Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych. Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) stevia w kroplach agar agar, ale może być żelatyna 4 płatki żelatyny owoce granatu Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu
AZgotuj!babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis
AZgotuj!Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę - troszeczkę z nim zgrzeszyłam, ale nie żałuję;) 750 gram mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 2 szklanki wrzątku
AZgotuj!głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami. Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro i 12% obsługi. Reasumując, ja osoba bezglutenowa musiałam zdać się na pizzę, bo świeża i chrupiąca. Zdarza się, że restauracje mają menu turystyczne i to jest w porządku. Inne informują, że nie pobierają opłat za coperto. Następnym
AZgotuj!przez czytelników miesięcznika „Prześlij przepis”. Zaciekawił mnie np. przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy przepis na bezglutenowe kopytka z dynią. Bardzo lubię kopytka, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tutaj widzimy przepis na cebularz na ziemniaczanym spodzie – brzmi ciekawie
Marta Gotujewartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło
Moja Galeria Smakupoezja. Musicie koniecznie wypróbować! Myślę, że dzieciom też posmakuje:) Przepis pochodzi od Ani Starmach. Kaszę jaglaną warto włączyć do codziennego menu. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest dobra na katar. Ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Same korzyści :) Składniki
Moja Galeria Smakuszklanki mąki ryżowej (u mnie wyszło trochę więcej, około 1/2 szklanki) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego mleka 3 łyżki oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu fińskiego pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Płatki z teffu, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową
FitKotprzygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1/2 kulki mozzarelli Kilka listków bazylii 1,2 łyżki ulubionego ketchupu * Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli. Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy
Kolizje Smakówkarczku, ale może to być różne mieszane mięso. Można też wzbogacić je jajkiem lub tylko żółtkiem. Jeśli masa byłaby za rzadka może wtedy dodać mąki ziemniaczanej lub bułki bezglutenowej (ale tylko jeśli ktoś chce, ponieważ po to właśnie dodawany jest ziemniak, aby zastąpił bułkę i „związał” mięsko). Podajemy: tradycyjnie, z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem lub na kolację
Tradycyjna kuchnia inaczejktóry najbardziej lubię - grudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta... A teraz do rzeczy - przepis :) Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady Składniki na 12 sztuk: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody spożywczej 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru) 1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich
FitKotukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra. Ciasto polecam jeść widelcem i kroić nożem, bo delikatnie się kruszy. Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej bądź wegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :) Składniki: ciasto 1 kalafior (waga około 0,8 kg) 100 g startego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie
Ugotowaćmiseczkowych śniadań i na pewno do powtórzenia, ponieważ teraz co raz dosypywałam mąki kokosowej lub mielonego lnu więc trudno mi podać dokładny przepis :) Za to mam dokładny przepis na bezglutenowe muffiny z truskawkami :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej. Polecam :) A teraz pakuję się do samochodu i jadę do Lublina. A od razu po powrocie ognisko z osobami z pleneru
breakfast of dreamsorzechy makadamia i w 3,5 % syrop z agawy i w niepodanej ilości sól morska. Orzechy i syrop pochodzą z upraw ekologicznych. Napój jest wegański oraz bezglutenowy. Kolor mleka jest bardzo podobny to koloru mleka sojowego. Mleko przyjemnie pachnie, w smaku jest orzechowe, bardziej słodkie niż słone. Napój jest dobry, ale bez rewelacji. Ogólnie rzecz biorąc, fajnie jest
tost z dżemem