Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki(...)czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchnibez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki Przygotować ciasto na spód. Mąkę(...)dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest
Di gotujeWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki(...)zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez
Mango Papajajajka, drożdże, mleko muszą mieć temp pokojową) ,w mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki i dodaje szczyptę soli (w oryginale w 1/2 szklanki mleka i bez soli) . Całość przykrywam ściereczka odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 min. Do robota kuchennego przesiewam mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i skórkę z cytryny (w oryginale jajka(...)wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek) i dodać pod koniec mieszania ciasta. Ciasto przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni jak już się nagrzeje wkładamy brytfanny i pieczemy około
Piekielna Kuchnia Patijajko – 240 ml mleka orkiszowego ( tego ) – 1 łyżeczka esencji waniliowej – spora garść świeżej żurawiny (możecie zastąpić suszoną żurawiną dodatkowo na kruszonkę: 50 g miękkiego masła bez laktozy 50 g mąki 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (ja dałam mleko zamiast wody) Przygotujcie zaczyn: odrobinę ciepłego mleka, cukru(...)ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę i ponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, w środku umieszczamy surowe owoce żurawiny (lub kilka suszonych) po czym formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieCiasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę(...)minimum 1 godzinę lub na noc ( u mnie z braku czasu 24h leżakowania w lodówce). Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec w temp. 180 około 20 minut. Studzić na kratce. Na glazurę : łyżeczka cukru pudru
apetytnapieczenieDrugi dzień września, pomimo, że pochmurny, zainspirował mnie do przygotowania zestawienia potraw, które koniecznie musicie przygotować w tym pięknym miesiącu. Korzystając z kalendarza sezonowego, wybrałam warzywa i owoce, które bez problemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko(...)masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią
Moja smaczna kuchnialukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne(...)dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. W tym czasie truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w kosteczkę. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować wałeczek. Każdy z nich rozwałkować, na środku ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzy jedzeniu. Deser zniknął bardzo szybko, nie potrafię wiec powiedzieć czy równie smaczny będzie po nocy spędzonej w lodówce. Składniki na około 4 spore porcje 450 g świeżych czereśni, bez pestek 20 g roztopionego masła 3 jajka 180 ml mleka 75 g mąki szczypta soli 60 g ksylitolu (lub cukru) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Do podania cukier puder(...)jednej warstwie. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem i solą. Dodać mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut
Stare GaryPomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny.. 20 g drożdży 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 100 ml wody gotowanej (letniej) 60 dkg mąki 1 łyżka (płaska) soli 1 łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody(...)zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać 2- 3 łyżki mąki lub trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie rosło w misce Tupperware]. Wrośnięte przełożyć do formy natłuszczonej oliwą. [ u mnie naczynie żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku
Moje domowe kucharzeniewystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikimojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania. Polecam jako pomysłowy deser na Mikołajki, Gwiazdkę lub po prostu grudniowy dzień :-) Muffinki Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę
maniapieczeniadrożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę(...)dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier
CiastkozercyPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka(...)składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka
Mango PapajaWiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju. Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli(...)łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony bochenek studzimy
Apetyczna babeczka