jedzenia. Moje dziecię jest wybitnie mięsno-ziemniaczano-jajeczne, a jakieś placuszki nawet z rozmaitymi sosami stoją na drugim miejscu. Teraz jest mały L. więc próbujemy różnych glutenowych i bezglutenowych placuszków. Te są super gdy mamy dobre wiejskie mleczko i specjalnie trochę zostawimy do skwaszenia! Dla kogo: dla tych, którym zsiadło się mleko dla placuszkożerców dla dzieciaków Składniki: szklanka zsiadłego
Mania Wypiekaniajedną warstwę, a do ciasta wykorzystałam całą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje
KucharzycaJeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis) , ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut. Składniki: 2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji
Ugotowane pozamiatanezaskoczyć nowym pomysłem. Ja wykorzystując ostatni bób w sezonie, przygotowałam makaron z tym pysznym przysmakiem. Makaron spaghetti z bobem Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarniste albo bezglutenowe) 7-9 ząbków czosnku w zależności od wielkości ( u mnie więcej niż mniej) 2 papryczki chili 1/2 kg bobu 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka masła
Moja Mama Gotujeuczula i to jest niezmierna ważna informacja dla osób z celiakią (chorobą cywilizacyjną przewodu pokarmowego, związaną z nietolerancją glutenu), małych dzieci oraz osób będących na diecie lekkostrawnej. Jako kasza bezglutenowa, może stać się podstawową, tańszą alternatywą dla osób z celiakią. Znacznie bardziej pożywną od białego ryżu czy kukurydzy, lżej strawną niż gryka oraz tańszą i bardziej dostępną niż quinoa
Moja Mama Gotujefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron z brokułami Składniki: 1 duży brokuł 30 dag makaronu penne ( ukośnie ścięte rurki, u mnie pełnoziarnisty albo bezglutenowy) 8-9 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku parmezan do posypania garść pokrojonej bazylii (nie koniecznie) Przygotowanie
Moja Mama Gotujeprzepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest
Moja Mama Gotujeserka Philadelphia. Ostrzegam! Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej
Moja Mama Gotujeżurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego
Moja Mama Gotujetego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!! Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju
Moja Mama GotujeIdealna dla osób na diecie bezglutenowej, dla wegetarian i wegan (zawiera 8 aminokwasów esencjonalnych, których człowiek nie umie sam wytworzyć, a które są niezbędne do życia). Jest kompletnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu, dostarcza duże ilości błonnika (½ szklanki gotowanej quinoi to 21% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy). Jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo bardziej od niego zdrowsza
Moja Mama Gotujeszybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła! Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego
Moja Mama Gotujedzisiaj u nas na słodko! Pseudo-babeczki dyniowe! Pycha! Babeczki dyniowe Składniki: 15-16 sztuk 1 szklanka musu z pieczonej dyni 300 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych) 2 jajka 130 g cukru brązowego nierafinowanego 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku
Moja Mama Gotujepietruszki 2 duże liście mięty 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby
Moja Mama Gotuje