Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH. Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH. SKŁADNIKI: 8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH
Gotowanie Patkimuzyki centrum handlowym. Posłuchajcie śpiewu ptaków, dotleńcie się i przekonajcie, co serwuje nam nasza matka Ziemia. Składniki na tarte o średnicy 31 cm: Spód: 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (u mnie - zmielone na mąkę płatki), 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie - zmielony na mąkę brązowy ryż), 3/4 szklanki mąki amarantusowej (u mnie - zmielony na mąkę amarantus), 3/4 szklanki
Jeść, by żyć w zdrowiuLekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań
Eat me! Fit me!Dziś zapraszamy na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad – kaszę gryczaną z kurczakiem, dynią i jarmużem :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 100
Kuchenne Wariacjejuż wakacje, najlepiej na jakiejś rajskiej plaży, może Karaiby, może indyjskie Goa, a może jakaś śródziemnomorska wysepka ;). Zainspirowana podróżami i serkiem Apetina Papaja i Curry , wymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam
Quinoa Raz!szklanki suszonych daktyli 1/3 szklanki migdałów 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2-3 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1/2 szklanki płatków owsianych (możemy użyć bezglutenowych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy
Mała Cukierenkacytryny oraz karmelizowanych cytrusów Moj ulubiony... najulubieńszy ..... deser!!!! Bezglutenowy. Jeśli lubicie kwaśne desery i czekoladę to ta propozycja jest specjalnie dla Was! Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy. Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami. Jak karmelizować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyniku fermentacji uwalnia się, powodując wzrost chleba. Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte. Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren pszenicy. Ziarno składa się z : bielma i zarodka . Okrywa (łuska) , to najbardziej zewnętrzna
Piekarz-Kucharz-Garkotłukqueijo to Brazylijskie bułeczki serowe. Są, co tu dużo mówić przepyszne ! Proste w przygotowaniu i niesamowite w smaku. Chrupiące zewnątrz i mięciutkie lekko ciągnące w środku. Bezglutenowe. Można je jeść na ciepło, lub na zimno. Pyszne są z chipotle butter lub z masłem czosnkowym. Popularne w Brazylii. Potrzebna Wam będzie mąka z tapioki, a dokładniej mówiąc skrobia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukglutenu. Polecam dla dzieci na słodki obiadek lub podwieczorek. Składniki: 40 dag ugotowanej marchewki 125 g ricotty 1 jajko 8 płaskich łyżek mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania Przygotowanie: Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej białej 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 11 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej Mehl Farine 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka kminku, żurawina 5 dag drożdży Przygotowanie : Mąki pomieszać w misce, dodać sól, przyprawy, żurawinę Drożdże pokruszyć w wodzie, wsypać cukier Do mąki dodać
Proste Potrawybrownie jest także wegańskie (ja swojego nie słodziłam, ale wtedy należy użyć odpowiedniego słodzidła), bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniego proszku do pieczenia i płatków owsianych – bezglutenowe. Na wierzch dodatkowo możecie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Pominęłam, gdyż moje ciacho wędrowało ze mną do pracy na drugie śniadanie. Inspiracja: Healthy food explorer Składniki na formę 20x20cm: 1 szklanka płatków
Fabryka pomysłówtarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele i suszone
Moja DelicjaTażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje
Kuchenne Wariacjepołową smaczliwki, quinoą i kiszoną limonką (kiszone limonki można ławo przygotować, tak samo jak kiszone cytryny, przepis znajdziecie TUTAJ ). Doprawiam solą i pieprzem, mieszamy i możemy smarować nasze bezglutenowe kanapki, placki, czy co tam chcemy. Smacznego
Quinoa Raz!