jakim wyrasta ciasto). Piekłam w temp. 240 stopni przez 10 minut, zmniejszyłam do 220 i piekłam kolejne 10 minut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i szklankę(...)odstawiłam. Po 20 minutach chwilę wyrobiłam i odczekałam kolejne 20 minut. Keksówkę wysmarowałam olejem, zanim przełożyłam - ponownie wyrobiłam - przełożyłam do blaszki. Rosło podobnie jak wyżej wspomniany chleb, ale piekłam 10 minut w temperaturze 250 stopni, a kolejne 20 minut w 210 i jeszcze 10 minut w 200. Proporcje też są dobre, ale smak mi bardziej odpowiada. W środku
apetytnapieczeniePierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne
MarcinChefsię do gotowania, pieczenia, zagęszczania zup, a także do... smoothie i jogurtów :) Tak! Można spożywać ją na surowo, podobnie jak mąkę kokosową :) Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej w przepisach (nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki mąki Wedo. Mąka bez wątpienia jest również... substytutem(...)powstaje? Proces oczywiście nie jest tak prosty, ale w skrócie etapy przedstawiają się następująco: zbiór niedojrzałych bananów obieranie krojenie suszenie mielenie na mąkę pakowanie. Bez użycia konserwantów i sztucznych barwników, bez oczyszczania i przetwarzania mąki. =Praktyczne opakowanie= Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie cierpię papierowych opakowań, w których umieszczane są mąki. Łatwo się uszkadzają
Poranek na słodkozrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce). Chleb ten może być jednak nieodpowiedni dla małych dzieci (jest dość ciężkostrawny). Chleb z nasion, orzechów i kasz Drukuj Prep time 15 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 30 min Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami(...)łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia
Cooking for Emilyproszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki/ keksówki o rozmiarze 34x12 mierzona po rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao - trzecia część wymieszana(...)czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem. Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw. Piec około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180stopni
W garach u Gosipokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem
Świat Domowej Kuchniczasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C. Krem: 1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. 2. Do cukrowego syropu włóż kwiaty czarnego bzy baldachami do dołu i ogonkami do góry, tak, żeby białe kwiatuszki w całości były zanurzone
Kuchnia w Słońcu Skąpanabułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową . Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe , okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem. Można je lukrować, lub dodawać(...)masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę 2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła(...)pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Pesto rukolowe: 80 g umytej i osuszonej rukoli 50 g migdałów bez skórki 3 ząbki czosnku niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego łyżka ziół do pizzy sól do smaku ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy Kamis) Wszystkie składniki pesto umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować
Czerwień i błękitSoczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam. Składniki: 600 g schabu bez kości, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, pół łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku(...)Nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej- wtedy będzie się piekło równomiernie. Przed samym obsmażeniem posypujemy solą. Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni. Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut. Wyjmujemy
Lena GotujeZawsze są atrakcją kulinarną wszelkich uroczystości. Czas poświęcamy nie na ich pieczenie, ale głównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też(...)cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej miseczce, ponieważ masa powiększy swoją objętość). Do ubitych białek dodajemy porcjami masę żółtkową i delikatnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy również porcjami przesianą mąkę oraz olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto
mojewypiekiinietylkoWszystkim! :) Dziś zapraszam na smażonego pstrąga z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz Do przygotowania(...)Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 3. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 minuty z każdej strony. 4. W tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy
Bez Cebulivotes ) Pieczony kurczak z pyszną skórką, prosty przepis na trudny czas Pieczony kurczak z pyszną skórką, idealnie wypieczoną, chrupiącą i aromatyczną. Szczególnie dobry obiad w czasie, kiedy lepiej siedzieć w domu. Jest z prostych składników bez dziwnych przypraw, a jedynie z zastosowaniem małego triku, żeby uzyskać chrupiącą skórkę Przyszło nam żyć w dziwnych czasach, kiedy to co bezpieczne już(...)czarujmy się w tej chwili mamy wpływ jedynie na to, jaki nastrój stworzymy w naszych domach i uwierz mi, najlepiej będzie jeśli dom zapełni się aromatem pysznego posiłku, choćby pieczonego kurczaka, śmiechem podczas wspólnego oglądania filmów, emocjami z gier planszowych.. a nie lękiem i psychozą. Wszystkim będzie wtedy łatwiej I pamiętaj ” Zostań w domu”, jeśli tylko możesz
Ogrodnik w podróżyopakowanie różowego lukru Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Do wysokiego naczynia wbij jaja,dodaj mleko i olej,wsyp zawartość torebki i dobrze wymieszaj do gładkiej konsystencji . Do masy dosypuję mielone orzechy i dodaję słodkich owoców.Delikatnie mieszam. Do 12 foremek silikonowych nakładam masę. Do rozgrzanego piekarnika wkładam i piekę około 22 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu,dekoruję
Kurnikowołyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże Przygotowanie: Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć(...)piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru
Ala piecze i gotuje