bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:312/1016)

SAŁATKA WARSTWOWA Z SZYNKĄ I SELEREM (keto, redukcja) 51

Oceń ten przepis Ta kolorowa sałatka warstwowa z szynką i selerem znakomicie sprawdza się zarówno jako potrawa na świątecznym stole, na różnego rodzaju okazje, jak i

Ola la LCHF
Ciasta na Wielkanoc – 20 przepisów na pyszne ciasta wielkanocne! 54

szpinakiem Wielkanocny wieniec drożdżowy z bakaliami – orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. ZOBACZ PRZEPIS Drożdżowa babka z rodzynkami Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami. Klasyk na stole wielkanocnym! ZOBACZ PRZEPIS Bezglutenowa babka piaskowa Wielkanoc nie mogą obejść się bez babki! Ten przepis to babka bez glutenu – z mąki ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej. ZOBACZ PRZEPIS Owsiana babka bez cukru

Via Gusto
ZUPA CHRZANOWA (keto, bez laktozy, redukcja) 43

Oceń ten przepis Przepyszna i aromatyczna zupa chrzanowa sprawdzi się doskonale nie tylko na wielkanocnym stole, ale i w codziennym menu. Zdecydowanie osoby na diecie ketogenicznej

Ola la LCHF
JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ (keto, bez glutenu) 104

Oceń ten przepis Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą niewątpliwie doskonale smakują oraz prezentują się na przykład na wielkanocnym stole. Oczywiście mogą one zagościć u Was

Ola la LCHF
Sernik adwokacki 37

drugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 szklanka likieru Adwokat ? 5 jajek ? 3 łyżki mąki

To co kocham
Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną 28

szarlotka to bardzo zdrowy, bezglutenowy deser na bazie kaszy jaglanej, której nie trzeba gotować. Do właściwości zdrowotnych kaszy jaglanej nikogo nie trzeba przekonywać. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu alergicy mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu, a wręcz przeciwnie – jest zasadotwórcza, co oznacza

To co kocham
Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła 34

Ostatnio jadamy bardzo dużo kasz w różnych odsłonach. Jedną z nich są kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem. Bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak. Składniki: ? 1 woreczek kaszy gryczanej ? 1/2 brokuła ? natka pietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania ? 1 jajko

To co kocham
Tort marchewkowy 34

pierwszym kęsie. Torcik smakował wybornie, padło nawet pytanie – gdzie ta marchewka? Mokry, chrupiący i aromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto ? 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki ? 300 g mąki migdałowej

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 35

przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory, paprykę, pomarańcze, kiwi i brzoskwinie. Czyli wszystko, co lubię i co jadłam najczęściej

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 33

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: ? 500 g boczniaków ? 1 cebula ? 1 cukinia ? kilka pomidorów suszonych ? sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie ? natka pietruszki ? 4 łyżki oliwy ? po 1 łyżeczce siemienia

To co kocham
Ciasteczka ryżowe 33

mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: ? 2 kleiki ryżowe – po 160 g ? 250 masła ? 3 jajka ? 3/4 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki wiórek kokosowych

To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 24

Piękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 32

waniliowym serem. Ser ma konsystencję grudkową i utarty z masłem zachowuje swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy

To co kocham
Minipizze na bakłażanie 31

Pizza bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste. Ale i tak cienki spód drożdżowy mimo wszystko chodzi

To co kocham
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 30

Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki. Nareszcie po cieście nie bolał mnie brzuch

To co kocham

Proponowane wyszukiwania