Nareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów
Kolizje SmakówMąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z
Kuchnia w czekoladziebułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-) Całość bardzo delikatnie wyrównujemy. Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze(...)blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej masa serowa SKŁADNIKI -1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy) -200g margaryny -0,5 szkl mleka -3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -2 opakowania cukru waniliowego -6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta) Zmielony ser dajemy do garnka. Następnie dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier i cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuChcę uciec. Jak najszybciej. Osuszyć, otrząsnąć, zapomnieć. I poszukać kolorów. Niech mnie ogrzeją. Tak jak filiżanka kawy i porcja ciasta. Najprostszego. Domowego. Otula smakiem czekolady, niesie wspomnienie lata. Tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Przysiadam obok moich ulubionych bladoróżowych hortensji. Może uda się zatrzymać ten róż w oczach i od jutra znów(...)śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia natłuścić
KUCHARNIADzień dobry wszystkim 😉 Dziś chciałybyśmy złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z okazji świąt Wielkanocnych! Oby ten czas był dla Was ciepły i promienny na przekór temu co
Candy PandasZapewne dobrze pamiętacie masło orzechowe Hardkorowy Alvin ( recenzja szybko zdobyła 3 miejsce w popularnych postach) a nazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest
Candy Pandasrobi. Możecie użyć mrożonych jeżyn. Małemu M smakowała zwłaszcza jeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika 220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych.(Użyłam płatków owsianych ekspresowych w saszetkach) 50 g roztopionego i przestudzonego masła. W malakserze zmiksować wszystkie produkty na drobne okruszki. Prostokątną formę(...)mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki zmiksować krótko tylko do połączenia produktów. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJak myślicie, czy Mikołaj jest łasuchem? Na pewno! Spójrzcie tylko na jego brzuch! Więc jeśli w tym roku nie byliście bardzo grzeczni, proponuję Wam małe, niewinne
Gotowanie to kochanieWilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego! Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao(...)mieszamy. Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy, keksówki ok. 25x15 cm. Ciasto wykładamy na przemian - białe, ciemne. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka
Kucharzycałyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy Masa serowa: 500 gr sera białego śmietankowego 2 szklanki mleka + 1 do rozrobienia budyniu 2 łyżki mąki 2 budynie waniliowe Winiary Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać(...)spodni krążek smarujemy dość grubo masą . Przykrywamy drugim krążkiem . Znowu masa i krążek ciasta . Wierzch i boki smarujemy resztą masy serowej i posypujemy wiórkami kokosowymi , na środek można zetrzeć czekoladę lub wafelka Knopers . Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec lekko wymieszac z maka i proszkiem(...)przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac na kremie.Na kazdym biszkopcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciebie rozgrzewające pyszności i specjalną limitowaną edycję deseru, z którym zapragniesz, by zima trwała jak najdłużej! Niezależnie od tego, ile masz lat, każdej zimy wyczekujesz pierwszego śniegu? Uwielbiasz białe szaleństwo na nartach i na sankach z maluchami? Długie jesienno-zimowe wieczory spędzasz przy kominku lub otulona ciepłym kocem z dobrą książką i filmem, co sprawia, że zima dobrze Ci się(...)mikrofalówce. Choco Cherry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem wiśniowym. Choco Strawberry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem truskawkowym. 9 klasycznych smaków Belriso: Belriso Czekolada Belriso o smaku waniliowym Belriso Wiśnia Belriso Malina Belriso Truskawka Belriso Pieczone Jabłko Belriso Cynamon Belriso Karmel Belriso Mleczny Niestety nie miałam możliwości zakupu wszystkich smaków. W sklepach typu: Tesco
Gotuję TestujęGrigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców morza. Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość(...)Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California 2013 Gnarly Head Old Zin, Lodi 2012 Deser z czekolady Valhrona* Branzin Old Vine Zinfandel, Lodi 2012 Degustowaliśmy na zaproszenie California Wines i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich . *Valrhona to najbardziej popularna z najlepszych marek czekolady, znana w Polsce głównie cukiernikom
królestwo garówteż momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam na 150 stopni. MASA SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze(...)wierzchu. Serniczki trochę wyrosły, ale podczas studzenia opadły. Tak ma być. Upieczone wyciągnęłam z piekarnika i wystudzone wstawiłam na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zajęłam się czekoladą. POLEWA CZEKOLADOWA: 90 g czekolady ( ja użyłam 35 g mlecznej i 55 gorzkiej) ok. 55 ml śmietany kremówki 30% 10 g masła Do rondelka wlałam kremówkę i postawiłam na średni ogień
Blondynka GotujeCała moja Rodzina uwielbia serniki, ale nie piekę ich zbyt często, bo jest tyle rzeczy które chcę jeszcze wypróbować, że na nie brakuje mi czasu... no
Kuchnia w czekoladzie