U kogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego
Kuchnia w czekoladziekażdą cenną minutę nicnierobienia (;)) Już nie będę się powtarzała, że uwielbiam serniki, bo piszę to przy każdej okazji ;) Te są słodkie, wilgotne, pyszne! Wykorzystałam do nich Hity kakaowe z białym kremem. Kiedyś, dawno temu, robiłam też z Oreo, ale tych z kolei tym razem nie było w żadnym z trzech sklepów w okolicy. Składniki (na 8-9 sztuk(...)szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam mąki z tapioki, bo ziemniaczana wyszła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę. Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Na dno blaszki wykładamy herbatniki. Na to wykładamy białą masę. Smarujemy domową galaretką
Mieszam w Garnkusłodkiego tłustego sera białego, śmietanki, cukru i deserowego masła. Doskonale wymieszane składniki, stanowiące niezbyt gęstą masę wkłada się do specjalnej formy wyłożonej warstwą gazy, która odciąga nadmiar wilgoci. Należy włożyć do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. Paschę można uszlachetnić przez dodanie żółtek, rodzynków i usmażonej skórki pomarańczowej. Aromatyzuje się ją wanilią lub czekoladą. Nazwa potrawy wywodzi się z faktu
Ciastka - domowe słodkościoczywiście z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez
ClauditteMissCookingróżnymi postaciami z czekoladą, a do tego prosty, nieskomplikowany przepis na bazie kilku produktów, czy muszę dalej przekonywać do wypróbowania? Wykonanie Wstaw mleko kokosowe do lodówki (najlepiej dzień wcześniej). Oddziel białka od żółtek i do wysokiej miski wlej białka, dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je mikserem na sztywną pianę. Wsyp ksylitol (lub ewentualnie biały, drobny cukier) i ubijaj
Eat me! Fit me!również biały) - 1 łyżka cukru waniliowego - 140g mąki - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -120g płatków owsianych (u mnie płatki owsiane górskie) - 3-4 duże łyżki kokosu - 1/2 szklanki drobno posiekanych rodzynek (kokos jak i rodzynki można dowolnie zastąpić np. żurawiną, śliwkami suszonymi, orzechami, kawałkami czekolady
Aromatyczne Podróżepołączenie do gustu ( czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami. Składniki: - 200g surowej marchewki ( lub dyni) startej na drobnych oczkach - 200g zimnego , dobrego masła - 200 mąki orkiszowej białej - 1-2 łyżki ksylitolu
Smaczne Zdroweróżnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka rodzynki , migdały dekoracyjna posypka czekolada WYKONANIE Mąkę
W kuchennym oknie Ewydodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę białą
pyszne zdrowościpłatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone
In my kitchenmasła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy
Mia Cucina Sofietatuż przed samym podaniem. Do babeczek z rybką Nemo wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, przyczepiając masę cukrową kremem budyniowym.Babeczki przygotowujemy według przepisu. Możemy do każdej włożyć po kostce czekolady. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do przestudzenia.Niebieską masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem, wycinamy kółko o średnicy(...)Wszystko przyczepiamy na babeczkę smarując krawędzie odrobiną wody (można zrobić to patyczkiem kosmetycznym lub małym pędzelkiem).Z pomarańczowej masy cukrowej formujemy łezkę, która będzie tułowiem rybki, doczepiamy ogon. Z białej i czarnej masy cukrowej kulamy długie wężyki i przyczepiamy w równych odstępach na tułowiu.Na koniec przyczepiamy płetwy: dwie na grzbiecie i dwie po bokach. Gotową rybkę przyczepiamy
Ciastkozercydiecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem. Fuj fuj fuj (a takie smaczne!). I… jest! Sernik czekoladowy, na czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim(...)szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy
Jak gotować i nie zwariowaćLisbon Story Wima Wendersa . Serce bije mi mocniej słuchając chorwackiego. Przenoszę się wtedy do szalonego świata z filmów Kustoricy i tańczę na weselu z bohaterami "Czarny Kot, Biały Kot" . Nie muszę rozumieć tych słów. Ważny jest ich dźwięk, melodia. Wystarczy. Mam też niewielką kolekcję klejnotów, takich słów, które zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój, rozczulają lub przenoszą w krainę(...)perełki. Pierwszą jest PETIT . Uwielbiam to słowo. Jest małe jak jego znaczenie. Drobne i figlarne. Podoba mi się kształt jaki przybierają usta wypowiadając to słowo: PETIT . Drugie to CZEKOLADA . Nie tylko za ukojenie, jakie daje jej smak, ale za dźwięk. Czy Wy też mówiąc to słowo słyszycie to rozkoszne łamanie kostki czekolady i czujecie jak powoli topi się
KUCHARNIA