połową kakao, wykładamy 2/3 musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy resztą kakao.Na nasączonym cieście smarujemy krem z białej czekolady, wyrównujemy wierzch i przekładamy do lodówki. LŚNIĄCA POLEWA CZEKOLADOWA: 4 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml wody 50 g gorzkiego kakao 120 g słodkiej śmietanki (np. 30%) 180 g cukru(...)czasie dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i odstawiamy aż do chwili, gdy osiągnie temperaturę 35 stopni C (czyli, że można swobodnie włożyć palec i nie parzy). Połowę polewy wylewamy na ciasto i wkładamy z powrotem do lodówki. Pozostały krążek ciasta przycinamy około 2-3 cm z każdej strony. Z folii aluminiowej tworzymy burty tak, żeby polewa
Rozpustne gotowaniemasło- 220 g * cukier- 220 g * jajka- 4 szt. * cynamon- 2 łaskie łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * śliwki- kilkanaście szt. Polewa: * biała czekolada- 50 g * olej- 1 łyżeczka * cynamon- 1/2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać. Proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać(...)ciasto (jest gęste), a na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry). Piec około 35-40 minut, a najlepiej do 'suchego patyczka'. Ostudzić i polać polewą cynamonową. Polewa: połamaną czekoladę umieścić w miseczce, wlać olej, wsypać cynamon i roztopić w mikrofali. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaBiała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello(...)leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne
Kulinarne przygody Gatitywstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE polewy: W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową polewą polewamy keks i dekorujemy posypką
kulinarnyJaczekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą. Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę
Apetyczna babeczkapół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusizrobienia sernika, który nie miał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy. *tortownica o średnicy 21 cm Składniki: 1 kg sera na sernik 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/3 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolewę zrobioną w 5 minut i jakoś same wyszły;) Mięciutkie, wilgotne, słodkie od czekolady i kwaskowe dzięki żurawinie... po prostu pyszne! Składniki na ok 16-18 babeczek masło 2 białe czekolady pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka garść żurawiny suszonej Żurawiny namoczyć w ciepłej wodzie. Rozpuścić masło, do gorącego(...)proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać do miski, dodać śmietankę. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą
Kulinarne Inspiracjeupiekę. Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi. Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa 160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać(...)łyżkach gorącej wody –kawa ma być przestudzona. Wymieszać, wylać na białą masę serową wygładzić łyżką, do trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. 4. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić
Wanilia i Kardamonzaczęłam od ciasta jasnego, aby sobie zaoszczędzić na zmywaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem, wylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około(...)minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao. Kurkumę dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne i wilgotne. Nic a nic nie przypomina tradycyjnego marchwiaka, Mam nadzieję, że goście Pani Joli będą zadowoleni
Dieta moja pasjakąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, udekorować ciasto rozpuszczoną białą czekoladą i orzechami. Smacznego ! Inspiracja: Pani Tereska
Nastoletnie WypiekanieCiasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g musu z dyni 115 ml oleju 3 jajka 1 starte ziarno tonki 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru 100 g białej czekolady 150 g świeżej żurawiny polewa: 100 g białej(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę zagotować. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Polewą polać ostudzone ciasto, odstawić do jej całkowitego zastygnięcia. Smacznego! Dziś znów na szybko; sama bowiem nie wiem już, w co ręce wkładać... Gorący, przedświąteczny okres powoli się rozkręca
Pożeraczka, czyli raz adobrzenutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik(...)Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 150 g herbatników
Słodko-Słony Świat Ilonynastępnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt(...)polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy w lodówce przez
Domowy Smak Jedzenia