Dziś w nieco nietypowej formie przepis na bezglutenowe pieczywo. Zmielone ziarna ryżu białego i brązowego. Forma pieczywa dowolna U mnie małe chlebki. Jest to wersja robocza, niewątpliwe, że ulegnie zmianie. Może lepiej upiec płaskie pieczywo
apetytnapieczenieBardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe. Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę
apetytnapieczeniekiedy się znalazł, nie czekałam ani chwili na to, by go zrobić. Eksperyment udany w 100%. Polecam gorąco! Składniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka
Smakowity Blog Kulinarnydnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego Cytruska , który zrobił taką furorę! ). Dzisiejsze ciasto cytrynowe zrobione z mąki kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatek prażonych migdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami, a nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki
Ostra na SłodkoCzosnek obieram i siekam. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy. Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki. Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy. WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal, chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć
IzaGotujeużyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo. Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia tłuszczu
IzaGotujedróg żółciowych czy nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.” Ale nie o kleiku mowa. Naleśniki uwielbiają chyba wszyscy, ale nie wszyscy mogą jeść tradycyjne. Dla tych, co są na diecie bezglutenowej… i nie tylko – naleśniki z kaszy jaglanej. Przepis z bloga Szybkie gotowanie . Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu
mojewypiekiinietylkoidealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Smakowity Blog Kulinarnyzakalca na większego zakalca ;) ale jeśli ktoś lubi.. Ugotowałam za dużo kaszy jaglanej do obiadu, więc zrobiłam takie zdrowsze ;) Jeśli ktoś jest bezglutenowcem to ciasto musi wykonać z bezglutenowego proszku do pieczenia, lub zastąpić sodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka
W kuchni bez szafekSobotę wspólnie z rodzicami zjedliśmy razem śniadanie co zdarza się 1-2 razy do roku. Skoro to taka rzadkość przygotowałam coś na słodko, pysznego, sycącego a zarazem zdrowego, bezglutenowego i bez laktozy (niestety jej nie toleruje). Dla mnie z budyniem z odżywki białkowej, dla rodziców z normalną wersją (więc przy garach troszkę stałam rano). Mi smakowało bardzo
Czarnawisienkaczyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :) Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina
Kraina Miodem Płynącamiodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, pestkami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. UWAGA! BEZGLUTENOWCY UŻYWAJĄ PROSZKU BEZGLUTENOWEGO
CzarnawisienkaWielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne
Food Squareazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz
Food Squarekawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje, że rymuje! :) Cykl przepisów słodzonych
Czarnawisienka