biała czekolada - 5588 przepisów (strona:293/373)

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 230

dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie: Warzywa(...)mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki

karmelowy
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 179

wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie z ognia i dodajecie pokruszoną czekoladę. Najłatwiej ją pokruszyć, uderzając opakowaną jeszcze szczelnie tabliczką o podłogę raz czy dwa… Mieszacie, aż czekolada połączy się z masłem i studzicie (na kamiennej lub ceramicznej podłodze albo wstawiając rondel do większego – napełnionego do połowy zimną wodą). Jajka ubijacie z cukrem, aż do uzyskania puszystej kremowej(...)czwarty. Wiem, że wyobraźnia Wam pewnie już nieźle pracuje… Pozostałą śmietanę znowu ubijacie, dodajecie łyżkę lub dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz borówkami. Wstawiacie do lodówki na kilka godzin, aby wszystko zastygło, żeby nie powiedzieć – zesztywniało

GRUBY WAŁEK
Mini serniczki z gruszkami 158

Sezon na gruszki w pełni. Są pyszne, dojrzałe i takie słodkie, że w zupełności można by nimi zastąpić codzienne słodkości. Jednak nie u mnie ;) Mi zawsze

Kuchnia w czekoladzie
Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 182

3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś

Kuchnia w czekoladzie
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 199

Corocznie nasze społeczeństwo ogarnia szaleństwo pączkowe. Smażą, pieką, kupują. Zjadają olbrzymie ilości na wyścigi. Kto więcej, kto szybciej, kto z czym... Nawet ci, co za pączkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 202

Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green )  przesłała nam pomysł  na warzywne brownie 😃  Nie często robimy tego

Candy Pandas
Panforte - włoski piernik 589

chwili znaczenia. Ważne jest to, że panforte na zawsze wpisał się we włoską tradycję bożonarodzeniową. Panforte występuje w dwóch wersjach: Panforte Nero , o ciemnym zabarwieniu dzięki dodatkowi kakao lub czekolady, z gorzką odmianą migdałów lub Panforte Margherita , o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.  Panforte oznacza po włosku(...)suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 174

bezpieczeństwa zdrowotnego jak i najwyższym standardzie jakości odżywczej i smakowej.  W ofercie możemy znaleźć produkty żywnościowe takie jak: soki owocowe, przetwory warzywno-owocowe, żywność dla niemowląt i dzieci, czekolady, oliwy, produkty zbożowe, makarony i wiele wiele innych. A wszystko to ekologiczne!  Victualia jest polskim przedstawicielem takich marek jak: Rabenhorts Holle baby foods Naturata 3 Pauly Spielberger LaSelva(...)pomidorowy  Pesto ORO z suszonych pomidorów  (oliwa z oliwek extra vergine, pomidory suszone 23%, woda, bazylia, pomidor, pietruszka, ocet winny, czosnek, sól morska, pieprz, oregano) Ocet balsamiczny biały  (biały ocet, moszcz z winogron) Krem balsamiczny ciemny do deserów  (skoncentrowany moszcz winogronowy, ocet Balsamico di Modena 20%, xsantan) Makaron pełnoziarnisty spaghetti  (semolina z pełnoziarnistej pszenicy twardej

Zdrowie na języku :P
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72890

jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą. Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta(...)dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy - na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce - po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić - gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną

Smakołyki Bereniki
Metrowiec 206

mnie w domu się choroba rozprzestrzenia, więc podam tylko przepis na to wspaniałe ciasto Ciasto białe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła Ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówki Składniki polewy wrzucam  do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem

Ciasteczkowy Potwór
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 373

prostu rozpływa się w ustach. W Szwecji można spotkać wiele wersji tej wykwintnej rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha(...)odwrócić blachę. Zdjąć papier. Delikatnie zwinąć bezę, zaczynając od dłuższego boku w luźną roladę. Pozostawić do ostygnięcia.   Mandarynki obrać, przy pomocy noża pozbawić je jak największej ilości białej skórki. Pokroić na małe kawałeczki. Jeżeli zdecydujecie się na mandarynki z puszki, należy je dobrze osączyć z zalewy. Śmietankę ubić na sztywno.   Wystudzoną bezę delikatnie rozwinąć. Jeśli popęka

maniapieczenia
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 130

ciała. Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były(...)Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast

królestwo garów
Bezy 201

Jedni lubią bezy suche na wiór, ja jednak preferuje te "lekko" ciągnące się w środku. Dlatego też z piekarnika wyjmuje je nieco wcześniej, gdy jeszcze nie zrobią się lśniąco-białe. Faktycznie, jestem fanką tylko domowych bezików i tylko tych brązowawych.BezySkładniki:6 białek300 g cukru pudruszczypta solisok z cytrynyPrzygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Miskę w której będziemy ubijać białka(...)zwiększa swoją objętość dwukrotnie.Nie ubijamy białek zbyt długo, gdyż piana może stać się za bardzo płynna.Do masy bezowej możemy dodać ziarenka laski z prawdziwej wanilii, zmieloną kawę, startą czekoladę lub odrobinkę kakao. Ewentualnie barwników w proszku (niezbyt zdrowa wersja, nie polecam)Bezy pieczemy zaraz po przygotowaniu masy, gdyż piana szybko się rozdziela i opada.Proporcje pieczenia bezy są zazwyczaj

Eat Shrimps
Blok czekoladowy (czekoladopodobny) 233

Blok czekoladowy, kakaowy czy czekoladopodobny.  Kojarzy się nam tylko z jednym - z rarytasem z czasów beztroskiego dzieciństwa w PRLu. Pamiętam jak dziś kolejki do sklepu

bistro mama