paszteciki z kapusta i grzybami - 388 przepisów (strona:22/26)

Farsz z kapusty i grzybów 129

Składniki 1,5 kiszonej kapusty białe pół wytrawne wino 100 g suszonych borowików 500-600 g pieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże

Gaździnka warzy
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 26

Wigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko(...)wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , polecam jednak przygotować Wigilijne krokieciki z pieczarkami gdyż są bardziej poręczne. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokiecików? Farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz wigilijny 419

małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów). Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem). Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego. Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem(...)zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor. We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :) Wesołych Świąt

W kuchni Katie
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 91

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)godziny do wyrośnięcia.  FARSZ: Suszone grzyby, jeśli używamy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia. Odsączamy i drobno kroimy. Kapustę opłukujemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami bulionu lub wody. Dodajemy przyprawy, pokrojone suszone grzyby i stawiamy na ogniu.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy

cool and minty
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 196

diety Paleo, a restrykcyjne Keto z nową energią zaczynam od Nowego Roku. Ogłoszenia końcowe Nadzienie do tychże to już pestka. W zasadzie użyłyśmy takiego samego farszu jak w przepisie na paszteciki zawartym w eBook’u pt. „Keto & Paleo Święta” . Na koniec dodam tylko, że mąkę z manioku możecie dostać w iHerb . Wypróbowałam produkt tej firmy i mogę go śmiało polecić(...)była zachęcająca… Jak już macie mąkę, to reszta idzie jak z płatka… Zobaczcie sami: Paleo pierogi z grzybami Po wielu mniej lub bardziej pomyślnych próbach udało się opracować przepis na Paleo pierogi idealne! Z grzybami czy też z kapustą mają szansę stać się prawdziwym hitem wigilijnego stołu! Dania Danie główne , Dodatek , Lunch , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege

Modern Cave Girl
Jak ugotować perfekcyjny barszcz czerwony 10

głęboki czerwony kolor i wyrazisty smak. Barszcz czerwony zaczął zyskiwać na popularności w kuchni polskiej od XVII wieku, stając się symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podawany z uszkami lub pasztecikami, stał się nieodłącznym elementem polskiej Wigilii. Z czasem barszcz czerwony rozprzestrzenił się również na Ukrainę, Białoruś i Litwę, gdzie każdy region wprowadził do niego własne modyfikacje. Dzisiaj barszcz czerwony jest(...)smakiem i aromatem barszczu. Farsz do uszek najczęściej przygotowuje się z drobno posiekanych leśnych grzybów, takich jak borowiki lub podgrzybki, podsmażonych z cebulą, doprawionych solą i pieprzem, a czasem z dodatkiem majeranku lub innych ziół. Alternatywnie, dla bardziej nowoczesnych wariacji, można użyć farszu z pieczarek, kapusty, lub nawet twarożku z ziołami. Ważne jest, aby farsz był dobrze przyprawiony i aromatyczny

Gotowanie...to proste !
Dorsz zapiekany w porach 141

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 119

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka

potrawyregionalne
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 146

skosztuj, czy odpowiada Ci smak (jeśli dodasz za dużo pieczarek, smak grzybów zgubi się) do wymieszanych grzybów dodaj 2 - 3 łyżki ugotowanej i posiekanej kapusty, całość wymieszaj i skosztuj, w razie potrzeby dodaj jeszcze nieco kapusty (nie przesadź z ilością, bo zakwasisz farsz) dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj farsz przełóż na patelnię(...)usmażoną cebulkę z całym tłuszczykiem i wymieszaj skosztuj farsz i w razie konieczności dodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu

Szybko Szybkowar
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 123

Barszcz czerwony to zupa kojarzona z Bożym Narodzeniem. Jest to jednak jedna z moich ulubionych zup, która doskonale pasuje do krokietów, pasztecików i wielu innych potraw, dlatego gości na moim stole dość często. Co jednak, gdy przyjdzie ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję(...)włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego i 50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele

MarcinChef
Xmas... and a Happy 2014 157

oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście(...)drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 135

się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka(...)pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h.  Farsz: kapusta kiszona  2 cebule 1 szklanka suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia Ja miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty, całość przyrządziłam tak samo, jednak pewną część pozostawiłam do łazanek

bastalena
Kapuśniaczki 170

Krystynę Czubównę, czytając fragmenty tekstu opisującego poszczególne zwierzątka. A teraz przechodzimy już do przepisu, pomysł autorstwa mojej kochanej mamy, przepyszne kapuśniaczki do czerwonego barszczu. Jest to już druga po pasztecikach propozycja dodatku do tej zupki i czas chyba na to, by pokazać sam barszczyk. Pomyślę nad tym :] Kapuśniaczki 80g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 żółtko 1 jajko 200g masła/margaryny(...)przez ok. 10 minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zielona zupa cukiniowa 171

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!