budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 3/4 litra mleka) 2 całe jajka + 4 żółtka zapach pomarańczowy Przygotowanie: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy olej, mleko, ser - wszystko razem ucieramy, a następnie dodajemy budyń, zapach pomarańczowy, ser ma być puszysty. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 189 C. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 6 jajek
Jak u mamynajwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu , tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy
kuron.com.plpieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec(...)serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę
Smakołyki Asiszklanka mleka 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki naturalnego kakao garść rodzynek i dowolnych orzechów Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych(...)się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka. Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną
Kuchcik gotujeWspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody(...)łyżki). Posypać delikatnie solą, pieprzem i papryką. Podsmażone warzywa rozsypać na kapuście. Przygotować zalewę, doprawić przyprawami. Zalać mięso z warzywami. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C przez 1 godzinę i 30 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu mieszać łyżką, aby góra się nie przypaliła. 15 minut przed końcem można położyć plastry sera lub posypać
Przepisy Babcihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (tortownica20-21cm): 3 jajka ( osobno białka i żółtka) 250g serka typu Bieluch 200g jogurtu naturalnego 1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku) 3-4 łyżki miodu lub innego słodzidła 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli, odkładamy w drugiej misce łączymy ze sobą pozostałe(...)delikatnie mieszamy masę przekładamy do tortownicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50minut w piekarniku nagrzanym do150°C, studzimy w uchylonym piekarniku gotowy można polać roztopioną czekoladą , ja jednak pominęłam polewę bo w takiej czystej postaci sernik jest pyszny. Źródło: Istagram Dieta bez diety
Słodkie zapomnienienawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt
Moje domowe kucharzenieerytrytolu (możecie użyć cukru lub ksylitolu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy
Gotowanie i blogowaniepodkreślenia) i na pewno się uda. Tę bezę zaserwowałam gościom jako tort na mojej imprezie urodzinowej. Zniknęła w mgnieniu oka i wszyscy wylizywali talerzyki ;) Porcja dla 10-12 osób: Beza ( wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ) 6 białek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej(...)Masę bezową wykładamy na blachę zapełniając cały narysowany szablon. Brzegi bezy wyrównujemy i "wyciągamy" szpatułą do góry, aby powstało coś na kształt misy z zagłębieniem pośrodku. Uformowaną bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopn i. Od tego czasu już nie otwieramy piekarnika . Bezę suszymy przez 2 godziny, następnie zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku
Zawsze głodna!ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 16 g domowego cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą(...)części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Sto kolorów kuchnijasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Dodajemy olej i drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich dość luźne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale też od niej odchodzić bez większego problemu. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy
KucharzycaUwielbiam bataty, można z nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić(...)razie potrzeby dopraw, jeżeli okaże się np. za rzadki mój sposób, do dodanie skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką. Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika. Smacznego! ps. Potrawę możesz przygotować dzień
greenscarfUwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce(...)łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta
SMYKWKUCHNIciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment i upiekę podobne krakersy. Słonecznikowe ciasteczka(...)cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. źródło przepisu
FitKotwielkość blachy do tarty i równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy(...)zrobiłam to cheddarem oraz nie wielką ilość startej mozzarelli. Dodatkowo na wierzchu dodałam kilka kosteczek sera feta - nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut
Gotuj z Mąką