Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około
potrawyregionalnemieszamy. Zalewamy herbatą i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy). Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają. Smacznego! * W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi. **U mnie łyżka, nie wyszły bardzo słodkie. ***Dodaj odrobinę więcej miodu do wersji dyniowej. Bran oat muffins Ingerdients: 1 1/2 cup of bran oats
Bazując na smakudelikatny aromat banana... Polecam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~duży, dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50ml mleka sojowego ~czubata łyżeczka kakao ~płaska łyżeczka herbaty matcha ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i mieszamy. Nastepnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Z masy odkładamy do oddzielnej miski ok. 2-3 łyżki i dodajemy
breakfast of dreamsDzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami. Słodkiego weekendu! Batoniki musli z śliwką i migdałami Składniki: skórka otarta z 2 cytryn 50ml solu jabłkowego 50g cukru dwie łyżki miodu 20g masła 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej śliwki pół
Pyry na Gaz400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO) Ciekawostki! - ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa - surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa - w Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, cieciorka traktowana jest jako afrodyzjak Podsumowując, ciecierzyca to produkt bardzo zdrowy, posiadający mnóstwo wartości oraz właściwości. Ma szerokie zastosowanie, jest niedrogi, dlatego
Pause Gotowanie!trzeba zrobić jeszcze gęstsze ciasto...Jak dopracuje przepis to na pewno Wam go podam :) P.S. Zapraszam na konkurs! Szczegóły TUTAJ (KLIK) P.P.S . Zapraszam też po przepis na wegańską&bezglutenową szarlotkę! Weekend się zbliża - może upieczecie? ;) Przepis - KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsDzisiaj coś na słodko :) Ciasto z mąki kokosowej i jagód . Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej i mają chęć na coś słodkiego . Do ciasta użyłam mąki kokosowej oraz oleju kokosowego Olejowy Ra j . Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa i ma niską zawartość tłuszczu nie zawiera cholesterolu i glutenu .Polecana jest
Sama słodycz i szczypta chilipoprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny. Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę
AZgotuj!częściej na obiad przyrządzam różnego rodzaju rozgrzewające zapiekanki. Makaronowe zapiekanki przyrządza się szybko, są sycące i bardzo smaczne. Szczególnie ta z kremową dynią, warzywami i parmezanem :) 200 g makaronu bezglutenowego (użyłam kukurydzianych świderków) puszka filetów z tunczyka szklanka puree z dyni dymka ze szczypiorkiem 1/4 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól i pieprz do smaku żółta cukinia 2 soczyste pomidory
Mienta blogdodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo lepsze od smażonych na oleju. Czytaj więcej
Wiem co jempożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój K. zdecydował się wypróbować dietę bez pszenicy ;) Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150-200g pieczarek 4-5 jajek dwie
Codzienne GotowanieProsta w przygotowaniu szarlotka sypana na mące kukurydzianej, której dodatkową zaletą jest to, iż jest bezglutenowa. Dla wszystkich zapracowanych i osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie wypieków. Szarlotka jest słodka, mocno cynamonowa a smak mąki kukurydzianej jedynie podkręca smak jabłek. Niewiele składników a efekt gwarantowany! Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki
Mango Papaja