biała czekolada - 5588 przepisów (strona:272/373)

Zebra przekładana śmietaną 119

łyżka bułki tartej  łyżkę masła Wykonanie   Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką(...)białe , i tak do wykorzystania naszego ciasta , kiedy mamy nasze ciasto przygotowane , wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni na 25 minut . Po tym czasie wystawiam do wystudzenia . Kiedy nasze ciasto bardzo dobrze wystygnie , kroję na dwie części,następnie ubijam śmietanę z zapachem śmietankowy , oraz cukier puder , kiedy śmietanę mamy ubitą przekładam ciasto , i ciasto możemy polać czekoladą , według uznania

Mój Smak
Słodko kwaśny sos do spaghetti 327

Razem z Mężem uwielbiamy spaghetti stąd pomysł by pomidorki, które otrzymałam wykorzystać właśnie na pyszny domowy sos. Dwa słoiczki już zniknęły, nie licząc tych, które rozdałam

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z waniliowym serkiem 159

Kolejny przepis na proste, a zarazem smaczne danie wyniesione z domu rodzinnego. Naleśniki, bo o nich mowa lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a takie lekko

Kuchnia w czekoladzie
Francuski tort Malakoff 199

szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek ) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru ( dodałam 2 łyżki ) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie Sposób

Słodkości i nie tylko
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 163

szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody Masło roztopić w garnuszku, dodać kakao, połowę cukru. Odstawić z ognia, przestudzić mieszając. Dodać melasę, ponownie wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady.  Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.  Formę wysmarować masłem(...)garnka, przepłukać delikatnie. Następnie zalać wodą do wysokości maku i na bardzo delikatnym ogniu zaparzyć go aż do puszczenia charakterystycznego białego mleczka. Wystudzić i zmielić przez maszynkę przynajmniej dwa razy. Tak przygotowany mak należy połączyć z mlekiem (ilość zmniejszona do 2/3 szklanki) zagotowanym z masłem i cukrem. Wystudzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z czernicami 199

Jeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto czekoladowe z białą chmurką 175

białą chmurką Składniki na formę 21x26cm: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1,5 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy Na krem czekoladowy: 230g czekolady

Smak mojej kuchni
Co oznacza apetyt na…? Czyli o tym, co próbuje Ci powiedzieć Twoje ciało 231

temat znajdziecie pod hasłem ile wody pić (klik) SŁODYCZE To może oznaczać kilka rzeczy. Po pierwsze coś, co my kobiety doskonale znamy – zbliżający się okres. Wtedy czekolada jest najlepszym przyjacielem, ponieważ zwiększa wydzielanie serotoniny (hormonu szczęścia)   Przyczyny mogą być także inne, np. : niedobór chromu – wskazane włączenie produktów takich jak drożdże, zboża, kakao, suche nasiona roślin strączkowych(...)zaburzenia poziomu cukru we krwi – należy koniecznie poprawić regularność posiłków, unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym (co to oznacza? – odsyłam Was tutaj ), ewentualnie pić herbatę z morwy białej która ustabilizuje poziom cukru insulinooporność – szczególnie, jeśli chęć na słodycze dopada nas chwilę po posiłku i równolegle odczuwamy senność.  zwiększony poziom kortyzolu (hormon stresu) –  jego

Powiedz dietom nie
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 374

jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22 cm): 2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g) trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej) 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej(...)namoczonych) pół szklanki mleczka kokosowego pół szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli garść suszonych jagód goji (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleczka kokosowego Do dekoracji: 100 g świeżych malin Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.  Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego

Domowa Cookierenka Agi
karpatka królewska 185

biały: 3 szklanki mleka 2 żółtka 80 g mąki pszennej 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania) 3/4 szklanki cukru 150 g masła na krem kakaowy: 3 szklanki mleka 2 żółtka 80 g mąki pszennej 80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150 g masła do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru 4 kostki deserowej czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z malinami i galaretką 196

bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie znajdziecie tutaj problematycznej żelatyny i tłustej śmietany. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce :) Tylko taki kawałeczek udało mi się uratować :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy(...)wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał.     Warstwa cytrynowa: 100 g cukru 500 sera białego 60 g rozpuszczonego masła 1 galaretka cytrynowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu   Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym

Chocolate Muffin Blog
Sernik brzoskwiniowy z winogronami 148

Serniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie

Kuchnia w czekoladzie
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 160

czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej

Ostra na Słodko
Zdrowe słodycze marki Lubs. 178

jakości migdałów i czystego miodu. Widać to na pierwszym ze zdjęć - marcepan jest lekko przezroczysty i ma miodową barwę, a w konsystencji widać zmielone migdały. Te z supermarketów są białe i jednolite... zwróciliście na to uwagę?  Pierwszym z testowanych marcepanów jest klasyczny, składający się z dwóch wspomnianych składników: migdałów (57%) i miodu (43%). Smak jak dla mnie, jest zupełnie(...)niż sklepowego przeciętniaka. Położony na języku, dosłownie rozpływa się w ustach, jest delikatny i miodowy właśnie.  Drugi to marcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka

Poranek na słodko
Mini torciki 165

pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku.  W mleku rozpuszczamy(...)masy serowej.  Mieszamy aż masa zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt.  Okrągłą foremką wycinamy mini torciki.  Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową  (może być rozpuszczona czekolada),  ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.  Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Pyszności Słodkości