czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej
Ostra na Słodkojakości migdałów i czystego miodu. Widać to na pierwszym ze zdjęć - marcepan jest lekko przezroczysty i ma miodową barwę, a w konsystencji widać zmielone migdały. Te z supermarketów są białe i jednolite... zwróciliście na to uwagę? Pierwszym z testowanych marcepanów jest klasyczny, składający się z dwóch wspomnianych składników: migdałów (57%) i miodu (43%). Smak jak dla mnie, jest zupełnie(...)niż sklepowego przeciętniaka. Położony na języku, dosłownie rozpływa się w ustach, jest delikatny i miodowy właśnie. Drugi to marcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka
Poranek na słodkopieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy(...)masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Pyszności Słodkościpieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy budyń(...)wlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Salonik smakówpieczenia i płatki do ciastek na każdy płatek dać łyżeczkę masy na środek płatka piec 12 -15 minut 180 stopni polać dowolną polewą najlepiej z gorzkiej czekolady
W królestwie smaków Beatyzemleć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie śmietanę i po trochu białego sera nie przerywając ucierania. Na koniec dodać budynie i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać za gotową masą serową. Gruszki obrać(...)wymieszać z cynamonem. Ułożyć na upieczonym spodzie. Na gruszki wylać masę serową. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 45 minut.. Po wystygnięciu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na sernik. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj prezentowane batoniki dostałyśmy już jakiś czas temu w prezencie od Asi (blog: Co tak pachnie? ), jak się potem okazało są one dostępne w Almie także
Candy PandasNie wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego
Kuchnia w czekoladziezimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem nie podgrzewając za bardzo składników (np. w rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając). Odstawić z ognia. Do czystej miski wbić 2 jajka(...)oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 biała na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką
KUCHNIA POLSKAZima w tym roku trwa wyjątkowo długo, zwłaszcza w UK. Już wszyscy tęsknimy za słońcem i spacerami, bez tych wszystkich kurtek ciepłych, kapturów i czapek
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitajcie, kolejna propozycja szybkiego deseru z kubeczka. Czekoladowa wersja jest bezglutenowa, bez jajek i białego cukru. Lekka i bardzo czekoladowa. Idealna na dietetyczny podwieczorek jak i drugie śniadanie z dużą zawartością białka. Szybki w przygotowaniu. Jedna porcja to: 259,3 kcal w tym: W: 33,9 g; B: 17,8 g; T: 4,3 g. Składniki - opakowanie jogurtu(...)greckiego 150g - 1 łyżeczka cukru lub słodzika - 20 g namoczonych daktyli - 3 łyżeczki kakao - kostka gorzkiej czekolady Wykonanie Daktyle odsączamy z wody i blendujemy z łyżeczką kakao. Następnie wykładamy je na spód naszego kubeczka. Jogurt grecki (zostawiamy 1 łyżeczkę na wierzch) blendujemy z cukrem/słodzikiem oraz pozostałym kakao. Całość wlewamy na daktylowy spód. Następnie na wierzch
Health-Fit-Lifebiałka, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczka octu, sok z cytryny, foremki waflowe. Przygotowanie : Z wody , cukru i octu gotujemy syrop”do nitki „, Biała ubijamy na sztywno, Dolewamy małym strumieniem likier , ciągle miksując, Misę tą wkładamy w garnek z gorącą wodą i ogrzewając miksujemy do uzyskania gęstej masy. Następnie miskę przekładamy do zimnej(...)nadal miksujemy, żeby ostudzić masę. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Masę wkładamy w rękaw z szeroką końcówką i wyciskamy do wafla. Tak przygotowane wafle posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową Smacznego
Pysznosci Babci Basimiał ich dość? Składniki: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli (można odpuścić jeśli użyjecie masła solonego) 100 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) 50 g cukru białego, drobnego do wypieków 185 g masła orzechowego (ja zawsze robię na domowym, a wykonanie go to kilka chwil) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (też używam domowego(...)sody 160 g mąki pszennej 40 g płatków owsianych ok. 150 g M&M`s (ja zawsze dodaję te z orzechem w środku) 90 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Miksuję kilka minut masło z cukrami do momentu aż masło stanie się jasne i puszyste, potem dodaję masło orzechowe, miksuję, jajko i ekstrakt z wanilii, miksuję
Blondynka Gotujektóra dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej 2 czekoladowe budynie 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mleczny krem: 0,5 szklanki mleka 3,2% 0,5 szklanki(...)cukru waniliowego 300 g masła 2 szklanki mleka w proszku Poncz: Słodka czarna herbata z cytryną 1 pomarańczowa galaretka 1 szklanka wrzątku Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła 3 łyżki śmietany 30% Orzechy laskowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno
VioletoweKucharzeniesię kroi, fajnie wygląda i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Inspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia(...)greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki
6niebosmaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos(...)Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną
królestwo garówCzekoladowe ciasto Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1 dojrzały
nietadieta