bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1545/3453)

Wolnowar czy multicooker 90

dobrze zjeść, a służby się jeszcze nie dorobili. Zawsze gorąco polecam zakup wolnowarów, ponieważ sama korzystam z nich od ponad 8 lat i nie wyobrażam sobie przyrządzania większości dań bez moich crock-potów. Natomiast multicooker z funkcją wolnowaru to już prawdziwe mistrzostwo świata, a takie właśnie urządzenia pojawiły się niedawno na rynku.  Więcej informacji o wolnowarach znajdziesz(...)pozwala upiec całego kurczaka lub kaczkę, przygotować potężną porcję bigosu lub powideł. W przypadku pieczenia dużych kawałków mięsa jest znacznie wygodniejsza niż misy okrągłe. Prostokątny kształt ułatwia tez ustawienie sprzętu na kuchennym blacie, a boczne uchwyty pozwalają bezpiecznie przenosić misę wraz z zawartością, bez obaw, że się poparzymy. Zaletą jest możliwość mycia misy i pokrywy w zmywarce. Zakres

Cztery Fajery
Carpaccio z pieczonych buraków 176

Przy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam. Składniki na 2 porcje : 4 podłużne upieczone buraczki garść włoskich orzechów(...)sera feta 1 mała czerwona cebula 1/3 papryczki chili  kilka zielonych oliwek bez pestek bazylia do dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy  szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C z  termoobiegiem około

Gosia gotuje
Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb) 205

zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy , 10 g) łyżeczka proszku do pieczenia (4 g) opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej (15 g) 4 łyżki mleka lub wody (40 g) Czas przygotowania : 10 minut + 20 min pieczenia Liczba porcji : 8 gofrów Kalorie:  693 kcal całość/ 87 kcal gofr Białka:  34 g całość(...)osobnej miski dodajemy żółtka , masło orzechowe , zmielone migdały , olej kokosowy i proszek do pieczenia (opcjonalnie dodajemy również odżywkę białkową wraz z mlekiem ). Całość dokładnie mieszamy, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodajemy nieco mleka lub wody . Następnie do nagrzanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną , masłem orzechowym , orzechami , roztopioną

WegePrzepis
Klasyczne zapiekanki 210

cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli 1 mała czerwona papryczka 2 małe żółte papryczki Kabanos chill mini pepperoni  Olewnik   (3-4 sztuki) Kabanosy wieprzowe kruche i pieczone   Olewnik (pół jednego kabanosa, można dać więcej) 150 g sera mozzarella wiórki gruby kawałek sera gouda (można pominąć i zastąpić większą ilością sera mozzarella)* pieprz i sól do smaku(...)serem mozzarella i wkładamy zapiekanki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po około 3-4 minutach zapiekanki można jeszcze posypać z wierzchu drugim rodzajem sera startego na drobnych oczkach (można pominąć tą czynność). Zapiekanki pieczemy do rozpuszczenia sera i uzyskania chrupkości bułki. Czas będzie różny w zależności od piekarnika. Smacznego

Słodkie okruszki
Tarta z piaNką Bezową 210

krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder(...)białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem

Luźna Kuchnia
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 204

łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Ponadto: * 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox - ja dałam jabłka podobne do papierówki tylko wcześniejsze) * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru(...)budynie) * 750 ml mleka * cukier puder - do posypania * kilka łyżek bułki tartej Do dzieła!!! Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie - ja nie piekłam). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć

sierotka maRysia w kuchni
Strasznie czekoladowe babeczki 81

łyżeczki soli Dodatkowo: 12 szt. ciasteczek mini Oreo 12 pojedynczych ciastek Oreo (bez kremu) 12 par oczek dekoracyjnych 1 łyżka gęstego lukru (do osadzenia oczek) Zaczynamy od podziału składników na babeczki: na suche i mokre.  W jednej misce wymieszać suche składniki (czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i kakao). W drugiej misce wymieszać mokre składniki

Świat Ciasta
Ciasto rabarbarowy cudak 190

mąki gryczanej 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie(...)rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać ostudzone masło, jogurt naturalny i zmiksować

Passions hobbies life
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 262

Dobrze nagrzej piekarnik Rozgrzany piec to klucz do sukcesu. Na godzinę przed pieczeniem wstaw na środkową półkę kamień, foremkę czy blaszkę do pieczenia. Ustaw termoobieg i maksymalną temperaturę. Tylko w dobrze nagrzanym piecu dobrze upieczesz ciasto. W niedogrzanym na pizzy, szczególnie w środkowej części, powstanie niedopieczony zakalec, bo ciasto nasiąka sosem pomidorowym i składnikami. W wysokiej temperaturze ciasto(...)chwilę sprawdzaj, czy ciasto gładko przesuwa się po desce. Tylko w ten sposób zsuniesz pizzę na kamień bez problemu. Rób to powoli i ostrożnie, zaczynając od skraja kamienia czy foremki. Pamiętaj też, że o rozgrzany kamień można się porządnie poparzyć. 13. Piecz pizzę 4-5 minut Kiedy ciasto szczęśliwie wyląduje na kamieniu, włóż całość do rozgrzanego piekarnika (oczywiście

Niedzielny kucharz
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe 234

naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem. Jest to łatwy przepis na uzyskanie elastycznych i lekkich

Book of spells
Ciasto orzechowo-jabłkowe 145

Ciasto..z serii ..zamieszać ...i do blaszki...prosto i szybko..tak szybko, że zapomniałam o oleju...ale i tak zostało szybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu

Moje domowe kucharzenie
Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami 179

możemy przechowywać nawet 2-3 dni. U mnie zjadany jest natychmiast, ale gdyby ktoś miał zamiar zostawić na później, to bez obaw, można bez uszczerbku na jego jakości.     beza 1 szklanka białek 2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli   krem 2 kostki masła 2 tabliczki gorzkiej(...)dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny.   Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim dwa koła o średnicy ok. 23 cm . Na zakreślone koła wyłożyć równomiernie ubite białka. Masę można również wyciskać za pomocą szprycy do kremów. Tak przygotowaną bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 C , z termoobiegiem. Bezę suszyć przez 90 minut

Jadło i czytadło
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 115

żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów(...)znów ten nieszczęsny posmak „lodówki”. Kuskus suchy na wiór, bez smaku. Nie wiem ile leżał, ale zdecydowanie za długo. M mówił, że sos z cytrusów trochę wg niego to wszystko ratował. Wg mnie za to danie nie do uratowania i po prostu niedobre. Oh pardon. Smakowała mi pieczona salsefia. To jednak troszeczkę za mało. Intermezzo – granita limonkowa. Coś

Kate's Kitchen
Tort “Panna w kąpieli” 78

Trochę modernizacji w domu własnymi siłami, trochę zdjęć produktowych do projektów graficznych, pochłonęło mnie bez reszty:)) Ale już jestem i mam nadzieję, że systematycznie. Początek roku u mnie, to same urodziny, jednej córki, męża, drugiej córki i jeszcze kilka w bliskiej rodzinie. Lubię piec torty i różne kreatywne pomysły przychodzą mi do głowy:) Nie zawsze wygląda to profesjonalnie(...)rozgrzać na 160 stopni. Blaszkę prostokątną , u mnie 24/27 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Porcjami dodawać cukier, następnie dodać żółtka, wymieszać. Nie przerywając miksowania wlać olej i na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać ręcznie. Przelać do formy i piec około 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przeciąć na 3 blaty

gotuj ze mną
Szybkie bułki śniadaniowe 149

pomysłu. A wiadomo, że potrzeba matką wynalazków. A dodam jeszcze, że pieczywo było niezbędne. Bo w weekend na śniadanie jemy jajecznicę. Zawsze. Bez dyskusji. Weekend bez jajecznicy na śniadanie się nie liczy. A jajecznica bez pieczywa też się nie liczy. Więc co miałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania