przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Brzoskwinie odcedzić z syropu, przekroić wzdłuż na mniejsze części. Prostokątną formę do pieczenia delikatnie natłuścić, oprószyć płatkami jaglanymi lub innym, bezglutenowym zamiennikiem. Wyłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki
Kuchnia EllieMięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. To najbardziej odżywcze mięso, charakteryzujące się jednocześnie wysoką zawartością białka, ale niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony
mojewypiekiinietylkoMam dla Was dzisiaj sałatkę, która jest sycąca i super zdrowa. Możecie ją dowolnie modyfikować – zamiast orzechów laskowy dodać orzechy włoskie, albo brazylijskie. Zamiast wegańskiego parmezanu
Fill The BowlPlacki ryżowe. Najzwyklejsze i najprostsze, a jednak najlepsze. bezglutenowe pancakes /placki/ z mąki ryżowej; jogurt naturalny i jagody Przepis: własny / 1-2 porcje - 4 duże placki / 40 g mąki ryżowej 10 g mąki ziemniaczanej 2 szczypty sody oczyszczonej mała szczypta soli i duża cukru jajko około 50 ml jogurtu naturalnego Wszystkie składniki na placuszki wymieszać w misce. Rozgrzać patelnie
tost z dżememokazało, jednej z najlepszych (jak nie najlepszej) kawiarni w Nowym Orleanie), co było dla nas prawdziwym wybawieniem. Przesiedzieliśmy tam niejeden poranek, przy niejednej kawie na mleku migdałowym i niejednym, bezglutenowym ciastku, dzięki czemu nie musieliśmy przebywać za dużo w hostelu. Do dziś pamiętam każdy szczegół z tej kawiarni. Pamiętam zapach świeżo mielonej kawy i uśmiechniętych ludzi – jednych zagadanych, drugich zapatrzonych
Fill The Bowlpersymony~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki - u mnie pół na pół ryżowa i gryczana ~15g łupin babki jajowatej Kuchnie Świata ~10g kakao ~60-80ml mleka roslinnego ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku Łączymy mąkę, babkę jajowatą, kakao, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy
breakfast of dreamsdużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka kakao - 1 łyżka wody lub mleka W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku roztopić masło
Smaczne Zdrowechcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe
ladykitchenCiasteczka czekoladowe z awokado – paleo, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki, bez orzechów i bez nabiału. Czy można zrobić ciasteczka bez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo
PaleoSMAKCóżz.. minęły dwa tygodnie i nie powiem ale dieta córki nie należy do najłatwiejszych... dlatego z chęcią sięgam po wsparcie w książkach z kuchnią bezglutenową. Ten przepis jest autorstwa Facet i kuchnia i zaliczam go do udanych. Co prawda mojej córce nie przypadły do gustu, ale mi te paluszki smakowały, szczególnie gdy ostygły i to z jogurtem. Tak więc
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmacznie i zdrowo :), bardzo aromatyczne ciasteczka bezglutenowe z dużą ilością fig, moreli i rodzynek. Do porannej kawki i nie tylko ciasteczka są idealne... Składniki na ok. 40 sztuk: - 30 dag płatków owsianych, u mnie górskie - 15 dag mąki ryżowej - 10 dag suszonych fig - 10 sztuk suszonych moreli - 1/2 szklanki rodzynek - 4 łyżki lnu mielonego - 2 łyżki ksilitolu
Apetyczna babeczkalubi wyrzucać jedzenie więc dobrze jest wykorzystać taką czerstwą i przerobić ją na pyszne danie. Składniki: - czerstwa domowa chałka lub ciasto drożdżowe, - cynamon, - mleko roślinne, - 1-2 łyżki bezglutenowego zastępnika jajka, - woda, - olej. Wykonanie: To ile będziemy potrzebowali mleka oraz zastępnika jajka zależy od ilości chałki którą będziemy smażyć. Kroimy ją w 2 cm plastry. Zastępnik jajka ubijamy z wodą
Co na wege obiad?Ostatnio wpadła w nasze ręce jeszcze dynia piżmowa i tym sposobem mamy dla Was kolejny przepis z książki Szymona Kubickiego „Facet i Kuchnia
Kuchenne WariacjeLekko wilgotne, miękkie i bardzo smaczne, bezglutenowe kokosanki słodzone daktylami i ksilitolem. Koniecznie wypróbujecie ten przepis, a gwarantuje, że często będziecie do niego wracać. Składniki na ok. 24-25 sztuk: - 20 dag wiórków kokosowych - 5 dag daktyli - laska wanilii - 5 dag ksilitolu - 1/2 szklanka wody - 2 jaja, najlepiej wiejskie - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczka sody - szczypta soli Składniki potrzebne
Apetyczna babeczka