Piątek, piąteczek, piątunio! Weekend przed nami! Dzisiaj dość specyficzny początek weekendu, ponieważ spora część z nas przedłużając sobie majówkę zamiast weekend zaczynać już prawie go kończy
Gar Zdrowiaznudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące kukurydzianej to pomysł na bezglutenową i wegetariańską przekąskę na słono. Szparagi przygotowanie w poniższy sposób najlepiej smakują podane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu. Składniki na porcję dla 3-4 osób
UgotowaćProsty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu
https:KKuchniaMniamDlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne
Relaxtimekukurydzianej pisałam już TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą
Karo in the KitchenSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g ricotty 4 jajka (żółtka i białka osobno) 100 g cukru (lub więcej) 250 g zmielonych migdałów sok z 1/2 limonki + trochę startej skórki 100 g płatków migdałowych Ricottę i żółtka mieszamy
Szybko Tanio Smaczniemiksera możecie spokojnie rozgnieść składniki widelcem, da radę i smakuje dobrze. Jedyna różnica to taka, że pasta nie jest gładkim musem, ale czy to konieczne?! Teraz tylko bagietka, pieczywo bezglutenowe lub duża łyżka, by jeść pastę prosto ze słoiczka. Smacznego
Zasmakuj Kuchniktórą można przygotować w mikrofalówce. Składniki: 125 g ricotty 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku bezglutenowego Przygotowanie: W miseczce mieszamy razem ricottę, jajko, mleko i olej. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy wszystko razem. Przelewamy ciasto do 2 filiżanek lub kubków
słodkie i nie tylko historie kulinarneposiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość
Marcepanowa kuchniaDzisiaj mamy dla Was szybkie, pyszne i sycące danie – kurczaka z soczewicą, batatami i szpinakiem w pomidorach :) Składniki na kurczaka z batatami: – 400 g
Kuchenne Wariacjeasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), dlatego jest dobrym domowym lekarstwem na katar
Przepisy i porady kulinarnenależy do rodziny różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;) Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty szczypta pudru
Quinoa Raz!pomóc i dlatego zdarza mi się korzystać z "gotowców". Tak było z tym chlebem. Mimo to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: 1,5 szkl mixu mąk bezglutenowych 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży keksówka 12x24 Przygotowanie: Do miski wkładamy do kolei mąkę, wodę, olej, sól i drożdże. Dokładnie
słodkie i nie tylko historie kulinarnewszelkie oparzenia i ukłucia niż ja ;) Później przerabiam moje pokrzywy na różne eksperymentalne dania, albo robię sobie z nich herbatkę. Dzisiaj mam dla was przepis na bezglutenowe kluseczki z dodatkiem mąki z quinoy, mąki gryczanej i czarnuszki. Podane z kuleczkami z pokrzywowego pesto i kiełkami rzodkiewki. Proste i smaczne danie. Polecam! Składniki: 8 łyżek mąki z quinoy
Quinoa Raz!