diecie bezglutenowej własnie tego smaku brakuje mi najbardziej...Kocham pizze, wszyscy ją zapewne kochamy... Ale nie tolerancja glutenu to jeszcze nie koniec świata...Mamy do wyboru tyle rodzajów mąki, że na pewno znajdziemy złoty środek...By ciasto było delikatne, puszyste i miękkie... A co wyszło? od rana szukam odpowiednich składników i ich odpowiednich proporcji żeby zrobić coś co choć(...)mleka by doprowadzić ciasto właśnie do takiej konsystencji..Ciasto wyszło miękkie, puszyste i o dziwo w smaku bardzo dobre...;) nawet da się trzymać w dłoni... Składniki: 300 gram mąki bezglutenowej ja zastosowałam 200 gram ryżowej i 100 gram kukurydzianej + do posypania łyżeczka soli opakowanie drożdży bezglutenowych ( torebeczka około 7-10g) lub drożdże świeże 20gram 100 ml. letniej wody
NaKońcuJęzykasamego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu(...)przez laika ;) to improwizacja i eksperymentowanie.. Składniki: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko 300 gram mąki bezglutenowej (u mnie 200 gram ryżowej i 50 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kukurydzianej) 2 jajka 50 ml. mleka 20 gram oleju rzepakowego zimnego opakowanie drożdży instant 3 łyżki cukru Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Mąki przesiewamy, dodajemy
NaKońcuJęzykaChrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej. Składniki: · filet z mintaja (bez ości) · chrupki kukurydziane bezglutenowe · jajko · sól, pieprz, kurkuma, majeranek · olej do smażenia Należy zwrócić(...)uwagę na skład chrupków kukurydzianych ponieważ najpopularniejsze chrupki zawierają słód jęczmienny i tym samym nie są produktem bezglutenowym. Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy
prawdziwe jedzeniepistacjami, i z pewnością następne będą te migdałowe. Ciasteczka są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka
Mania Gotowaniaaromatyczne, pozostają bardzo długo świeże. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mania Gotowaniabył bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch
Smaczne ZdroweDieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :) Nom, może nie sama dieta a wybrane dania ! Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę ! Pasują do siebie idealnie. I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka * 1 szklanka mąki
kolorowotorcikowoWasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe. Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną. A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :) Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej
kolorowotorcikowotutaj . Tym razem dostałam propozycję testowania produktów sklepu Kuchnie Świata . Od samego oglądania dostałam ślinotoku! Znajdziemy tam produkty z Ameryki, Wielkiej Brytanii, Azji, Indii, Japonii oraz gamę produktów bezglutenowych. Do testowania otrzymałam świetny zestaw, który na pewno wykorzystam do sushi (a ciasteczka chętnie schrupię :)). W mojej paczuszce była: zaprawa do ryżu ocet ryżowy mata bambusowa sos sojowy imbir różowy ciasteczka(...)bezglutenowe Od razu mam ochotę zakasać rękawy i lepić nigiri oraz maki! zaprawa do ryżu ocet ryżowy imbir różowy mata bambusowa sos sojowy ciasteczka bezglutenowe
Brzuszki ŁakomczuszkiChlebuś, który skradł nasze serca i podniebienia...rozgościł sie u nas ostatnio na dobre. Idealny na diecie bezglutenowej ale nie tylko, warto go jeść także dla samej kaszy jaglanej, która jest przecież bardzo zdrowa. U mnie w ostatnim czasie kasza czeka zawsze w lodówce w "pełnej gotowości", moja Córcia uwielbia ją samą oraz z wszelkimi dodatkami. Przy chlebku (zajadała jeszcze
Smaczne Zdrowemąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej ale także tym dbającym o swoje zdrowie, tyle się ostatnio mówi o niezdrowym glutenie (nie tylko pszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać. Składniki na formę 24cm
Smaczne ZdroweKolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie
Ze smakiem i z pasjąplanie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny
Ze smakiem i z pasjąCoraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka
Przepisy Aleksandrywczoraj dowiedziałam się, że moja kochana przyjaciółka dołączyła do grona osób, które muszą glutenu unikać, stąd też pomysł na cykl przepisów , które pomogą jej się odnaleźć w tym nowym, bezglutenowym świecie. Tak więc Natalko trzymaj się dzielnie bo pysznego jedzenia Ci nie zabraknie :) Zagłębiłam się w końcu dokładniej w to co jest dozwolone na takiej diecie, a czego koniecznie(...)należy unikać. Okazuje się, że bezglutenowych przepisów znajduje się na blogu sporo, z tym że nie były robione z premedytacją. Teraz wszystko zostanie spięte klamrą :) Będę Wam też wdzięczna za Wasze bezglutenowe propozycje, które postaram się konsekwentnie realizować. Na pierwszy ogień idą te pyszne krewetki. Lekko pikantne, lekko kwaśne. Idealne na letni obiad. A jeśli szukasz innego pomysłu na krewetki
Okolice Palnika