rolę. Tort jest łatwy w przygotowaniu - nie zrażajcie się długim sposobem przygotowania, chciałyśmy wszystko jak najlepiej wyjaśnić ;). Najwięcej trudności może przysporzyć jedynie przygotowanie bezy - najlepiej żeby była gładziutka i biała jak śnieg. Należy pamiętać, aby cukier wsypywać porcjami - ubijać do rozpuszczenia każdej porcji przed dodaniem kolejnej. Łatwo sprawdzić czy cukier już się rozpuścił pocierając odrobinę białkowej piany między palcami(...)dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki.Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy)200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%)3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara 150 g masła3- 4 jaja6 łyżki mąki pszennej (70-80 g)PrzygotowanieMasło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą
Symfonia Smakówinnymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu pieczenia, ale równie dobrze smakują na drugi dzień ze szklanką mleka, gorącej czekolady lub gløggu (grzanego wina z korzennymi przyprawami).Trochę historii... Łucja była męczennicą kościoła katolickiego. Odmawiając zamążpójścia, jej niedoszły mąż zemścił się na niej i poinformował władze, że jest chrześcijanką (za czasów(...)może paradoksalne w tym protestanckim kraju. Nie mniej jednak jest to dla Szwedów jeden z ważniejszych dni w roku. W całym kraju odbywają się wtedy procesje dziewczynek ubranych w białe szaty i niosących ze sobą światło oraz piecze się te niezwykłe bułeczki. Tradycja rozświetlania nocy podczas dnia Św. Łucji wzięła się z faktu, że przed zmianą kalendarza juliańskiego
Food SquareWreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze
Candy Pandaspołączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy. Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez(...)malutkim ogniu gotujemy budyń przez ok. 5 min. (Jeżeli w budyniu powstaną grudki należy go przetarć przez sitko). Odstawiamy do przestudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na biały krem za pomocą miksera. Po tym do masła dodajemy budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 5 min, aż powstanie bardzo pulchny krem. Zbieramy ciasto. Na dno tortownicy kładziemy
Kuchnia ŁukaszaZ okazji Dnia Matki postanowiłam skorzystać ze znanego przepisu Sernik Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej
W Moim Magicznym DomuDziś prezentuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto, a mianowicie na murzynka z serem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek
Rozpustne gotowanieMaślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z
Kuchnia Elliewspaniałej zupie rakowej, przyszedł czas na dania główne 6. danie główne: skarp, chrzan, kiszona rzodkiewka, kosztela i wino: Riesling Herrenberger GG trocken 2013 Filet (z białą skórą) turbota konfitowany w maśle, plasterek marynowanego chrzanu, kiszona rzodkiewka, pieczona kosztela. Do tego Riesling Herrenberg GG trocken 2013, winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność(...)typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia, mirabelka oraz ananas. Na języku dojrzałe jabłko i lekko pikantne nuty. Wino o doskonałej równowadze między kwasowością i słodyczą. Białe, zwarte i jędrne mięso turbota ma z reguły delikatny smak, więc elementami potrawy decydującymi o doborze wina były przede wszystkim dodatki: chrzan, kiszona rzodkiewka i kosztela. Herrenberg w pięknym stylu poradził sobie
królestwo garówdrut. Baza została wzbogacona ! Składniki Używam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500 Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu(...)jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz. Polej czekoladą, dodaj truskawki. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisezamowy* omlet biszkoptowy ze smażonym bananem~ *z mąki sezamowej Hej dziewczyny, kobiety, ogólnie - płeć piękna! :) Wszystkiego najlepsze z okazji naszego święta :) Spędźcie miło dzisiejszy dzień, zróbcie domowe SPA, zjedzcie czekoladę, czy obejrzyjcie komedię :) Chyba, że macie inne plany? Bo ja...idę na fitness maraton! 5 godzinny. Słownie: pięcio-godzinny fitness maraton :) W programie TBC (total body condition), zumba, step(...)produkcję tofu i spopularyzowała żywność sojową. Obecnie w swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się: wege kiełbaski z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina
breakfast of dreamsnaszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła 82% +2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)2 i 1/4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej NaHCO32 czubate łyżki kakao3 łyżeczki dżemu porzeczkowego(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Jeżeli natomiast jesteście fanami bardzo rozpływającej się w ustach ciepłej czekolady proponuję, aby ciasto wyjąć po upieczeniu i po 5 minutach podać z lodami waniliowymi bądź miętowymi.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat ShrimpsNie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego
Kuchnia w czekoladzieNareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów
Kolizje SmakówMąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z
Kuchnia w czekoladzie