biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:19/100)

Sernik z jagodami 133

mąki ziemniaczanej 200 g jagód Na polewę: 2 białe czekolady 100 g jagód WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne masło, wbić jajko i wlać zimną wodę. Zagnieść całość na jednolite ciasto, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki.  Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o średnicy(...)niego sernika przez kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury). Polewa: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i polać nimi ostudzony sernik. Umyte i osuszone jagody rozsypać gęsto na czekoladzie. Włożyć sernik do lodówki (najlepiej na całą

Passions hobbies life
Niskokaloryczne pełnoziarniste pierniczki z białą czekoladą 255

przez ok. 10 minut. Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Z ciasta wychodzi ok. 4 blaszki czyli mniej więcej 80-90 pierniczków. Jeden ma ok. 65 kalorii (kaloryczność z polewą)                       48 kcal (czysty) W oczekiwaniu na białą czekoladę (link) Umilały nam czas podczas sesji (link) Wylądowały

Czarnawisienka
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 450

łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego   Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym

Słodkości i nie tylko
Murzynek z jabłkami i czekoladą 192

sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i mleczną czekoladą (czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych

Pelusiowa Kuchnia
babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową... 193

większych obrotach foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasteczka czekoladowe 245

kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się

Ciastkozercy
Mazurkowy zawrót głowy 215

dziś w moim domu  :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście  . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny  I jeszcze 3 małe wariacje Polecam

Malinowa Kawiarenka
Brownie z masą serową 294

się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa i już- ciasto gotowe 😍 Składniki na blaszkę 28x19cm Brownie: 120g ciemnego kakao 250ml wrzątku 125ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 125g masła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody(...)mieszamy z dodatkiem cukru pudru i przestudzonej galaretki. Powstałą masą przekładamy nasze biszkopty.  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz mleko. Gorącą polewę rozprowadzamy na całej powierzchni naszego ciasta i dekorujemy perełkami

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 285

śmietaną ze składników na krem**  150 gram orzechów włoskich 5-6 czubatych łyżek cukru Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietany 36% 100 gram czekolady gorzkiej 100 gram białej czekolady Dodatkowo: ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej(...)dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 22 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie studzę oba ciasta i wyjmuję z tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją. Krem czekoladowy Czekoladę podgrzewam ze śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę mieszankę przez noc w lodówce, wcześniej

Mango Papaja
Ciasto serowo- orzechowe 501

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego sera 5 jajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić(...)mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe i rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć

Kuchnia w czekoladzie
Mleczna Droga po Mojemu, czyli Milk Way z Nutką wina 238

wanilii 1 kostka masła 1,5 kubka pełnotłustego mleka w proszku POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka masła oraz 0,5 szkl wina białego 0,5 szkl cukru Przygotowanie: białka ubijamy z cukrem,mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao delikatnie dokładamy żółtka i przesianą mąkę wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)puch stopniowo dosypując mleko w proszku, dolewamy ostudzone mleko ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, nasączamy ponczem- wino podgrzewamy, mieszamy z cukrem przekładamy kremem czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, polewamy ciasto SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 234

czubate łyżki  mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany  30% schłodzonej 50 g masła  Polewa 400 g śmietany  18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto:  Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy.  Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lamington, czyli kostka kokosowa 227

wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. "suchego patyczka".  Wyjmujemy i   pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Ciasto kroimy na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż(...)smarujemy. Każdy  kwadracik zanurzamy w polewie z obu stron, następnie wkładamy do kokosu obsypując ja dokładnie z każdej strony. Gotowe kostki przekładamy na kratkę na około godziny, aby polewa dobrze zastygła

Mania Gotowania
Oponki serowe z polewą czekoladową 172

mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka.     PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię kieliszkiem mniejsze kółko. 2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju(...)usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam usmażone oponki

Tradycyjna kuchnia Kasi
kostki czekoladowo orzechowe 303

mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne

Domowy Smak Jedzenia