bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1538/3453)

Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią 106

Bardzo syta, a zarazem lekka sałatka o nietypowym smaku. Czteroskładnikowa – podstawę stanowi jakże zdrowa kasza jaglana, do tego upieczona z ziołami cukinia, soczyste pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Ciasto Pani Walewska 197

kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek półtorej szklanki drobnego cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 160

ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzewamy(...)powinien być lekko złoty. Drugi blat zostawiamy w lodówce. Na podpieczony spód ciasta wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Świąteczny Makowiec Śnieżny 895

/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego(...)szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania kolorowa posypka cukrowa Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka

Mała Cukierenka
Duchy łakomczuchy (bezowe duszki) 114

czyli chrupiące bezy z ciągnącym wnętrzem. Ciasteczka nazwałam na cześć ulubionej piosenki Karoliny do posłuchania  tu . Pamiętacie ten przebój? :) Pomysł na duszki znalazłam na pinterest.com.  Przepis na bezy znalazłam na Kwestii Smaku Składniki: 2 białka ze średnich jajek 110 g cukru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki octu spożywcze koraliki do zrobienia oczu (ja akurat miałam srebrne) Przygotowanie(...)koszulki na dokumenty z wyciętą w rogu 1,5cm dziurką). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy duszki. Ja każdego duszka zrobiłam dwoma "wyciśnięciami" , na koniec formowałam jednym pociągnięciem łyżeczki spiczaste czapeczki. Duszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i trzymałam je w piekarniku jeszcze

Kulinarne Inspiracje
Sernik z polewą czekoladową. 305

CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl. cukru POLEWA: 1/2 kostki margaryny(...)ół) na 30 min., białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca do piekarnika na kolejne 30 min., po czym wyłączamy piec, trzymamy sernik jeszcze 10 min., w tym czasie robimy polewę, (wszystkie składniki łączymy podgrzewając na małym ogniu) i gorącą polewamy ciasto

Kuchnia Beaty
Schab kanapkowy-czyli pieczony w niskiej temperaturze 134

Schab pieczony w niskiej temperaturze-soczysty, delikatny i kruchy. Stanowi wspaniałą alternatywę do kupnych wędlin. Dodając sos pieczeniowy, będzie wspaniały obiad. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 litr wody(...)godzin przewracamy. Po 6-7 dniach, wylewamy marynatę, mięso smarujemy olejem i posypujemy majerankiem, Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, mięso wkładamy do naczynia i pieczemy odkryte przez 120 minut-nie przewracamy i nie podlewamy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik-mięso pozostawiamy w nim do ostygnięcia

Kopystką po garach
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 218

upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie(...)roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia.  Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 211

przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 130

opcji po prostu nie przyjmuję do wiadomości).  A na przywitanie wiosny mam wyjątkowy sernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie, a które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie(...)łyżeczki cukru kokosowego kwiaty: 1/2 świeżego ananasa Przygotować kwiaty: Ananasa obrać, pokroić na jak najcieńsze plastry: 2-3 mm grubości. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 st. C. przez 2 godziny, w połowie suszenia obrócić. Jeszcze plastyczne plastry przełożyć do formy na muffiny, żeby uformować płatki. Suszyć w 100 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką 62

kruszonką jest bardzo proste i bezproblemowe. Bez użycia miksera zrobicie przepyszne ciasto na podwieczorek. Puszyste, mega maślane i z nutką wanilii… Do dzieła! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka około 600 g rabarbaru 1/4 szklanki mleka 200 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta(...)pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i roztopione masło. Dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać, rozłożyć pokrojony i nieobrany rabarbar (około 2 cm kawałki). Lekko wcisnąć. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku

Oryginalny smak
Po sezonie 172

decyzję w sprawie przygotowywanej słodkości. Wybrał urocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste , nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak(...)pewno będą pyszne. Babeczki z rabarbarem i bezą Składniki: (na 12 sztuk) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki Cointreau 30 ml mleka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru dodatkowo: 3 białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 132

Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pieczenia masłem. Włóż do formy namoczony chleb i polej resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstaw do pieca na 30-40 minut. Podawaj na ciepło. Deser dobrze smakuje również po odgrzaniu. Smacznego! Sprawdź przepis na super prosty, domowy chleb bez zagniatania. Wypróbuj też przepis na błyskawiczne bułeczki śniadaniowe

Niedzielny kucharz
Foccacia 119

sól gruboziarnista wiórki parmezanu grubo mielony pieprz świeży rozmaryn świeży tymianek i tak dalej… Czas przygotowania 20 minut Wyrastanie 1,5 h Czas pieczenia 20 minut Liczba porcji 12 kawałków Forma do pieczenia jedna duża blacha lub dwie mniejsze Wartości odżywcze / 100g 1 porcja Kcal(...)przekładamy do miski. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 h. Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Lekko je rozpłaszczamy dłońmi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W foremce rozciągamy ciasto, tak aby wypełniło całą jej powierzchnię. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą

Analiza Smaku
Tort Raffaello 535

pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję(...)nasączamy go żadnym ponczem. Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu i wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta. Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania