był orzeźwiający i lekko kwaskowy. Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta
CiastkozercyPolewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową. Pozostawiamy(...)było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą. Polewa: 100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty
Kuchnia w czekoladziepiłką 29,5 cm i oraz podkładkę do łatwego przenoszenia i nakładania ciasta, za jej pomocą bez problemu można zsunąć przygotowany tort na paterę. Z tego biszkoptu na zdjęciu wykonałam tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie. Obręcz wykonana jest ze stali nierdzewnej, służy do warstwowego krojenia ciasta. Jest bardzo praktyczna i bardzo pomocna w każdej kuchni, Obręcz posiada(...)różnych wysokości, dzięki którym możliwe jest wykrojenie jednolitych warstw ciasta. Ząbkowany nóż pozwala nam na cięcie biszkoptu, nie powodując jego szarpania i uszkadzania i szybkie wykonanie efektownego tortu! Obręcz jest regulowana, dzięki czemu można ją stosować do wszystkich wypieków o średnicy od 26 do 28 cm i wysokości do 8 cm. Ja jednak nie mając tortownicy o średnicy wymienionej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię