biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:9/100)

Ciasto Salceson 143

białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.  2. Przygotowane ciasto(...)przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Murzynek piernikowy 188

polewą kakaową. Szybkie i proste w wykonaniu Zapraszam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 szklanka białego cukru; 1 jajo; 3 łyżeczki powideł śliwkowych; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 szklanka mleka; 1/2 szklanki oleju; 2 łyżki kakao; Opakowanie przyprawy do piernika (40g); Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki. Polewa kakaowa: 2 łyżki kakao; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki(...)wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić. Wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26

Gospodyni Miejska
Malinowa fantazja 354

łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto przekroić na dwa blaty. Masa jogurtowa 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżeczek żelatyny cukier puder według własnego smaku Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie(...)mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Polewa  80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Składanie ciasta biszkopt masa jogurtowa maliny galaretka biszkopt masa śmietanowa polewa czekoladowa malinowa fantazja

O kuchni z uczuciem
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 153

obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut(...)mnie.)                  Kiedy wystygł zupełnie, oddzieliłam lekko nożem brzeg ciasta,  zdjęłam delikatnie obręcz tortownicy, oblałam wierzch polewą z białej kuwertury i zostawiłam na całą noc w kuchni - nie radzę go kroić przed upływem 12-u godzin po upieczeniu - jest bardzo delikatny i puszysty

Kuchnia Prezydentowej
Sernik tradycyjny z polewą czekoladową 149

Mam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa

Pink Envelope
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 147

Smaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego

Qlinarnie i Qlinarnie
Russskieeee... (pierogi) 133

Gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Aby się upewnić, że ciasto się ugotowało po przekrojeniu pieroga nie może być w cieście widocznej białej "kreski". Ciasto musi mieć kolor jednolity. Gotowe pierożki polewamy odłożoną wcześniej słoninką z cebulką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 204

łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko  wegańska  polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy

głodny alergik
Cupcake z malinami i białą czekoladą 134

każdy inny dzień roku ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM   Nowy post Cupcake z malinami i białą czekoladą pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Sezamkowa babka z nutą wanilii i gryki 200

przed nowym rokiem. Ok zaczynajmy! Czas przygotowania: ok 70 minut Na keksówkę o wymiarach 12x35cm i głebokości 8cm Składniki: Polewa:  Pół kostki margaryny Bielmar PALMA 4 łyżki pasty tahini pół tabliczki czekolady białej 2 łyżki gryczanego miodu Ciasto: 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 1 szklanka mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej 2/3 szklanki(...)mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy. 3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut.  4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki. 5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy i jemy. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Afrykańczyk 241

przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier.  Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet, mieszam(...)mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.  Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Ciasteczkowy Potwór
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 136

miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) - 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo(...)budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt rzadka) + wiórki gorzkiej czekolady Przygotowanie:  Ciasto: Wymieszać mąkę (bądź mąki) z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Ellie
Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją 119

smakowały na cynamonowych gwiazdeczkach. Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją ciasto:70 g drobnego cukru 1 żółtko 70 g śmietany wiejskiej 250 g mąki pszennej 70 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli do dekoracji: polewa czekoladowa "Smak  białej czekolady" Delecta polewa czekoladowa "Smak ciemnej czekolady" Delecta kamyczki(...)Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj i wyrób ciasto. Ja zrobiłam to za pomocą malaksera. Odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką.  Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą,  drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami

Gotuj Sam!
Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami 128

mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160°C ok. 80 min na dolnej półce. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Rada: żeby wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Polewa: Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło(...)mieszamy do rozpuszczenia.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy. Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej. Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia robimy dowolne

Moniki Smakołyki