bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:450/1016)

Placuszki z kwaśnego mleka 106

jedzenia. Moje dziecię jest wybitnie mięsno-ziemniaczano-jajeczne, a jakieś placuszki nawet z rozmaitymi sosami stoją na drugim miejscu. Teraz jest mały L. więc próbujemy różnych glutenowych i bezglutenowych placuszków. Te są super gdy mamy dobre wiejskie mleczko i specjalnie trochę zostawimy do skwaszenia!   Dla kogo: dla tych, którym zsiadło się mleko dla placuszkożerców dla dzieciaków Składniki: szklanka zsiadłego

Mania Wypiekania
Marchewkowa kokosanka 117

jedną warstwę, a do ciasta wykorzystałam całą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje

Kucharzyca
Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto 141

Jeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis) , ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut.   Składniki: 2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Makaron spaghetti z bobem 121

zaskoczyć nowym pomysłem. Ja wykorzystując ostatni bób w sezonie, przygotowałam makaron z tym pysznym przysmakiem. Makaron spaghetti z bobem Składniki:  1 opakowanie makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarniste albo bezglutenowe)  7-9 ząbków czosnku w zależności od wielkości ( u mnie więcej niż mniej)  2 papryczki chili  1/2 kg bobu  1/3 szklanki oliwy  1 łyżka masła

Moja Mama Gotuje
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 147

uczula i to jest niezmierna ważna informacja dla osób z celiakią (chorobą cywilizacyjną przewodu pokarmowego, związaną z nietolerancją glutenu), małych dzieci oraz osób będących na diecie lekkostrawnej. Jako kasza bezglutenowa, może stać się podstawową, tańszą alternatywą dla osób z celiakią.   Znacznie bardziej pożywną od białego ryżu czy kukurydzy, lżej strawną niż gryka oraz tańszą i bardziej dostępną niż quinoa

Moja Mama Gotuje
Makaron z brokułami 156

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron z brokułami Składniki:    1 duży brokuł   30 dag makaronu penne ( ukośnie ścięte rurki, u mnie pełnoziarnisty albo bezglutenowy)   8-9   ząbków czosnku   4 łyżki oliwy z oliwek   Sól i pieprz do smaku   parmezan do posypania   garść pokrojonej bazylii (nie koniecznie) Przygotowanie

Moja Mama Gotuje
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 158

przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest

Moja Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 137

serka Philadelphia. Ostrzegam! Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej

Moja Mama Gotuje
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną 174

żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego

Moja Mama Gotuje
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 143

tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!!  Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 135

Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, dla wegetarian i wegan (zawiera 8 aminokwasów esencjonalnych, których człowiek nie umie sam wytworzyć, a które są niezbędne do życia). Jest kompletnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu, dostarcza duże ilości błonnika (½ szklanki gotowanej quinoi to 21% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy). Jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo bardziej od niego zdrowsza

Moja Mama Gotuje
Babeczki jogurtowe z truskawkami 121

szybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła!  Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego

Moja Mama Gotuje
Babeczki dyniowe 117

dzisiaj u nas na słodko! Pseudo-babeczki dyniowe! Pycha! Babeczki dyniowe Składniki: 15-16 sztuk 1 szklanka musu z pieczonej dyni 300 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych) 2 jajka 130 g cukru brązowego nierafinowanego 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku

Moja Mama Gotuje
Spaghetti z młodym czosnkiem 167

pietruszki 2 duże liście mięty 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania