śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie) 20 ml białej czekolady (opcjonalnie) ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania: Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt "suche"dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części(...)ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki". Ciasto powinno spędzić noc w lod ówce. Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto zaczekać 1-2 dni przed
Słodka Stronaburaka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór jednego z buraczanych ciast, które dorwałam(...)składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę. Przełóż ją do tortownicy i piecz ciasto przez 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie było to 60 minut). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. POLEWA: Śmietanę kremówkę podgrzej wraz z sokiem z buraków w rondelku i dodaj do niej połamaną
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady. Sernik
Symfonia smakowakostki margaryny 0,5 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej Sposób Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa serowa Składniki 1 kg sera białego tłustego 1 kostka masła 2 szklanki cukru pudru 8 żółtek (białka zostawić do ubicia na pianę) 2 łyżki mąki kartoflanki 1,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki(...)żółtek, kartoflankę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady i śmietanki
Kuchenne aromatyłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając przez około 10 minut(...)dyniowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto polewamy ganaszem z białej czekolady. Do miski nałożonej na rondelek z gotującą się wodą nalewamy 100 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można użyć: dowolnie białą(...)pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez około 3 godziny. Jest wtedy twarde i łatwo się kroi. Smacznego! Polecam bez pieczenia
potrawyregionalneniej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady 1 jajko 2 łyżki masła 1. Banany obieramy(...)cytryny. 2. Kroimy ciasto francuskie w taki sposób, aby wyszło nam 8 prostokątów. Kładziemy banany na na ciasto i zawijamy w rulon. Górę każdego ciasta z bananem smarujemy jajkiem. 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 15 minut. 4. W rondelku rozpuszczamy masło dodając czekoladę zdejmujemy rondel ściągamy z ognia, cały czas mieszając. Polewamy banany w cieście
Szefowa kuchnidelikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru(...)szklanki mąki - 3 czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku * polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać
CookYourselfznam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej(...)jednolitej masy. Banana kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy malinami
VioletoweKucharzeniecukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem(...)jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę. Wyjąć ciasto z formy, ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polać ciasto, następnie również w kąpieli widnej rozpuścić białą czekoladę i zrobić wzorki na ciemnej, dowolnie udekorować
Mix smakukartonowe) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 cytryn 200g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąkiziemniaczanej 4 żółtka 1 kostka makła Polewa: ½ białej czekolady 60ml słodkiej śmietanki 3 łyżki mleka 50g prażonego kokosu Sposób przygotowania: 1. Placek wiśniowy: Owoce odsączyć z nadmiaru soku na siteczku. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy(...)grudki. Ściagamy z ognia i dodajemy starte lub drobno posiekane masło. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania gladkiego kremu. Dzielimy na dwie części i przekładamy: ciasto wiśniowe-krem-ciasto makowe-krem-ciasto makowe. 4. Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę wraz ze śmietanką i mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kokosem
Kuchnia w czekoladziekolejności i dobrze wszystko wymieszać (ja wymieszałam mikserem). Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 40 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą
Gorący kąsekkokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem(...)oraz mąkę z dodatkami. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasiśmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła łyżka mleka łyżka malibu (lub zastąpić kolejną łyżką mleka) 100 g cukru pudru dodatkowe ok. 50g wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka(...)kokosową i na nią znów układamy herbatniki. Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Moje posty
Słodka Strona