biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:13/100)

MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 185

łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao(...)fruktozę / cukier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. *ja swoje śliwki zalałam wodą ok. 22.00 a zmiksowałam je następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią

chili & sugar
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 208

też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem(...)truskawkami. Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę: 65 g margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki wody ½ łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru pudru Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni blaszki wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stefanka 297

pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia(...)cukrem pudrem na białą masę  i dodawać stopniowo zimny grysik (powinien być dość gęsty ) Pierwszy blat ciasta układamy na blaszce z papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami  i wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą . Wstawiamy do lodówki lub dajemy

Wypieki Rene
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 211

żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę)  smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu(...)się rozpaść. Po ostygnięciu przecinamy babę na pół i przekładamy cienką warstwą konfiturki. Składamy ją z powrotem.  Polewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietankę zagotowujemy w rondlu, zestawiamy z gazu i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Gdy lekko zgęstnieje polewamy nią babkę i ewentualnie dekorujemy - u nas fiołki w cukrze ( klik ). Smacznego! :) (function

Symfonia Smaków
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 121

czekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu(...)momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić. Polewa malinowa: Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli

CookYourself
Wyśniłam GO sobie... Fiołkowy mazurek. 164

mąki 140 g zimnego masła 70 g cukru  1 jajko + 1 żółtko  Składniki na polewę: 5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy) 3 tabliczki czekolady białej 150 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła 1 garść fiołków  Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik Izaura 277

cukier waniliowy (16 g) Masa serowa: 700 g sera białego 4 jajka 200 g cukru ½ kostki masła Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser. Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 221

gorzka  Goplana 60 % - 1/2 tabliczki masło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka kakao - 1 łyżka DODATKOWO banany Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe:  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, ostudzić.  Do miski

Kuchnia Danusi
Ciasto zebra 286

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 3/4 szklanki oleju 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oranżady białej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Polewa: 3 łyżki wrzątku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 70 g masła Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania tortownicy bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicy kolorowa(...)tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka).  Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy

Emcia Pichci
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 224

Sernik: 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób(...)Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy

Słodka Strona
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 468

wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki  (125ml) mleka pół(...)Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki.  Na ciasto wyłożyć ściśle śliwki

Malinowa Kawiarenka
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 512

ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady  80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy(...)ubijania lub umieścić w lodówce do stężenia. Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy

Słodka Strona
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 307

Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała na znalezieniu dobrego ciasta z kokosem(...)wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając

Świat Ciasta
Mazurek pierrot-lion 161

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)migdałów mielonych - 80 g Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem

Ciasteczkowy Potwór
Murzynek ? 211

pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową . Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka) Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy

Wypieki Uli