bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:297/1016)

Muesli piękności na maślance z sokiem jabłkowym 148

lipidowej naskórka, przez co skóra  dłużej zachowuje elastyczność. Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego szklanka soku jabłkowego szklanka maślanki ( lub mleko roślinne) 4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe) łyżka pestek dynii łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka pestek słonecznika kilka rodzynek jumbo banan lub owoce sezonowe Do miski wlać maślankę, wsypać pozostałe składniki. Gotowe

AZgotuj!
Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe) 134

gryczanej i ryżowej. szklanka mąki grycanej szklanka mąki ryżowej 6 jaj 2 łyżki karobu laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 ładne miekkie brzoskwinie.  duża tortownica Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią

AZgotuj!
Quinoa z pieczonymi warzywami 128

wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło

Moja Galeria Smaku
Zielona sałatka z quinoa 126

awokado. Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Awokado natomiast

Moja Galeria Smaku
Sałatka z quinoa, pomidorami i kukurydzą 156

Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią.  Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki 132

Kokosowo-czekoladowy pudding pełen malutkich kuleczek/perełek :) Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywanej z manioku. Wyglądem przypomina kulki ze styropianu, które po ugotowaniu robią się przeźroczyste. Tapioka jest produktem bezglutenowym, idealna będzie więc dla alergików. Najczęściej przygotowuje się z niej sosy, puddingi, kisiele czy też sławne bubble tea.  Jeżeli lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie

Moja Galeria Smaku
Quinoa z grillowanymi warzywami 133

Lekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari 148

nowych tofu - marynowanego w tamari. Jest bardzo smaczne i dzięki temu, że producent już zamarynował je za nas oszczędzamy sporo czasu ;) Dodatkowym plusem jest użycie tamari, który jest bezglutenowy i dzięki temu, tofu mogą jeść też osoby wykluczające gluten z diety. SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 2-3 porcje ~2-3 spore garście ulubionego miksu

chili & sugar
61. Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej 185

połączenia! Pasta świetnie nadaje się nie tylko do makaronu, kaszy, ryżu na obiad, ale również jako dodatek na kanapki. Składniki: - 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy) - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego) - 250-300g groszku cukrowego (obranego) - 200g śmietany 12% - 100g parmezanu - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć) - 30 listków bazylii - 10 listków mięty

Be Fit Be Strong
Muffinki z jagodami – bezglutenowe 92

chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości. Żeby wszsycy mogli jeść musiały być bez glutenu. W całym domu pieknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały,że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują. Cieszy mnie to, bo oznacza

Polska Zupa
Biszkopt z owocami 155

cukru 2 łyżki zielonej herbaty matcha (jak nie macie to biszkopt też będzie dobry) skórka z limonki łyżeczkę proszku do pieczenia jeśli się boicie, że nie wyrośnie, jest też bezglutenowy proszek Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. W czystej misce ubijamy białka na sztywno razem ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli po jednej łyżce

ladykitchen
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 194

Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki cukiniowe bezglutenowe, które mają świetny, lekko orientalny smak. Warto zajadać się nimi w towarzystwie sosu czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g

Be Fit Be Strong
35. Mini chlebek bananowo-jarmużowy z cynamonem 169

dzisiaj jestem najszczęśliwsza na świecie! W dodatku w przydomowym warzywniaczku pojawiły się pierwsze malinki, nie może być już lepiej! Dzisiaj pomysł na malutki w formie, ale wielki w smaku bezglutenowy chlebek bananowo-jarmużowy. Jest to świetna propozycja na podwieczorek i jak większość przysmaków, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Najlepiej smakuje z kremem awokado-bananowym [Przepis tutaj] . Wykonany w formie

Be Fit Be Strong
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 191

niego cztery razy...Ale nie zrażajcie sie i próbujcie, tylko w ten sposób można osiągnąć sukces :) Następnym przepisem na blogu będzie ciasto z użyciem tego właśnie biszkoptu. WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z WODY PO CIECIERZYCY przepis autorski // tortownica 18cm ~woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki (20g mąki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g mąki

chili & sugar
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 186

przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania