łatwo i błyskawicznie, że już po godzince mogliśmy się delektować kolejnym pysznym smakołykiem! PS. Ciasto jest na mące kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. SKŁADNIKI: ( na tortownicę 12 cm ) Na dużą proszę podwoic składniki! Ciasto: - masło – 100 g – drobny cukier – 100 g – migdały – 100 g – mąka kukurydziana
Ostra na Słodkojuż wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie fascynowałam się kuchnią amerykańską, a w ostatnich kilku dniach wykorzystałam 2 przepisy, które jak się okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia
Nie Bo PiekłoCieniutkie, delikatne, bezglutenowe. Z syropem smakują świetnie. Są słodziutkie. Idealne na weekendowy poranek. Składniki: 60 g mąki z kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki stewi 100 ml mleka Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać ze stewią. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Smażyć na średnim ogniu na odrobinie oleju roślinnego. Podawać z dżemem
CzarnawisienkaTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnydrobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około
Smakowity Blog Kulinarnybułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce
Smakowity Blog Kulinarnyoliwek. Uwaga bezglutenowcy! Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Składniki: mąka z ciecierzycy 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki (lub kukurydziana albo tapioka) drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane
głodny alergikzmiany pieniążkowate. Jasne było, że będzie nas obowiązywać rygorystyczna dieta i tak też się stało. Wszystko podporządkowane było diecie Wiktora. Zaczęliśmy więc robić własne wyroby wędliniarskie, piekliśmy pieczywo bezglutenowe, czytaliśmy etykietki. Czas płynął, Wiktor dochodził do siebie, bardzo wolno rósł, słabo przybierał na wadze. Pojawiały się kolejne problemy zdrowotne. Lekarze, lekarze, lekarze. Gdy Wiktor miał blisko 3 lata zabraliśmy
Wypisz WymalujMąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyochotę, nie za 15 min, nie za godzinę czy też dwie. TERAZ. Dobra, mam mikrofale. Radzić sobie trzeba. Co pod ręką? Waniliolove. Weekend pod znakiem Wanilii -czas celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy
Czarnawisienkaszczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego (ew. stewia) Opakowanie cukru waniliowego (5 g) 1 łyżka budyniu waniliowego (bezglutenowego) 1 łyżeczka siemienia lnianego Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka budyniu waniliowego Przygotowanie: Kaszę i wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Przekładamy do foremek, na wierzch dajemy żurawinę
Czarnawisienkamałych placuszków: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki mąki ryżowej 6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Cynamon Żurawina Przygotowanie: Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię
Czarnawisienkabudyń bezglutenowy waniliowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1/2 litra kasza jaglana ugotowana 1 szklanka banan 1 szt żurawina suszona lub rodzynki 1/4 szklanki cynamon konfitura owocowa lub syrop daktylowy do polania Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając do tego dozwolonego mleka. Zaraz po zagotowaniu wkroić banana, zamieszać. Dodać ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, bakalie. Jeśli
głodny alergikkurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko 1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około
głodny alergik