Jeść czy nie jeść? Dieta i figura czy przyjemność? Z tymi ciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki
Bon appetit mon amiediety eliminacyjnej znajdziecie pod etykietą FODMAP) PLACKI MARCHEWKOWE Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej 1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego) 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli masło do smażenia Przygotowanie: Składniki suche (mąkę, proszek
Bon appetit mon amieznikomych ilościach nawet te bogate w składniki "uczulające") Po tym sporym wstępie pora na przepis. Dzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce. PESTO z OLIWEK i POMIDORÓW Składniki: 1 szklanka oliwek bez pestek 8 kawałków pomidorów suszonych 1 garść orzechów
Bon appetit mon amietego na jaki smak ma się akurat ochotę. U mnie dzisiaj była zdrowa wersja cukiniowa z posmakiem orzechów. PANKEJKI Z CUKINI Ą I ORZECH AMI Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (np.ryżowej) ja dałam 1/2 owsianej i 1/2 szklanki ryżowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżeczka ksylitolu 3/4 szklanki startej cukinii 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki drobno posiekanych
Bon appetit mon amiesię zarumieni wyjmujemy i przekładamy na papier aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze. W dodatku w czasach, kiedy codziennością jest dieta bezglutenowa, fitness i dbałość o zdrowe odżywianie zjedzenie jakiejkolwiek słodkiej drożdżówki może uchodzić za spektakularne obżarstwo
Bon appetit mon amieDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Sekrety francuskiej kuchareczki„, a jest nim kurczak po baskijsku. Składniki na kurczaka po baskijsku:
Kuchenne Wariacjeśniadanie, które gości u nas na co dzień, ostatnio jednak zakochałam się w płatkach jaglanych, nieco delikatniejszych i szybszych w przygotowaniu, i co może być istotne dla niektórych osób, bezglutenowych. Składniki na 1 porcję: 5 łyżek płatków jaglanych ¾ szklanki roślinnego mleka (najlepiej migdałowego lub ryżowego) 1 łyżka masła migdałowego 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku) 1 łyżka wiórków
Roślinna - blog wegańskiwszystkiego. Najbardziej lubię je z czosnkowym jogurtem, zieloną sałatą w pysznej pita . Przepis na falafel Składniki: 400 g namoczonej ciecierzycy, około 250 g suchej 2 łyżeczki błonnika witalnego (wersja bezglutenowa), lub 2 łyżki mąki 1 czerwone chili 1 doniczka świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione w moździerzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
codojedzeniadawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe
Powiedz dietom nieniezjedzone sczerstwiały w chlebniku. Ten chlebek piekę co kilka dni i zajadamy go wszyscy, ale co jakiś czas, z lepszym lub gorszym skutkiem, eksperymentuję również z pieczywem całkowicie bezglutenowym. Bo kto to wie, może i pozostałe zboża glutenowe będę musiała z czasem całkowicie odstawić – tfu tfu tfu, oby nie! Jeśli za pierwszym razem chleb Wam nie wyjdzie jak należy
Kuchenne zapiski EdytyBaaardzo bakaliowe ciasto, idealne na kawy w zimowe popołudnia. Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady. Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier
Milion Smakówdobre kasze. Nie jestem ekspertką od właściwości odżywczych kasz i to jaki wpływ mają na nasz organizm, dlatego zaprosiłam do towarzystwa naszą lokalną dietetyczkę. Agnieszka opowiedziała fachowo o kaszach bezglutenowych a ja przygotowałam kilka propozycji kulinarnych. Między innymi sushi ( a może raczej kaszi) z komosy ryżowej. Komosa jest bardzo sypka ale jeśli odpowiednio "uklepiemy" ją i dobrze zrolujemy nori
Bon Appetit Małgorzatyjuż zauważyliście co jakiś czas prezentuję Wam przepisy na bezgluty, tym razem padło na „sernik”, który można jeść bezkarnie, bo nie dość że bezglutenowy to do tego naprawdę niskokaloryczny. Składniki na tortownicę o średnicy max 26 cm masa „serowa”: 700-800 g batatów/2-3 sztuki (waga ze skórką) 2x 200 g kostki naturalnego tofu łyżka
greenscarfponieważ udało mi się w bardzo przyzwoitej cenie kupić tę książkę w księgarni internetowej platon24.pl to drugi egzemplarz przeznaczyłam na prezent dla mojej Przyjaciółki, której córka jest na diecie bezglutenowej. Poniżej podaję obie wersje przepisu Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata