Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym
Kuchnia w czekoladziePopularne ostatnio ciasto pomidorowe - w mojej wersji jak zwykle bez dodatku białego cukru, produktów odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 0,5 szklanki oliwy Do dekoracji: 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody
Domowa Cookierenka AgiPo olbrzymim sukcesie podstawowego przepisu na buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis podstawowy znajdziecie tutaj klik . W woli
vaniliowoczekoladowatreating… Bezowe duszki. Składniki bezy: - 4 schłodzone białka (150g) - 200g cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Dodatkowo: - barwniki spożywcze - czekolada - inne dowolne ozdoby Cukier puder i mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dalej ubijając dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy(...)minut, następnie obniżamy temperaturę do 75° C i dalej pieczemy (lub raczej suszymy) przez 1,5 do 2 godzin. Niska temperatura i długie suszenie są gwarancja, że bezy będą białe. Gotowe pozostawiamy w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Na drugi dzień bezowe duszki ozdabiamy. Bezowe duszki to kolejna propozycja na Halloween. Poprzednia – paluchy wiedźmy – zawsze cieszą się dużą
mojewypiekiinietylkoBatoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne! ;)Jak najbardziej można dosłodzić cukrem, miodem bądź innym słodzikiem- tak, żeby były jeszcze słodsze, bo w tej wersji słodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska, dla dzieci- jako drugie śniadanie(...)zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być
Kraina Miodem Płynącawykorzystać np. do ozdobienia mazurków.Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkokolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także(...)przepisu. Dodajemy do niego kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest
CiastkozercyKochani już jakiś czas chodzi za mną pomysł... Co powiecie na powrót do dzieciństwa, młodości i kuchni jaką każdy z nas pamięta z domu rodzinnego
Kuchnia w czekoladziecały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około(...)krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective
Karo in the Kitchenfont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy(...)wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy
Symfonia smakowaCzy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony
Candy PandasProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam kontrasty. Słodki z gorzkim. Biały z czarnym. Lato zimą. Pieprz w truflach, a trufle na śniadanie. Kontrast cudownie zwalcza nudę. Nie pozwala wkroczyć rutynie. Zaskoczone miny, zdziwione spojrzenia, a potem błogie mruczenie z rozkoszy. Warto zejść na swoje tory. Nie zawsze w tą stronę, w jaką pędzą wszyscy. Weźmy na przykład lody zimą. Dlaczego(...)kolejnego "podgrzewacza". Za to bardzo, ale to bardzo niezbędna jest duża porcja rozkoszy. Idealnie jeśli połączy wszystko to, co uwielbiam. A Wy już dobrze wiecie, że to bezy, czekolada i lody! Bezy na okrągło, a czekolada ukryta w intensywnym smaku brownie - tym razem lodowym. I oczywiście, żeby rozdzielić tą słodką parę, konieczna jest nuta kontrastu - wybieram więc żurawinę - kwaskowatą
KUCHARNIArozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie na słodycze. Poza tym ma właściwości(...)wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania. Uwaga
Życie na widelcuSympatycy ciężkich, wilgotnych serników na pewno polubią te muffinki. Nie można doszukać się w nich lekkości i puszystości, ale mają w sobie coś, przez co wracam
Szefowa kuchniodcedzonej kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut), co chwilę mieszając. Zestaw z ognia i dodaj połamaną czekoladę, krem kokosowy i kawę. Zblenduj/zmiksuj. Gotowe. Fotorelacja z wycieczki Puck -> Hel zielona plaża w Pucku molo w Pucku widok z molo na Półwysep Helski starówka w Pucku port(...)ulic podawane są w 2 językach: polskim i kaszubskim niedaleko Gwiazdy Północy w Jastrzębiej Górze, najdalej wysuniętego na północ punktu linii brzegowej polskiego wybrzeża plaża w Karwi z białym piaskiem Vegan chocolate and coffee cake with berries This cake is delicious and your guests will be amazed when they eat it (no eggs, no milk, no cheese
Qlinarnie i Qlinarniepyszna jak u arabeski (znajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg zmielonego, tłustego, białego sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru (kto lubi bardzo słodkie, może dodać więcej) 2 łyżka kakao 36 sztuk herbatników(...)odłożonej wcześniej masy kakaowej. Całość złóż w „trójkąt” (wystarczy, że uniesiesz po bokach folię aluminiową, a ciasto złoży się samo). Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Można później polać czekoladą. Toni Erdman (2016, Maren Ade) opowiada o relacji córki z ojcem. Ines do granic możliwości poświęca się pracy w korporacji. Ojciec próbuje „ratować” córkę. W tym celu przebiera się
Qlinarnie i Qlinarnie