smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula. Składniki: 200 g orzechów nerkowca 200 ml wody Wykonanie: nerkowce zalałam wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imprezę w stylu finger party jak i kolację dla dwojga. Kawałki piersi z kurczaka obtoczyłam w mące migdałowej (zmielone migdały), aby nuggetsy mogły jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mąka migdałowa 1 jajko sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Całość przyprawić solą
Ugotowaćszalotki 1 ząbek czosnku Oliwa do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Makaron dla 4 osób ( u nas klasycznie makaron spaghetti) *Osoby na diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy
Kolizje SmakówMiałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce
Pora na pora i pomidorauczulonych na ten składnik. Gluten jest więc po prostu trucizną dla nas. Z diety należy więc wykluczyć pszenicę, płatki czy batoniki zbożowe, kuskus, kaszę jęczmienną, chleb. Tak, nawet ten bezglutenowy bochenek nie jest polecany. Jeśli dziwi was dlaczego, spójrzcie na listę składników;) Osobiście nie jem chleba od jakiś 4 lat, i wcale za nim nie tęsknię. Białka natomiast powinny stanowić
Wegańska kuchnia orientalnaprzygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ z arbuza, 2/3 pomidorów oraz
Szybko Tanio Smaczniewiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z dorsza 2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek
codojedzeniakarobowe wegańskie muffiny z borówkami~ Zostało mi jeszcze nieco zalewy z ciecierzycy więc pomyślałam, że dodam ją do muffinek...Co z tego wyszło? Delikatne, puszyste i pyszne bezglutenowe oraz wegańskie muffiny ♥ Kolejny eksperyment się udał, a upały na dworze nie przeszkadzają mi w wypiekaniu tych pyszności :) Jeśli też chcecie je zrobić i spróbować mogę podać przepis
breakfast of dreamswiśniowy gotowany sernik z wiśniami (na zimno)~ Wczoraj na chili&sugar dodałam przepis na wcześniej zapowiedziane bezglutenowe pierogi z jagodami :) Zapraszam! KLIK
breakfast of dreamschleba bez mąki :), a tu proszę czeka gotowy. Pyszny, zdrowy, lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość, ja jestem na TAK!. Rewelacyjna alternatywa dla mącznych wypieków, dla osób na diecie bezglutenowej pod warunkiem, że płatki owsiane nie powodują u nich dyskomfortu, z tego co się orientowałam to chleb na płatkach owsianych mogą jeść również osoby chore na celiaklię. Składniki na jeden
Apetyczna babeczkaŻelazo 7,7 mg Witamina B12 0 µg Magnez 335 mg Co istotne, nasiona chia nie zawierają glutenu, a więc są idealnym dodatkiem do deserów dla osób na diecie bezglutenowej. Zastosowanie nasion chia Za względu na ich dobroczynne działanie prześcigamy się w wymyślaniu zastosowań. Wszelkiego rodzaju desery są podstawą ze względu na prostotę zastosowania: wystarczy tylko wymieszać nasionka
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki : Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy
zdrowa vege kuchniaciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków
Kolizje SmakówPamiętacie moją tartę z jagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i
Mienta blogBezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie cukier trzcinowy kieliszek amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie: 1. Wsyp
AZgotuj!