należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego eksperymentu w ogóle coś wyjdzie bo chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, wilgotne, puszyste i niesłodzone ;) Efekt przeszedł moje oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie
Mienta blogKolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych. Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie. Wyszły cudnie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrazem zrobiłam w tortownicy o śr. 26 cm i też mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej zmielonego
Zdrowa Kuchnia Sowykiszonej kapusty to idealny dodatek, który dodaje daniu charakterystycznego kwasowo-pikantnego smaku. Jest idealnym balansem dla kotlecików i ziemniaczków, tworząc pełnowartościowe i zrównoważone danie. Podwieczorek składał się z bezglutenowego brownie z batata z musem malinowym. To niezwykle wilgotne i czekoladowe brownie, które zamiast tradycyjnej mąki zawiera batata. Batat nadaje mu słodycz i delikatny smak, a jednocześnie sprawia, że brownie
Moja smaczna kuchniamięs. Zdrowe Składniki Choć beszamel zawiera masło i mąkę, można dostosować przepis, aby bardziej odpowiadał zdrowemu stylowi życia. Można zastąpić tradycyjne składniki olejem roślinnym i mąką pełnoziarnistą lub bezglutenową, co sprawi, że sos będzie bardziej dietetyczny, zachowując jednocześnie swoją charakterystyczną konsystencję i smak. Sos beszamelowy to klasyka kuchni, która zachwyca swoją prostotą i wszechstronnością. To nie tylko podstawa dla wielu
ProstePesto.pldodaję odrobinę więcej pieprzu i pół łyżeczki musztardy. Jeśli przeszkadzają mi w potrawie czarne kropki pieprzu, to używam pieprzu białego. Mleko możesz zastąpić bulionem lub biały winem. W wersji bezglutenowej mąkę pszenną możemy zastąpić skrobią kukurydzianą lub ryżową. Jak zrobić sos beszamelowy? Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka z grubym dnem lub patelni, trzepaczki ewentualnie drewnianej łyżki
Ania gotujepodstawowy) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu 1 małe jajko 50g mąki 15g cukru pudru olej do smażenia do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka uformować kulkę obtaczając w mące, a następnie
Obiad gotowyupodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni, co jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Różne sposoby podania placków ziemniaczanych Placki ziemniaczane są bardzo uniwersalne i można je podawać
Ugotowane pozamiatanePasta alla Norma, to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Moja wersja tego dania jest bezglutenowa, więc makaron nie jest z pszenicy, a z czerownej soczewicy. Pozostałe składniki są zgodne z przepisami włoskimi. Robiłam kiedyś dochodzenie jaki ser dodaje się do tego dania? soloną ricottę, czy parmezan? Przejrzałam sporo włoskich przepisów i wersji jest tyle ilu kucharzy. Jedni dają tylko ricottę, inni
Codziennik Kuchennyzwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana, która przy okazji jest także bezglutenowa. Przygotowana na bazie spodu z kaszy jaglanej, którą jak doskonale wiecie – ubóstwiam Nieco więcej na jej temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także
Natka Pietruszkiciasteczka z dynią mogą to być ciasteczka keto z dynią jeżeli jak ja użyjesz mąki kokosowej. Możesz także użyć mąki pszennej i będą to zwykłe ciasteczka dyniowe. Przepis na bezglutenowe ciasteczka to moja metoda prób i błędów, udało się. Ciasteczka są mięciutkie, delikatne i długo zachowują świeżość. A czy zrobisz je z mąki pszennej czy kokosowej to już Twoja sprawa
Dieta moja pasjakolację lub jako przekąska. Ponieważ są one robione z chleba tostowego, są również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek chleba. To jest również dobry wybór dla tych, którzy szukają alternatyw bezglutenowych lub niskowęglowodanowych – wystarczy użyć odpowiedniego chleba. Krokiety z chleba tostowego są nie tylko smaczne, ale także wszechstronne i łatwe do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem dla każdego posiłku
ProstePesto.pl