Jeśli potrzebujecie czegoś słodkiego, co nie będzie bardzo słodkie, a do tego będzie bezglutenowe i bezlaktozowe to ten przepis jest dla Was! Ja upiekłam te babeczki w formie mini muffinek, bo chciałam przetestować swoją nową zdobycz. Jeśli będziecie piekli w standardowej muffinkowej formie to na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Dla kogo: dla bezglutenowców dla kochających masło orzechowe
Mania Wypiekaniaktórzy są z przymusu na diecie bezglutenowej, wiedzą doskonale, jak bardzo trzeba być zorganizowanym w kuchni, żeby zawsze zjeść w porę swój posiłek. U mnie dodatkowe problemy sprawiają wahania poziomu cukru. Jedzenie na mieście odpada. Dlatego zawsze, gdy wychodzę z domu, pilnuję, żeby zabrać ze sobą odpowiednią ilość posiłków. Zdarzają się jednak sytuacje awaryjne. Ostatnio zakupy, które przewidziałam do godziny
Quinoa Raz!zawierają mnóstwo niezdrowych substancji, a poza tym są to puste kalorie. Aby zadbać o swoje zdrowie i figurę polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. Są bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia 😃 Składniki na 4 szt : banan bardzo dojrzały 1 szt, orzechy włoskie drobno posiekane
kulinarne odsłony patiNasionka chia (szałwii argentyńskiej) podbiły serca miłośników różnego rodzaju diet. Są nie tylko zdrowe, ale mają również wyjątkową właściwość żelowania płynów, dzięki czemu można stosować je
Ola la LCHFmianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej 😊 Składniki na 17 knedli: kasza jaglana 1,5 szklanki, cukier brązowy 3 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki + mąka do obtaczania dłoni, mleko sojowe 4 łyżki, starta skórka z pomarańczy
kulinarne odsłony patiSezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)
Kuchenne WariacjePomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz
Ugotowaćminut ( lub jajko), 150 g mąki ryżowej, 100 g zmiksowanych wiórków kokosowych/mąki kokosowej, 1 łyżka cukru waniliowy, 50 gramów miechunki/żurawiny/rodzynek, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 kubka mleka ryżowego/innego/wody, łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Moje zmiany: dałam po 1 łyżce nasion chia i siemienia lnianego, cukier waniliowy był mojej produkcji (jakiś
Państwo Wojtczuk gotująInna, szybsza wersja tego sernika . Pyszny!!! Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio zasmakowałem w wypiekach z maki gryczanej. Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt dobrze i miały zazwyczaj zbity miękisz, za to ich smak odpowiadał mi jak najbardziej. Postanowiłem wiec upiec chleb pszenno-żytni, używając gryki jako dodatku poprawiającego walory smakowe i wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego
Przepisy na domowy ser i chlebOwocowy deser, idealny na gorące dni – orzeźwiający i dodający energii. Stworzenie przepisu nie było łatwe, ale udało się! Tartaletki są wegańskie, bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, bez pieczenia – spód to roztopiona czekolada i płatki kukurydziane, a mimo to smakują wyśmienicie. Owoce, którymi ozdabiamy babeczki możesz dowolnie zmieniać – wybierz te, które najbardziej lubisz Zapraszam do obejrzenia krótkiego video
Via GustoU nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni
Ola la LCHFprzepyszna :) Z racji, że nie jem nabiału tradycyjną pastę z sardynek wzbogaciłam o wędzone tofu, które bardzo często używam w swojej kuchni. *Pastę polecam także osobom na diecie bezglutenowej SKŁADNIKI: puszka sardynek w pomidorach (warto czytać skład , im krótszy tym lepszy :D ) 6 czarnych oliwek 1/2 kostki wędzonego tofu (odsączonego) pół łyżeczki wędzonej papryki ( może być też słodka
Marcepanowa kuchniaKochani, dziś mam dla Was przepis na bezglutenową tartę, która pojechała ze mną w odwiedziny do przyjaciółki. Od razu uprzedzam, że nie jest ona bardzo słodka, ale zawsze można dosłodzić. Ja użyłam miodu. Z pewnością pierwszego słodzidła znanego nm ludziom, a dostarczanego nam przez dzielne owady jakimi są pszczoły. To nie jedyny pokarm, który spożywamy dzięki nim. Warto pamiętać
Quinoa Raz!