kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)soku z pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy
SzczyptaSmaQCiasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką. Na spodnią część nałożyć wiśnie , przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Schłodzić w lodówce . Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę ) Smacz nego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczekolady białej. Polewa: 150 g mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem
Miksturowniklizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu(...)Zdecydowanie nie polecam zwykłej białej czekolady - roztapia się do konsystencji, z której dałoby się zrobić pralinki, nie polewę. Po kilku nieudanych próbach zdecydowanie polecam poukładanie kulek na talerzu i oblanie polewą. Kiedy zastygnie odklejamy je od talerza i wbijamy patyczek w miejsce, gdzie nie ma polewy. Trzymając za patyczek zaklejamy miejsce gdzie widać jeszcze ciasto, można nałożyć tu więcej
Ciastkozercybiałego sera 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego ok. 150 g 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą(...)rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę. Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać na przemian. Dekorować owocami i polewą czekoladową. Smacznego
pieprzny smaczekszklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców na swoim miejscu. Połową polewy posmarować wierzch torcika, wysypać owoce i resztą polewy polać je obficie z wierzchu. Ps. Ciasto jest na kremówce, więc musi być przechowywane
Poezja Smaków - blog kulinarnykapustą grillowaną połączonej, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne, w smaku niebanalne. Składniki: ciasto: 250 g mąki razowej, 50 g mąki poznańskiej, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli, 120 ml wody, farsz: 100 g kaszy gryczanej białej Kupiec, 200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku), garść natki pietruszki, gałązka świeżego lubczyku, 1 łyżeczka całego(...)smaku, sól himalajska do smaku, 1 małe jajko, 1 -2 łyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko
Moniki Smakołykipieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz(...)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania
Di gotujemleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy zbożowej 1 łyżka kakao Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier(...)mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu
Kolorowy Przepisownikkonsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Na koniec do ciasta dodajemy garść pokrojonych orzechów i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną(...)około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika (warto upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany patyczek) odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy ciasto do góry nogami do ostudzenia na kratce. Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy schłodzone (co nie powinno być problemem przy takiej temperaturze
Ciastkozercyprodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki sos karmelowy pozostawiamy do osygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze kawałki tuż przed podaniem:) <a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/walentynkowe-menu
Luźna Kuchniazaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej Polewa kakaowa: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2 łyżki gęstej śmietany(...)pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugalaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito(...)Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonzapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia(...)ciasta rozprowadzam na spodzie i posypuję kakao. Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki brzoskwiń i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło. Składniki polewy rozpuszczam
Ciasteczkowy Potwór