najróżniejszych warzyw wtedy zachęcam do kupna krajalnicy z wymiennymi wkładami. ZALETY: - NISKOKALORYCZNY - 17 kalorii w 100 g podczas gdy 100 g ugotowanego makaronu ma ok 150 kalorii - bezglutenowy - wegański - witariański - zdrowy i pełny witamin - tani - od 2 zł za kg - szybki w wykonaniu - nie wymaga dużych umiejętności kucharskich - urozmaicenie diety Nietestowana przeze mnie maszyna
Pora na pora i pomidoraKolejny przepis, który robi się ... biegusiem :)) Bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego są nie tylko bardzo popularne, ale i ... bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka
Walijskie Pichceniezawartość w produktach spożywczych to bardzo popularny temat w świecie dietetyki i odżywiania. Każdy z nas ma do niego inne podejście, ale należy pamiętać, że niewiele produktów jest naprawdę bezglutenowa. Gotowe, specjalnie oznakowane w teorii nie zawierają go wcale, jednak należy pamiętać, że podczas produkcji mogły one zostać zanieczyszczone tym składnikiem. Dla tych, których zależy na wyeliminowaniu go z diety
Chocolate Muffin BlogDzisiaj deser, który na pierwszy rzut oka nie dla wszystkich wydaje się kuszący. Ale mam niespodziankę - pomimo braku cukru, trufelki są naprawdę słodkie! Dodatkowo możemy je
My Culinary ArtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowe, bezglutenowe placki z mąki jaglanej. Są leciutkie i bardzo smaczne. Doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z jagodami, olejem arachidowym i truskawkami. Post Placki z mąki jaglanej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepolecam zaglądać wieczorem - niepohamowany głód gwarantowany ;) Wypisz wymaluj Ten blog zostawiłam na koniec celowo. Prowadzi go mama i córka, tworząc idealny tandem. Piszą o wszystkim. Dużo przepisów (bezglutenowych z powodu przymusowej diety), dużo przemyśleń. Dziewczyny działają w fundacji ratującej boksery. Piszą sporo o swojej działalności, o porzucanych, maltretowanych zwierzakach...nie da się przejść obojętnie... Zajrzyjcie
Codzienna kuchnia niecodziennakonsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobi kukurydzianej czy mączki ryżowej, otrzymamy pyszny bezglutenowy deser. Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno. Flan z kaszy jaglanej z morelami Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ): ½ szklanki suchej kaszy
Mia Cucina SofietaNajpierw zrobiłam pierogi bezglutenowe i zachęcona dobrym efektem wzięłam się za kolejne tym razem z razowej mąki orkiszowej. Ciasto jest inne, nie jest tak delikatne jak w standardowych pierogach, czuć, że są to pierogi razowe, ale są smaczne :) Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Uprawiany był już w starożytności (był wtedy bardzo popularny). Obecnie uprawia się go rzadziej niż zwykłą pszenicę
pyszne zdrowościprzyczynia się do naturalnej detoksykacji organizmu, podobnie jak cynamon, imbir, kurkuma i koper. Nasiona czarnuszki posiadają o wiele więcej działań farmakologicznych, a co najważniejsze jest to produkt bezglutenowy ! Zapraszam również do innych zakupów w firmowym sklepiku SemCo
Garnkowe fanaberieczasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie! Składniki: 2 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mieszanki orzechów: u mnie zazwyczaj są to włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, orzechy brazylijskie 3-4 łyżki pestek słonecznika
Mango Papajazrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują u mnie mąka gryczana i kukurydziana :) SKŁADNIKI naleśniki (ok. 8) 1/2 szklanki mąki gryczanej ( lub pszennej) 1 szklanka mleka sojowego
DefinicjaSmakuSłodycze bez wyrzutów sumienia? Tak! :) Teraz kiedy pod ręką mamy takie produkty jak mąki bezglutenowe, amarantus, nasiona chia, kaszę jaglaną, karob, suszone owoce, przeróżne gatunki orzechów i zdrowe zamienniki cukru, wystarczy chwilę pogłówkać połączyć kilka składników i można wyczarować proste, smaczne i zdrowe słodycze, które oczywiście mają co nieco kalorii, ale są to zdrowe kalorie, pełne składników odżywczych, błonnika
DefinicjaSmakujogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby zastąpimy np. płatkami jaglanymi to ciasteczka dodatkowo będą bezglutenowe. SKŁADNIKI (10 sztuk) 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 4 łyżki otrębów owsianych/pszennych 2 duże łyżki masła migdałowego 1 duży dojrzały banan 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mleka
DefinicjaSmakuZnowu knedle. W tym roku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco
Mango Papajadnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki (jeśli masa jest za gęsta dodajemy odrobinę mleka roślinnego
breakfast of dreams